Pan P. Bělobrádek, místopředseda vlády ČR, prohlásil, že Brno patří do politických Sudet.

Tak jak to vlastně je?

 

Brněnské centrum setkávání v listopadu 2016

Také pro měsíc listopad, máme pro Vás připravené nějaké zajímavé akce.

 

Jsme rádi, že  9. listopadu 2016 v 15.00 hodin budeme moci v našem brněnském centru setkávání přivítat paní Sabinu Grušovou. Paní  Grušová nám představí literární dílo svého manžela. Pan Jiří Gruša je bývalý velvyslanec ČR ve Spolkové republice, později ministr školství v Československu, česko-německý spisovatel a básník). Kromě toho bude paní Grušová informovat o své vlastní dobrovolnické práci v oblasti integrace uprchlíků. Těšíme se na velmi zajímavé setkání a mnoho nových informací.

 

Před tím,  8. listopadu 2016 v 17.30 ve Velkém sále brněnské státní knihovny (Mahenova knihovna, Brno Kobližná) ještě jednou Dr. Vojen Drlík bude přednášet na téma "Zapomenutá válka - Prusové na jižní Moravě v r. 1866". Kromě toho budete mít opět příležitost shlédnout expozici o událostech. Prusko-rakouská válka v roce 1866 na Jižní Moravě je ukázána na základě nově zkoumaných autentických historických dokumentů, stejně jako obrazový materiál. Nenechte si ujít tuto příležitost trochu se podívat na dobu před 150 lety!.

 

Ve středu 23. listopadu 2016 budeme mít možnost dozvědět se něco víc o brněnské legendě Jeanu Louisi Raduitovi de Souches. Legendární obránce Brna ve Třicetileté válce byl cizinec, emigrant, jak bychom řekli dnes, a cholerik, jak se ukázalo v průběhu jeho vojenské kariéry. Nicméně chytrou válečnou strategií a mimořádně moderní znalostí pevnostního stavitelství dosáhl téměř zázrak. Díky němu se obléhatelům ani po třech měsících nepodařilo města dobýt, silnější švédskou armádou pod velením generála Torstenssona, a vyloupit jej. Jsme potěšeni, že promluví expertka, paní Jana Amadou, členka Kruhu přátel Brna  Raduit de Souches, kterou budeme moci přivítat v našem komunitním centru.

 

Samozřejmě i v tento měsíc, dne 9. listopadu v 17.00, bude konat bohoslužbu náš Páter. Daniel v v německém jazyce v nedalekém kostele Svaté rodiny. On i my budeme potěšeni, budete-li se podílet na tomto každoměsíčním uctívání a srdečně děkujeme Páteru Danielovi!

 

Děkujeme srdečně také všem těm, kteří se aktivně zapojili do našeho úspěšného "Speciálního projektu roku" o historii brněnských textilních továrníků.  Zvlášť srdečně děkujeme Dr. Kateřině Tučkové za její vynikající příběh a autorské čtení z publikace "Fabrika" , paní Erice Harazimové z Mnichova, za mimořádně zajímavou prezentaci o osudu svých předků - o Brněnské podnikatelské rodině Soxhletů, paní Pavlíně Dvořákové za její příspěvek o textilním rodu, ze kterého pocházel dramatik Richard Beer-Hofmann, a Dr. Zdeňkovi Marečkovi za jeho příspěvky a celé uspořádání akce. Zvláštní dík patří také Moravská zemské knihovně za laskavé poskytnutí sálu pro večerní část naší akce. Byli jsme potěšeni také velkým zájmem studentů brněnských universit a děkujeme jim srdečně za jejich návštěvu.

 

Jako vždy najdete obrázek a textové zpravodajství na našich webových stránkách. K tomu vedou naše spodní přímé odkazy.

 

Setkáváme se také na podzim pravidně každou středu v Brněnském centru setkávání na kurzech a přátelských setkáních v německém jazyce. Zveme vás velmi srdečně – měli by jste nás v Brně navštívit. Také plánujeme v prvních dnech listopadu turné  Brněnský centrální hřbitov. Navštívíme nejen místa  našich příbuzných a přátel, ale také místa, kde kdysi významné brněnské podnikatelské rodiny mají své poslední místo odpočinku.

 

Příští listopadové dny budou jistě nejen šedivé a deštivé, ale také přinesou klidné a útulné okamžiky. Ty Vám co nejvíce přeji a všechny Vás srdečně zdravím.

 

Hanna Zakhari

Německé kulturní sdružení regionu Brno – Centrum setkávání, e-mail HZakari@t-online.de

 

Pozvání

 

"Můj manžel - diplomat, spisovatel a básník"

Odpoledne s paní Sabinou Grušovou

 

ve středu 9. listopadu 2016 15:00

V Centru setkávání 602 00 Brno, Jana Uhra

 

"Cizinec zachraňuje naše město"

Kdo byl a odkud přišel legendární cizince Raduit de Souches ? Prostřednictvím prezentace v češtině konané paní Janou Amadeu ve středu 23. listopadu 2016 v 15:00 v Centru setkávání 602 00 Brno, Jana Uhra 12

 

Dítě války sděluje: "Jedna polovina mi vždy chybí"

Salzburger Nachrichten, 26.10.2016

http://www.salzburg.com/nachrichten/salzburg/chronik/sn/artikel/ein-besatzungskind-erzaehlt-eine-haelfte-hat-mir-immer-gefehlt-219521/

Sudetendeutscher Pressedienst (SdP)

Volný překlad  P. Rejf