Pane premiére, zastavte je...

Senátor Jirsa viděl na vlastní oči, co provádí imigranti v Makedonii. A naléhavě píše Sobotkovi

10. 10. 2015   ParlamentníListy

 

„Sluníčkoví lidé rozdávají migrantům namazané housky i oblečení. Zbylé jídlo a nepotřebné oblečení odhazují migranti kolem cesty,“ i takové jsou zážitky z cest senátora Tomáše Jirsy (ODS).

Jak opravdu vypadá migrační vlna, o tom se jel senátor Jirsa na vlastní oči přesvědčit až do Makedonie, kudy vede jedna z migračních balkánských větví. Viděl situaci na makedonsko-srbské hranici. Vrátil se zcela otřesen a rozhodl se poslat premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) dopis, ve kterém vládu vyzývá, že je nutné tento obrovský proud migrantů zastavit. „Bez nadsázky říkám, že nezastavíme-li migrační vlnu, hrozí konec evropské civilizace tak, jak ji známe,“ uvádí mimo jiné v dopise pro Bohuslava Sobotku.

 

 

Sluníčkáři mažou bagety

 

„Sluníčkoví lidé z celé Evropy se sjíždějí na migrační trasu, aby migrantům rozdávali namazané housky, petky s vodou a limonádami, oblečení, boty, deky a spacáky,“ popsal na setkání s novináři v Českých Budějovicích to, co viděl v Makedonii, senátor Jirsa.

 

Dodal, že migranti vystupují z vlaku či autobusu a ukazují sluníčkářům zvednuté prsty do V na znamení vítězství. Berou si jídlo, nějaké oblečení a vydávají se na cestu.

 

„Šel jsem asi kilometr mezi migranty a na vlastní oči vidím, jak po několika stech metrech migranti zjišťují, že již nemají hlad či žízeň a odhazují jídlo vedle cesty. Ta nová bunda nesedí a tak ji odhodí, do večera je daleko, tak odhodí spacák….,“ říká senátor Jirsa a dodává, že cesta do Srbska je lemována tunami odpadků.

 

„Makedonské děti sbírají do igelitových pytlů housky a chleby jako krmivo pro domácí zvířata, s plnými pytli jídla procházejí kolem sluníčkářů, kteří již mažou další bagety pro další várku migrantů,“ představil svou osobní zkušenost senátor.

 

Migranti v továrnách?

 

Tomáš Jirsa, který je místopředsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu Parlamentu ČR, upozorňuje také jako spousta dalších lidí na to, že naprostá většina migrantů nejsou akutní uprchlíci z válečných zón.

 

„Pokud jsou to Syřané, jdou z táborů v Turecku a dalších relativně bezpečných zemí. Dnes je však již zřejmé, že minimálně polovina migrantů jsou kosovští Albánci, Albánci, Afričané a lidé z dalších relativně bezpečných zemí,“ poukazuje Tomáš Jirsa.

 

Dle jeho slov je tedy správné nenazývat tyto lidi „uprchlíky“ ale „migranty“, ve většině případů „ekonomičtí migranti“.

 

„Představa, že tito lidé nastoupí do našich továren a pomohou německému nebo českému hospodářství, o čemž sní někteří politici, je zcela mylná. Četl jsem, že Německo bude potřebovat 300 tisíc učitelů němčiny, protože německy samozřejmě nikdo z těchto migrantů nemluví,“ říká Jirsa.

 

Promluvil také o tom, že kancléřka Merkelová udělala obrovskou chybu, že migrantům otevřela náruč.

 

„Již dnes někteří němečtí zemští premiéři říkají, že jejich zemské země jsou na hranici kapacit a mluví o stavbě plotu. A pod tlakem Německa udělali další chybu lídři EU, když migrantům vzkázali, že si je země EU budou rozdělovat kvótami. A tak proud migrantů neklesá,“ říká senátor.

 

Ochraňte hranice EU i ČR

 

„Vážený pane premiére, s plnou vážností se na Vás obracím s prosbou i žádostí, abyste nadcházející zimní období využil k ochraně hranic EU i ČR před další a pravděpodobně mnohem větší migrační vlnou,“ píše senátor v dopise adresovaném Bohuslavu Sobotkovi.

 

V dopise mimo jiné píše, že je přesvědčen, že v současné migrační vlně čelíme dosud nepoznanému nebezpečí zhroucení bezpečnostních a sociálních systémů celé Evropy i naší republiky.

 

Bez nadsázky říkám, že nezastavíme-li migrační vlnu, hrozí konec evropské civilizace tak, jak ji známe,“ píše senátor.

 

Podle Tomáše Jirsy je třeba mimo jiné urychleně změnit zákony tak, aby umožňovaly nasazení armády a policie pro ochranu vnějších hranic EU i ČR.

 

„Myslím, že je zřejmé, že musíme být připraveni na minimálně dočasné zrušení schengenského prostoru,“ uvádí Jirsa, který premiérovi v dopise píše třeba také to, že součástí legální ochrany hranic a změn zákonů musí být i možnost ochrany hranic stavbou nepřekročitelných zábran.

 

„Případná hrozba krácení bruselských dotací za nerespektování evropských hodnot je bezvýznamná proti migrační hrozbě, které čelíme,“ píše Jirsa.

 

 

Dopis senátora Jirsy premiéru Sobotkovi:

 

        Vážený pane premiére,

 

        za posledních dvacet pět let jsem procestoval téměř celý svět, mluvil jsem s politiky i s lidmi v desítkách zemí, díky své funkci se pravidelně setkávám také s představiteli tajných služeb i kontrarozvědky, a ve svých padesáti osmi letech mám tedy přirozenou lidskou zkušenost.

 

        Jsem, bohužel, přesvědčen, že v současné migrační vlně čelíme dosud nepoznanému nebezpečí zhroucení bezpečnostních a sociálních systémů celé Evropy i naší republiky. Bez nadsázky říkám, že nezastavíme-li migrační vlnu, hrozí konec evropské civilizace tak, jak ji známe.

 

        Osobně a na vlastní oči jsem se seznámil s proudem migrantů, ale i s rezignací evropských států na azylový systém a dodržování zákonů v oblasti bezpečnostní a migrační politiky. Pravděpodobně se shodneme na tom, že nadcházející zimní období snad zpomalí tempo migrace a zároveň je tato zima poslední možností, jak se připravit a zastavit proud migrantů, který může být na jaře mnohonásobně větší než je současná situace.

 

        Vážený pane premiére, vyzývám Vás, abyste na úrovni EU prosazoval níže uvedené návrhy, a není-li EU schopna akce, abyste tyto návrhy realizoval v rámci ČR a jejích možností.

      

        Je potřeba urychleně změnit zákony tak, aby umožňovaly nasazení armády a policie pro ochranu vnějších hranic (EU i ČR), dále je potřeba zpřísnit postih za nepovolené překročení hranice a umožnit okamžité vypovězení ekonomických migrantů. Armádám zemí EU a ČR je třeba dát takové pravomoci, aby mohly účinně bránit masovému překračování hranic národních států. Myslím, že je zřejmé, že musíme být připraveni na minimálně dočasné zrušení schengenského prostoru.

      

        Součástí legální ochrany hranic a změn zákonů musí být i možnost ochrany hranic stavbou nepřekročitelných zábran. Nepřeji si to, ale může to být nutností a musíme na to být legislativně i logisticky připraveni. Případná hrozba krácení bruselských dotací za nerespektování evropských hodnot je bezvýznamná proti migrační hrozbě, které nyní čelíme.

       

        Na úrovni EU je nutné prosadit takové předpisy a dohody, které umožní odtahování lodí migrantů do země původu, včetně převezení případných trosečníků do země nalodění.

       

      Samozřejmě dosavadní návrhy EU o stabilizaci situace ve válečných zónách, budování detenčních zařízení na území zámořských států či podpora zemí s uprchlickými tábory jsou nedílnou součástí výše uvedených návrhů.

 

        Vážený pane premiére, s plnou vážností se na Vás obracím s prosbou i žádostí, abyste nadcházející zimní období využil k ochraně hranic EU i ČR před další a pravděpodobně mnohem větší migrační vlnou.