Pane Hermane, už babička mě říkala: „ Lež má krátké nohy a daleko nedojde“. Cestu ze Strakovky určitě ano...

 

6.12. 2016   ČTK, zpravodajství, Parlamentní listy

Výňatek z rozhovoru s prezidentem republiky Milošem Zemanem

 

Podle jeho názoru by měl ministr Herman odejít z vlády.

,,A je zajímavé, že tentýž názor vyjadřovalo mnoho občanů na mých setkáních, aniž jsem samozřejmě tyto názory jakkoli inicioval. Nicméně si nemyslím, že to ministr Herman udělá, i když poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného."   Prezident nevylučuje, že o tomto svém názoru bude mluvit na plánovaném úterním setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

 

V rozhovoru pro PL prezident dále uvedl:

Nechci podléhat konspiračním teoriím, které vidí za každým krokem připravenou provokaci. Nicméně mohu konstatovat to, co se již potvrdilo. Pan Brady nemohl být vyškrtnut ze seznamu vyznamenaných, protože na takovém definitivním seznamu nikdy nebyl. A když se občas někdo zeptá, proč pan Brady nedostal státní vyznamenání, odpovídám, že ze stejných důvodů, proč mu ho nedal ani Václav Havel, ani Václav Klaus.

 

Myslím si, že jsou tisíce jiných příležitostí, jak tuto kampaň zahajovat, a zneužití státního svátku je přesně tou příležitostí, kterou by to býti nemělo. Nicméně přednesl jsem svůj projev 28. října ve Vladislavském sále, aniž jsem se o této provokaci jakkoli zmínil, protože si myslím, že takové akce je třeba ignorovat

 

Premiér Sobotka pro Echo24.cz prohlásil, že na Staromáku se sešli lidé, kteří na vás byli přirozeně naštvaní a které zneužili organizátoři akce. Co si o tom výkladu myslíte?

 

O tom, zda je naštvanost oprávněná nebo neoprávněná, případně zda je většinová nebo menšinová, rozhodnou pouze prezidentské volby v příštím roce.

 

Bohuslav Sobotka také řekl, že jste se změnil. Prý jak stárnete, tak se z vás stává národní konzervativec a řadu svých dnešních názorů byste v době, kdy jste byl premiérem, nezastával. Měníte se s věkem?

 

Já jsem na rozdíl od Bohuslava Sobotky úspěšný politik. Jsem člověk, který vytáhl sociální demokracii ze sedmi na 32 procent a který vedl úspěšnou sociálnědemokratickou vládu. Bohuslav Sobotka je neúspěšný politik, který zahájil proces opačným směrem. To znamená sestup z oněch 32 procent až na dnešních 14 procent, a obávám se, že kritika ze strany neúspěšných politiků není příliš relevantní.

 

Na tiskové konferenci po ukončení návštěvy Moravskoslezského kraje jste uvedl, že do úterní schůzky s premiérem nebudete komentovat jeho záměr na výměnu některých ministrů za ČSSD, kteří jsou prý unavení. Nicméně poté, co jste teď řekl, nedá se to vykládat tak, že podle vás je unaven především premiér?

 

Už na tiskové konferenci jsem citoval onu anekdotu o třech obálkách: Po volbách přichází nový premiér a od předchozího premiéra dostává tři obálky. A ten předchozí premiér mu říká, že když bude mít nějakou krizi, ať postupně otevírá tyto tři obálky. Přichází první krize, premiér otevírá první obálku a tam je napsáno: sveď všechno na mě. Stane se. Přichází druhá krize, premiér otevírá druhou obálku a tam je: vyměň polovinu vlády. Přichází další krize, premiér otevírá třetí obálku a víte, co je tam napsáno? Připrav si tři obálky. Pan premiér Sobotka nyní otevřel druhou obálku…

 

Myslím si, že jestliže někdo nese největší odpovědnost za neúspěchy jakékoli politické strany, pak je to v první řadě její předseda. To je obecná politologická zákonitost, na které nemůžeme nic změnit.

Nová republika