Pan Zdeněk Porybný, šéfredaktor PRÁVA

 

Vážený pane šéfredaktore,

          Už více než čtvrt století si každý den, kromě neděle, vybírám ráno ze své schránky Vaše PRÁVO, které už patří k mému každodennímu provozu. Občas mi tam něco „nesedne“, ale zůstal jsem PRÁVU věrným.

V posledních několika dnech se však PRÁVO stalo neuvěřitelně jednostranným až téměř hysterickým ve svých zprávách o našem nemalou většinou řádně zvoleném prezidentovi (stačí se podívat na nápisy první stránky). A to vše v souvislosti s informacemi typu „jedna paní povídala“ o „neudělení státního vyznamenání panu Bradymu“, žijícímu teď v Kanadě, kam emigroval a který přežil hrůzy holocaustu. Je strýčkem našeho pana ministra Hermana (KDU-ČSL). Panu Bradymu prý někdo telefonoval (údajně pan Forejt z Kanceláře prezidenta Republiky), že dostane státní vyznamenání. Jeho synovec, náš pan ministr Herman (KDU-ČSL), to zřejmě tady kupodivu nijak neprověřoval, i když měl.. Pan ministr Herman pak řekl, že mu přítomný náš prezident (údajně na Slovenském velvyslanectví) pohrozil, že když se ministr setká s dalajlamou, že jeho strýčka nepozve. Jako potvrzení toho neudělení vyznamenání pan ministr uvedl, že o tom při rozhovoru slyšeli naši dva současní ministři a slovenský velvyslanec v Praze. Nicméně oni tři řekli, že nic o tom neslyšeli, respektive že si neuvědomují, že o tom byla vůbec řeč. A pan ministr pak kromě toho ještě  uvedl, že to slyšeli další svědkové, které údajně nechce jmenovat.

 

Udělení státního vyznamenání není obyčejná informace, o které se řekne pár slov do telefonu a proto se o tom ten, který vyznamenání má dostat, vždy písemně informuje. Tak to ostatně sdělili i z Kanceláře pana prezidenta. Sám jsem byl letos poctěn 26.října vyznamenáním, jako válečný veterán,  ZA VLAST A SVOBODU od Českého Svazu Bojovníků za Svobodu (je mi 91 let) a dostal jsem v té souvislosti DVA dopisy během 14 dnů, kdy a kam se mám dostavit a zda se mohu dostavit. V kanceláři prezidenta republiky prý dál uvedli, že pan Brady nebyl vůbec navržen mezi těmi uvedenými více než 500 návrhy na prezidentem udělovaná státní vyznamenání.

 

Zdá se, že hlavním viníkem těchto nepříjemných záležitostí a neověřených informací je pan ministr Herman, který měl uvážit, zda je to, co uvedl skutečnost, měl si to ověřit hned na začátku. Ale i PRÁVO není bez viny, když otisklo na První stránce zbytečně bombastické ZEMAN OHROŽUJE OSLAVY 28. ŘÍJNA nebo Nedůstojné a trapné, vzkazují Zemanovi. PRÁVO by se nemělo snižovat na úroveň bulvárního tisku.

 

Srdečně zdravím, i když PRÁVEM těchto dnů poněkud zklamaný

Prof.Dr.Rajko Doleček,DrSc.  

Ostrava,29.10.16.

profrajkodol@seznam.cz