Petice na ochranu českých zájmů

Pan

Lubomír Zaorálek

ministr zahraničních věcí ČR

V Praze dne 26. února 2014

Vážený pane ministře,


v souladu s čl. 18 Listiny základních práv a svobod a petičním zákonem se na Vás obracím s návrhy, otázkami a žádostí o vyjádření k dále uvedeným skutečnostem.


Četl jsem, že členové Česko-německého fondu budoucnosti, jeho české části, byli již dříve jmenovaní předcházejícím ministrem zahraničí, panem J. Kohoutem. V současnosti jsou tak čeští členové Správní rady Česko-německého fondu budoucnosti (SR ČNFB) v plném počtu na prahu dalšího funkčního období, které končí až prosincem 2015.


Tak vzniká otázka, zda konečně ve SR ČNFB budou mít české vlastenecké organizace, po delší době, alespoň jednoho svého zástupce. Je to v současnosti možné?


Pročetl jsem různá Vaše prohlášení, vážený pane ministře, která se týkala i Vašich pracovníků na ministerstvu a jež byla převzata médií. Tak jsme se dozvěděl, že na ministerstvo, jak jste sám řekl, si vezmete též i paní Kristinu Larischovou, tehdejší vědeckou pracovnicí pražské kanceláře německé Nadace Friedricha Eberta. Toto rozhodnutí jste zdůvodnil tím, že Vám bude dělat „spojku“ na německé sociální demokraty.


Paní K. Larischová zřejmě na MZV ČR pracuje. Současně je členkou SR ČNFB za českou stranu. V této souvislosti vzniká otázka, zda paní Kristina Larischová, která je Vašim blízkým kontaktem na německé sociální demokraty, by neměla na funkci členky SR ČNFB rezignovat. Myslím si, že by tak měla učinit bez zbytečných odkladů a pokud by tak náhodou neučinila, máte přesvědčivý důvod k jejímu odvolání. Ve Správní radě přece nemusí být nikdo, kdo by zprostředkovával vztahy na německé sociální demokraty. Místo ní, tak to vidíme mnozí z nás, byste měl jmenovat někoho, kdo by též zastupoval i české vlastenecké organizace, aniž by dělal nějakou spojku na Německo nebo jako pracovník MZV ČR zastupoval toto ministerstvo. Tak ani SR ČNFB není konstruovaná.


Pouhý pohled na složení SR ČNFB říká, že české vlastenecké organizace v něm zastoupení nemají, ačkoliv dva zástupci z německé části mají přímé vztahy na sudetoněmecký landsmanšaft a jeden zprostředkované. To jsou faktické údaje, které musí vidět každý nezaujatý člověk, o kterých se však raději mlčí.


Pokud jsem dobře informovaný, Český svaz bojovníků za svobodu společně s dalšími vlasteneckými organizacemi, především s těmi, jež jsou součástí Vlasteneckého fóra, výběr již provedl a návrh má připravený. Bude stačit, pane ministře, když o předmětnou záležitost projevíte zájem. Z tisku také vím, že jste byl v této záležitosti již osloven jedním z redaktorů, ale údajně jste se odmítl vyjádřit.


Proto prosím, abyste přihlédl k uvedeným skutečnostem. Dosavadní pohled mnoha českých organizací i jednotlivců na SR ČNFB je značně kritický. Také z důvodů výše uvedených či jim podobných. Dokonce se říká, samozřejmě se značnou nadsázkou, že v ČNFB a Česko-německém diskusním fóru jednají zástupci sudetů s českými sudetomily s požehnáním českého ministra zahraničních věci za české peníze, a to bez ohledu na české zájmy.


Dovoluji si, vážený pane ministře, položit Vám zcela konkrétní otázky:

1) Budete do SR ČNFB jmenovat někoho z kandidátů navržených Vám vlasteneckými organizacemi?

2) Pokud nikoliv, pak z jakých důvodů?

3) Považujete dosavadní složení české části SR ČNFB a Rady Česko-německého diskusního fóra z hlediska obhajoby českých zájmů za dostačující?


Myslím si, že výše uvedené ódium je na čase z obou uvedených subjektů odstranit. Je to ve Vaši moci. Budu velmi rádi, když moje podněty vezmete v úvahu a budete podle svého nejlepšího vědomí a svědomí konat.

Velmi moc Vám děkuji za vše, co v předmětné věci k dobrému uděláte.


S úctou

Emil Šneberg