Pasivně agresivně

   Když jsem před nedávnem psal o zneužívání oxymóron v politice, netušil jsem, jak brzy se najde mistr, jenž mne trumfne. Podle Martina Bursíka, který podává žalobu na stát kvůli postupu policie při nedávné návštěvě čínského prezidenta, se policisté chovali „pasivně agresivně

   Bude nyní na vyšetřovacích orgánech, aby stanovily, zda se policie chovala mírně, středně, anebo dokonce silně pasivně agresivně. U činu jsem nebyl, takže nemohu posoudit. Možná policisté na Martina Bursíka vyplazovali jazyk, anebo si před ním odplivli. Pasivní agresivita stěží může vypadat jinak.

   Podstata věci je však v něčem jiném. Jak víme, stát není nic jiného než monopol na výkon moci  na určitém teritoriu. Tuto instituci lze rozložit dvojím způsobem. Buďto se de facto zruší hranice státu a na jeho území se přesunou větší počty lidí, kteří nemají s danou zemí historicky a kulturně nic společného. Zvolení činitelé pak zodpovídají za důsledky něčeho, co nemohou sami ovlivnit, což víru v demokracii  spolehlivě podkopává.

   Anebo je systematicky zpochybňována autorita státu zevnitř. Dochází k hanobení státních symbolů, jsou zesměšňováni představitelé státu, z napadání řádně zvoleného prezidenta se stává národní sport, postupně jsou paralyzovány nástroje státní moci.

   Cílem demokracie není učinit státní moc nevěrohodnou, ale postavit ji pod veřejnou kontrolu. Žaloba na policii při podezření, že postupovala nezákonně, je proto naprosto legitimní. Martin Bursík ovšem neopomněl dodat, že se rozhodl žalobu podat proto, že věří, že Česko je právní stát. Náš stát tak nemá ani tu nejmenší šanci. Pokud Martin Bursík uspěje, autorita policie bude zase o něco křehčí. Pokud neuspěje, bude rozhořčeně vykřikovat, že Česko není právní stát.

   Když je státní moc dostatečně razantně oslabována zvenčí i zevnitř, pak je jen otázkou času, kdy zkolabuje. To nebude znamenat demokratizaci poměrů. Teritorium se propadne do chaosu, ve kterém budou o moc soupeřit mafiánské struktury. Budou prodávat ochranu, jíž dříve zaručoval právě stát. To není spekulace, ale historická zkušenost s kolapsem řady státních útvarů.

   Pak budeme mít všichni jen jednu jistotu. Mafie si zaručeně nebudou počínat pouze „pasivně agresivně“. 

Prof. Jan Keller

Přišlo e-mailem