Pevnost na východě - proč Rusko mění Kurily na pevnost

 

Regionu, ve kterém se nacházejí Kurilské ostrovy, je tradičně věnována neustálá pozornost  cizích zemí. Kurilské ostrovy jsou předmětem neustálých debat a skandálů ze strany japonských úřadů, i stížností a obvinění proti ruské snaze získat potřebnou infrastrukturu a zbraně k obraně před jakýmkoliv novými hrozbami.

 

Odměnou za odvahu

 

Četné rozhovory o tom, že Kurilské ostrovy mohou přestat být součástí Ruska, jsou únavně vytrvale rozpracovávány do konspiračních teorií. Příznivci přehodnocení smluv se domnívají, že tradiční mnoholeté nárokování práv Japonska na Kurilské ostrovy je oprávněné, jako by zapomněli, po jakých událostech na ostrově v oceánu se staly součástí Ruska. 18. srpna 1945 začala výsadková operace na porážku Japonců na Kurilských ostrovech – po oficiálním vyhlášení války Sovětského svazu Japonsku.

 

Jedním z nejtužších střetnutí se stal boj o ostrov Šumšu - jediný případ, kdy sovětské ztráty byly vyšší než Japonské. Navzdory silnému odporu, když pochopil výsledek bitvy,  velitel japonských sil, Fusako Tsutsumi, oficiálně ukončil 23. srpna odpor a vyhlásil kapitulaci. Historici vysvětlují, že v možnostech sovětských vojsk bylo nejen dobytí Kurilských ostrovů, ale obsazení celého japonského území, bez pomoci tehdejších spojenců.

 

"Sovětská vojska v roce 1945 dosáhla takových schopností vedení útočných operací, že mohla rázem obsadit ostrov Hokkaido, který měl mimochodem patřit do takzvané sovětské kontrolní zóny" - vysvětlil kandidát historických věd, vojenský historik Viktor Iljin.

 

Odborník poznamenal, že nehledě na příkaz z Moskvy o zrušení útoku, byly na podzim pod kontrolou sovětských vojsk Kunašir, Iturup a Šikotan, a teprve po úřední kapitulaci Japonska byla získána plná kontrola nad skupinou ostrovů Chabomaj. Mírová smlouva mezi Japonskem a západními zeměmi, podepsaná v roce 1951, se stala jedním z prvních příznaků zdrženlivosti, přecházející k nárokům.

 

Základ pro budoucí obtížné vztahy byl položen na morálku – zde se vzájemně propletly územní spory, včetně seznamu míst, u nichž se očekává předání zemi vycházejícího slunce,  samozřejmě ne bez účasti Spojených států, což nevyhovovalo obtížnému, ale produktivnímu územnímu dialogu mezi Japonskem a SSSR.

 

Mírová smlouva mezi Japonskem a západními zeměmi v roce 1951 a následné podepsání prohlášení o ukončení války v roce 1956, by mohla prospět sovětsko-japonským vztahům, avšak klín do dvoustranných vztahů začaly vrážet Spojené státy - nový strážce země vycházejícího slunce.

 

Pevnost na východě

 

Navzdory hysterickým demarším Tokia a podněcováním kontraverze pro Kurily ze strany Spojených států, neměla přeměna Kuril ve spolehlivý východní štít Ruska prvořadý význam. Strategicky důležitá oblast, která zabírá ostrov, je potřebná pro ochranu proti případné invazi. Je třeba poznamenat, že navzdory obtížné mezinárodní situaci se otázka rozvoje ostrovů rozpracovávala nepřetržitě.

Plán ekonomického rozvoje ostrovů je již vytvořen a připraven - do roku 2025 se plánuje zvýšit o třetinu osídlení ostrovů, růst investic a vytváření vhodných podmínek pro rozvoj ostrovního průmyslu. Nicméně ekonomika je jen součástí ambiciózního plánu. Kurilské ostrovy se postupně stávají stále mocnější vojenskou základnou, chránící východní hranice Ruska. Prohlášení Sergeje Šojgu, ruského ministra obrany, že námořnictvo zvažuje vytvoření základny pro ruské válečné lodě na Kurilských ostrovech, není ničím neočekávaným v zostřující se mezinárodní situaci.

 

Kurilské ostrovy, stejně jako jakákoli přeshraniční oblast, mají své obránce. 18. kulometnou a dělostřeleckou divizi ruského ministerstva obrany, což jsou asi tři a půl tisíce ozbrojenců a dobře vybavených - samohybným dělostřelectvem, systémy protivzdušné obrany, raketovým dělostřelectvem a několika desítkami tanků. Aby však bylo možné skutečně účinně odrážet každý útok z moře, získá seskupení vojsk na Kurilských ostrovech raketové systémy "Bal" a "Bastion". Kromě toho se v dubnu v tomto roce vypraví námořníci tichooceánské flotily  Ruska na tříměsíční expedici na větší ostrovy kurilského řetězce.

 

Hlavním smyslem, podle prohlášení Sergeje Šojgu, je prozkoumat možnost dlouhodobého pobytu tichooceánského námořnictva. Kromě raket, které představují vážnou hrozbu pro lodě jakéhokoli potenciálního nepřítele, obdrží jednotky na Kurilských ostrovech nejnovější univerzální komplexy "Leer-3." Slovo "univerzální" není náhodné – jsou to vysoce automatizované komplexy, které se skládají z řídící stanice a bezpilotních "Orlan-10". Mohou být použity k zamýšlenému účelu různými ozbrojenými složkami. Od motorizované pěchoty a dělostřelectva po obrněné síly a jednotky elektronického boje.

 

Posuzujíce soubor opatření na zlepšení bojeschopnosti ruské armády na Kurilských ostrovech vojenský analytik, plukovník v.v. Viktor Baraněc poznamenat, že moderní technika a zvýšená pozornost regionu jako celku, je součástí normální konsolidace ruské vojenské přítomnosti na Dálném východě.

 

"Považujeme tuto oblast za svou. Její ochrana vyžaduje specifickou sadu funkcí, které umožní v případě potřeby zajistit úplnou bezpečnost, "- řekl. Znalec rovněž poznamenal, že vyhlídky na námořní základnu na Kurilských ostrovech není diktována jiným účelem, než nutností v dlouhodobém horizontu zajistit plnou bezpečnost Ruské federace. "Region je to velmi nestabilní.“

 

Kromě stálých nároků Japonska na Rusko, je nutné pamatovat na japonsko-čínský spor o ostrovy a stálé zasahování Spojených států. Domnívám se, že Rusko má plné právo umístit na tomto území zbraně, když to vyžaduje situace. Historicky je doloženo, že diplomatická tvrzení mají tendenci přerůst ve vojensko-politické akce, a protože je taková možnost reálná, je zcela oprávněně ochránit Kurily silným zámkem" - dodal Baraněc.

Odborníci říkají také, že průběh dialogu mezi Japonskem a Ruskem se přímo může projevit  nejen v možném vytvoření námořní základna, ale také v množství a kvalitě válečných lodí zde umístěných.

 

Tajemství spočívá v přípravě

 

Kromě vyzbrojování vojáků na Kurilských ostrovech nejmodernější technikou, sleduje ministerstvo obrany i úroveň výcviku personálu. Pravidelná cvičení a malá protiteroristická cvičení, v intervalech až několikrát za měsíc, jsou pro vojenské profesionály normou. Kromě toho je všechen vojenský personál, který chce sloužit v těžkých podmínkách na Kurilských ostrovech, profesionální. Branci již nejsou na službu na strategické směru již vysíláni.

 

Dostat se sloužit na Kurilských ostrovech není pro rozvědčíky, odstřelovače, spojaře, snadné, ani s pozitivní kvalifikací z předchozích míst. Vybavení vojáků na Kunaširu je určeno pro nepříznivé klimatické podmínky. Vydatné deště a ledové větry od Tichého oceánu jsou pro službu považovány za normální počasí. Infrastruktura Kunaširu, stejně jako ostatních ostrovů souostroví také zaslouží zvláštní zmínku, protože je třeba nasadit vojáky na s odpovídající úrovni logistiky. Odborníci konstatují, že infrastrukturní a vojensko-technický vývoj Kurilských ostrovů je reálnou, očekávanou událostí.

 

"Školení v minulých letech byla samozřejmě neméně důležitá a měla stejný cíl," - řekl vojenský komentátor Viktor Litovkin Tasu. Podle odborníků bylo hodně práce na Kurilských ostrovech, a to navzdory obtížným podmínkám v posledních několika letech, provedeno při modernizaci letiště "Petrel", výstavbě vojenských táborů pro vojáky a důstojníky, mol schopných pojmout i velké válečné lodě. Provedené práce jsou důležité, i když to není zdaleka všechno z rozvojového programu Kuril.

 

"Mimo jiné jsme vážně změnili systém protivzdušné obrany - v současné době tam jsou moderní systémy protivzdušné obrany - "Thor" a "Buk" v neustálé pohotovosti" - dodal. Komplexy pobřežní obrany "Bal" a "Bastion" podle odborníků, pouze posílí obranný systém na ostrovech.

 

"Umístěním těchto komplexů vyšleme velmi jasný signál, že této strategické oblasti, nejsme ochotni se vzdát" - řekl Litovkin. Odborníci si uvědomují, že v případě potřeby mohou být na ostrovech nasazeny nejúčinnější systémy pro vzdušnou obranu. Jako jsou například protiletadlové raketové systémy S-400, které v nedávné době v Sýrii vážně změnily plány sousedních států vůči této arabské zemi.

 

Kurilská otázka vždy u oficiálního Tokia vyvolává bolestivou reakci. Nicméně, navzdory protestům proti návštěvě Kurilských ostrovů vrcholnými představiteli Ruska, a "v rozporu s japonským postojem, stejně jako zraněným národním cítěním Japonců," spolupráci s Japonskem se nikdo nevyhýbá - návrhy na společné podniky a jiné dvoustranné projekty jsou již teď.

 

Vrátíme-li se k otázce navrácení Kurilských ostrovů Japonsku, odborníci upozorňují na  skutečnost, že návrat by znamenal revizi výsledků druhé světové války, ve kterém bylo Japonsko agresorem a bylo poražen. Proces komplexního zabezpečením Kurilské ostrovů a Ochotského moře, je podle odborníků způsoben neustálým nárůstem počtu externích hrozeb, na kterých se podílí Japonsko a jeho hlavní spojenec USA.

 

Jedno je v otázce Kurilských ostrovů jisté - postavení těchto sporných míst se časem může měnit, ale nyní rozhodně nebude umístění pokročilých ruských zbraní na Kurilských ostrovech  zbytečné.

 

Autor: Dmitrij Jurov, 26.3.2016, Foto: Ministerstvo obrany Ruska

http://politikus.ru/articles/print:page,1,72990-forpost-na-vostoke-zachem-rossiya-prevraschaet-kurily-v-krepost.html

 

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf