Pan Ruml křísí Chartu?

Pak "Nová Charta" musí jít proti havlismu!

 

Pan Ruml ,starý harcovník starých chartistů, nechvalný exministr vnitra, udělující občanství protektorátním celebritám, se rozpovídal v Metru (6.1.2017,s.03). Jako skalní příslušník hnutí je  stále přesvědčen o aktuálnosti idejí Charty, o "universálních hodnotách" hnutí, jež podle něho představují svoboda a demokracie a vyzývá mladé, aby občanskou neposlušností vrátili "étos, čas a tím dějiny do naší mrtvolné země" (??) Pan exministr se plete téměř ve všem. Dějiny země se nezastavily - a země sice nevzkvétá, což bylo výchozí konstatování pana presidenta Havla, ale propadá se z jedné krize do druhé, přes kýžené členství v NATO a v Unii, není-liž pravda?

 

Herr exministr uvažuje jako ti, kdož na nic nezapomněli a z ničeho se nepoučili. Pan exministr se evidentně nepoučil z pětadvacetiletí našeho novorežimu a z hrůzných plodů, které přinesl jak státu, tak občanstvu. Nepoučil se z katastrofální politiky pana presidenta Havla. Nepoučil se z jeho omluv sudetům, kteří zničili I. republiku. Nepoučil se z lupů privatizace a restituce, k nimž sám přispěl mj. i vracením občanství například manželkám hrdlořezů wehrmachtu. Nepoučil se z tunelování privatizačních fondů, a privatizací, které zakládali různí kameráden - v tom počtu i jistí chartisté... Stále mele svou mantru o svobodě a demokracii, a zamlčuje, že tyto hodnoty určuje jen tlupě vyvolenců. Nikoli národu.

 

Ohlupování národa ideologií havlismu-schwarzenbergismu, která skončila v našem federátství NATO a v našem kolonialismu Unie, už polykáme jen s odporem a nechutí. Téměř nikdo již nevěří každodenním mediálním kvakům, plozeným v továrnách na dezinformace, ať již nesou jakoukoli značku. Takto koncipovaná Novocharta už určitě neosloví nikoho ze starší, ani ze střední generace, poškozených čtvrtstoletým vývojem, doslova regresem dějin. A nedaří se už ani stoprocentně ohlupovat mladou generaci. Tady není žádný mrtvolný stav země, jak se nám snaží podsouvat pan Ruml. Opak je pravdou - tady řádí strany a hnutí, které tu restaurují  restituční, privatizační, korporátní klerofašismus. Doposud tyto strany triumfovaly, ale nyní se našly síly, které se stavím proti nim - ať již z pozice nového kapitalismu, nebo z pozic levicových. Proto se takoví pánové, jako pan Ruml, znovu snaží vybubnovávat nová "povstání mladých, či lidu" (??) na obranu polistopadových pořádků, které se dnes zajídají valné většině našeho lidu.

 

Kdo měl prospěch z listopadového převratu, eufemisticky nazývaného "sametovou revolucí"? Lid? Národ? Pracující? Vymyšlená "střední vrstva", která je ve skutečnosti poloproletariátem? Nikoli. Ti, kdo měli prospěch z převratu roku 89, jsou :

První skupina: privatizátoři, manažeři, bankéři, kompradoři zahraničních trustů, veksláci - agenti STB, novorežimní medialisté (novináři a TV publicisté), lobbyisté, parlamentní profesionálové, profesní politikáři, zahraniční korporace, podnikající v Česku a vyvážející zisky do daňových rájů

 

Druhá skupina: Církve, zejména římská (drtivá většina restitucí), část služebné inteligence (universitní,školské aj.),  Ideologové, politologové, aj. Tzv.neziskovky - to je skupina, jež by v normálním režimu měla být vyšetřována nejostřeji, privátní restituenti (nejostudnější kauza argentinský Kinsky - 140 miliard majetku státu žádal pohrobek kolaborantů III. reichu)

 

Třetí skupina: Legální hospodářští mafiáni domácí i zahraniční, zemědělská a lesnická mafie, (herny, směnárny, loterie, pornobyznis, atd., prodeje lesních a polních pozemků), např. směnárny vlastni v drtivé většině nekontrolovatelní cizinci  (např. Albánci,Turci atd.), nelegální mafie, (nelegální prostituce,obchod s lidským masem, pašování zboží, automobilů, drogová mafie, výroba, transit, atd. prostě vše, co umožnil novorežim nechtěně prosperovat)

 

Proti těmto skupinám ( uvedl jsem jen příklady, výčet není taxativní!) stojí obrovská masa občanstva poškozeného novorežimem jakýmkoli způsobem - počínaje dělníky a horníky ze zničených továren a dolů a konče zemědělci z bývalých JZD přišlých o práci.

 

Vznikla masa obyvatel, nemajících obdobu ve starorežimu - bezdomovci, nezaměstnaní, samoživitelky, senioři bez pomoci. Těm všem je lhostejný nějaký pan Ruml s jeho kvaky o potřebě nové Charty! Ti chtějí především přežít, když jim novorežim sebral šanci na důstojný sociální stav. A režim to nahrazuje žvaněním o to, že je to "nutná daň demokracie"! Toto by například  zakladatel státu T.G.Masaryk nikdy nevyslovil  - naopak, staral by se o to,aby tento stav se napravoval ( i když ani on  pochopitelně nedokázal vše ideálně zlepšit, I.republika byla chudá a v počátcích).

 

Zkrátka a dobře, kdyby měla být nově organizována "Novocharta", musel by jít zásadně  téměř proti všemu, co přinesl havlismus po čtvrtstoletí existence zbytkové republiky Česka.

 

Dnes stojí před občany zcela jiné úkoly, nežli kříšení polomrtvé Charty. Občané se musejí vypořádat s novou nadvládou těch, kteří republiku přivedli na pokraj zkázy a katastrofy. A které hrozí, spolu  s celou Evropou, jak správně řekl president Zeman,  superholokaust následkem nové migrace.

 

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I

autor je etnograf