Pan Pehe fauluje

 

President Zeman se ve svém vánočním projevu pozastavil nad tím, jak velký je mezi imigranty podíl mladých zdravých mužů bez rodin. Viděl by jejich místo doma, v boji za vlast. Naznačil to vzpomínkou na naše mladé muže za 2. světové války, kteří prchali z protektorátu nikoli za vidinou sociálních dávek pro azylanty, ale aby bojovali za svobodu Československé republiky. Pan Pehe otázku po cílech utečenců a srovnání s hrdinstvím účastníků našeho 2. odboje v zahraničí napadá.

 

Nejdříve bere "mladé zdravé utečence bez rodin" do ochrany tím, že podává svědectví o rozvratu, který v místech, odkud utečenci proudí, způsobily geopolitické zájmy velmocí. Ti mladí muži prý se nemají ke komu přidat. Euroameričané se zasloužili o svržení diktátorských režimů v relativně prosperujících zemích, v Iráku, v Libyii, nedokončená je mise v Sýrii. O náhradu se nepostarali. Všichni bojují se všemi. Ale na čí straně je právo a spravedlnost? Nevíme. Strany Dobra a Zla nejsou tak zřetelně odděleny jako za 2. světové války, praví pan Pehe.

 

Další námitky jsou zavádějící provokace. Prý těch našich uprchlíků s cílem bojovat za svobodu bylo za 2. světové války dost málo a zda prý utíkající Židé nebyli zbabělci? Snad proto, že chtěli zachránit holý život jako příslušníci rasy, odsouzené k vyhubení? Jak mohlo uprchnout více našich občanů z vojensky obsazeného a ostře hlídaného protektorátu? Jak mohly proudit tisíce Židů, starých, mladých, mužů, žen a dětí přes hranice? Ani myš neuteče, se říkalo. Sám útěk znamenal smrtelné nebezpečí. A když nebylo možno protektorát opustit (až na výjimky, počáteční únik letců např.), zvedli naši vlastenci domácí odboj.

 

Na závěr se pan Pehe ptá, proč nebojovali naši mladí muži se zbraní v ruce proti komunistickému režimu r.1948 a proti "internacionální pomoci" r.1968. Tady se přesvědčení označuje jako zbabělost. To, že se komunističtí držitelé moci dopouštěli chyb a páchali i zločiny, neznamenalo, že lid opustí svůj sen o  beztřídní společnosti a bude si přát návrat kapitalismu. Bratři Mašínové (na rozdíl od svého otce) se hrdiny národa nestali. A pan Pehe má jistě dostatek průkazného materiálu, aby nemusel zavádět nebo dokonce faulovat. Zlo a dobro nebývá vždycky zřetelně rozlišeno, uvedl sám ve své úvaze.

Prof. PhDr. St. Kučerová,CSc.

 

,