Pět důvodů, proč se Washington již rozhodl jít do války s Ruskem

 

Washington a jeho "západní média" už vypálily ze všech kanálů. Dlouhodobá snaha zkrotit Rusko se míjí účinkem, píše ve svém komentáři na The Duran americký novinář Peter Lavelle.

Peter Lavelle, americký novinář

2.červen 2016 - 09:05

 

Rusko odmítá spolknout návnadu: Konflikt v Jižní Osetii v roce 2008, násilná změna režimu v Kyjevě v roce 2014, obrana syrské suverenity v boji proti Západem podporovaným teroristům. Rusko obhájilo svoji pozici proti Západem připravovaným provokacím. Ve všech těchto třech případech pokusy Washingtonu nalákat Moskvu do konfrontace, selhaly. Po pravdě řečeno, všechny tyto zahraničněpolitické manévry končí fiaskem.

Výsledek: Washington zvýší úsilí a pošle do přímé konfrontace s Ruskem vojáky NATO.

 

Sankce proti Rusku selhaly. Západní sankce, které měly umravnit Rusko, dosáhly pravého opaku. Ruský zahraniční dluh se během dvou let  postupně snížil o 30%.  Nahrazení dovozu postupuje rychlým tempem, což značí stagnaci v mnoha oblastech na evropském trhu, a to bez vyhlídky na zlepšení. Sankce proti bankovnímu sektoru byly určitě bolestivé, ale i to má svou dobrou stránku: Ruská ekonomika se oddělila od  západního finančního systému. Při dalším celosvětovém krachu finančního systému, budou poškozeny hlavně Spojené státy,  Rusko zdaleka ne tolik.

Výsledek: Uvidíme daleko více mediálních cirkusů jako je  "Panama Papers". Pokusy očernit ruskou ekonomiku a její finanční systém.

 

WSJ: USA hodlají čelit Rusku elektromagnetickým dělem

 

Washington chce být impériem, centrální mocností, které se nemá odporovat.  Existující nesouhlasné hlasy, pak stojí obrovské úsilí přivést je k mlčení a zničit. Rusko je příklad "odchylující se síly" v tomto Washingtonském pojetí centra. Rusko se bude bránit před postupujícími silami NATO ke svým hranicím, bude odpovídajícím způsobem reagovat na protiraketovou obranu  jaderným odstrašením, bude  bránit svou suverenitu. Bude vyžadovat rovné zacházení na energetických trzích světa a nebude jenom přihlížet na násilné a nezákonné změny režimů iniciované Washingtonem po celém světě.

Výsledek: Západ bude pravděpodobně podněcovat krizi v jedné z pobaltských republik. I když v těchto zemích mnoho etnických Rusů je podrobeno diskriminaci a strádání, mnozí z nich vedou řádný život. Nejsou důkazy o tom, že by chtěli něco změnit.  Ale nikdy se nemůže podceňovat strach importovaný Washingtonem.

 

Ti zatracení Rusové se prostě nedají izolovat! Čas od času se opakuje tvrzení, že Rusko bylo mezinárodně izolováno. Neexistuje žádný důkaz, - kromě toho, že již není členem skupiny G8. Skutečnost, že Rusko bylo vyloučeno z této skupiny je pro Rusko požehnáním. V G7 jsou země, které jsou odpovědné za většinu zla a utrpení na světě. Příklad "izolace": jak často byl ruský ministr zahraničí ve Washingtonu? Americký ministr zahraničí se zdá být neustále v letadle do Moskvy a mluví s Lavrovem nebo Putinem. Moskva navrhla řešení syrského konfliktu při mnoha setkáních...

Výsledek: Washington se svým přístupem "čím hůře, tím lépe"  pokračuje v Sýrii a na Středním východě a obviňuje Rusko. Nebylo to Rusko, které zničilo Střední východ a vyvolalo obrovskou migrantskou krizi. Evropa bude platit vysokou cenu za svou pošetilou a krutou účast. Samozřejmě, že Rusko je obviněno.

 

Západní média představují Putina jako diktátora. Ve skutečnosti neexistuje žádná politická, sociální či jiná opozice, která by byla ochotna dát podnět k zahájení lidového povstání proti nenáviděnému "Putinovu režimu". Veliká opozice vůči současnému politickému zřízení je jen čirá fantazie západních médií. Putin je hodně populární a respektovaný. Samozřejmě tam jsou některé kritické hlasy, ale to není neobvyklé. Ale Washington & Co dodali Putinovi značnou podporu pro získání dalších bodů v průzkumech veřejného mínění. Po dvou letech recese v Rusku neexistují žádné náznaky, že za to lidé viní Putina. Nejdůležitější věcí pro většinu Rusů je, že jejich země se vrátila na světovou scénu, jako hrdá země, která chrání své vlastní zájmy a mezinárodní právo.

Výsledek: Jestli na Západě někdo kdysi nazval Putina Hitlerem, pak není cesty zpět. Démonizace bude pokračovat. Výsledek této politiky jsme viděli: je kontraproduktivní a nebezpečný.

 

Peter Lavelle je americký novinář a externí komentátor a moderátor RT. Obhajoval disertační práci na University of California na téma východní Evropa a Rusko. V posledních 25 letech žil ve východní Evropě a Rusku. Během této doby působil jako odborný asistent na univerzitě ve Varšavě, výzkumník trhu pro Colgate-Palmolive, investiční analytik pro řadu respektovaných makléřských firem, včetně ruské Alfa Bank. V oblasti mediální je Peter Lavelle hodně publikovaný. Psal pro Asia Times Online, Moscow Times, Rádio Svobodná Evropa / Rádia Svoboda, United Press International, National Interest a podobně.

 

(rp,prvnizpravy.cz,jungewelt,theduran,foto:arch.)