Pan P. Bělobrádek, místopředseda vlády ČR, jako tvůrce nové terminologie

 

Dotaz: Mluvíte o Sudetech. Můžete mi říci, kde a kdy tato územně-správní jednotka existovala a v jakých hranicích, jak byla právně zakotvena, nebo v současnosti existuje, kde je právně zakotvena a jaké jsou její hranice?

Podle mého názoru tzv. Sudety nikdy jako  územně-správní jednotka neexistovala. Pokud ovšem nepůjdeme do správního členění nacistického Německa a nebudeme argumentovat tzv. Sudetengau. Ta však byla výplodem agrese a nacistické zvůle.

 

Dotaz: Rozlišujete Sudety na geografické a politické. Můžete, prosím, mi osvětlit: „Co jsou Sudety geografické“ a „co jsou Sudety  politické“, k nimž počítáte Brno a Šumavu?

 

Odpověď: K  Vaší žádosti si dovoluji pro Vaši informaci uvést, že termínem „Sudety geografické" pan vicepremiér myslel geomorfologickou oblast Krkonošsko-jesenické subprovincie, která bývá označována také jako Sudety.

Za „Sudety politické" pan vicepremiér označil separatistické oblasti v pohraničí, jejichž politická reprezentace po 28. říjnu 1918 vyhlásila cíl připojení se k Německému Rakousku. Byly to oblasti známé jako Deutschbóhmen, Sudetenland, Bóhmerwaldgau a Deutschsůdmáhren. K nim se do Německého Rakouska měla připojit i města se silným zastoupením německého obyvatelstva ve vnitrozemí, jako bylo Brno, Olomouc či Jihlava.

A my dosud si mysleli, že šlo o útok pangermánů na náš stát, na jeho územní celistvost. Pan Bělobrádek je „hezky“ nazval „Sudety politickými“. Zatím to nikdo tak nevymyslel. Pan Bělobrádek má opět prvenství.