Otevřený dopis Sdružení Msgre Jana Šrámka z 10.6.2015 Předsednictvu KDU, k rukám předsedy MVDr. Pavla Bělobrádka, Ph.D., Palác Charitas, Karlovo náměstí v Praze.

Nelze mlčet ani po třech letech

Vážení, je tomu tři roky, co jste obdrželi podobný dopis, na nějž jsme dostali odpověď asi až po půl roce, podepsaný byl dr. Bělobrádkem, předsedou KDU. Nemělo už smyslu na tuto odpověď reagovat, avšak je zapamatovatelná až k dnešku. Připomeňme, že dopis se dotýkal dvou otázek: Předseda KDU nejdřív obhajoval spolupráci se sudetoněmeckým landsmanschaftem (SL) a chtěl téměř prokázat naše antiněmectví; dále už to byla jen samochvála na své vedení, této prý Lidové strany; jinak jsme se nic zajímavého nedočetli.

Od té doby se toho jistě moc změnilo, ne vždy k lepšímu. Tak např. KDU nemohla dříve přijít na jméno „socanům, t.j. sociální demokracii; vše bylo jinak po volbách na podzim 2013, kdy vznikla koalice vedená Sobotkou a Babišem. Ejhle, už zmínění pro KDU „nepáchnou“, vždyť jde až v první řadě o prebendy. Leč jak jinak - předseda Bělobrádek se nejdřív musel dovolit pro účast ve vládě v USA. No a, že sociální demokracie umí už pokolikáté zapomenout na své ideje, tak i na názory svých členů a sliby voličům, je dost známo. Naši lidé s tímto mají značnou zkušenost, ne tak dávnou. Premiér Sobotka nedal na naše rady, že KDU nemůže být nástupkyní Šrámkovy strany!!!

Vážení, ale jde o aktuální záležitosti, k nimž se musí SJŠ jako křesťanskosociální a vlastenecká složka zodpovědně vyjádřit. Je to náš prioritní úkol, abychom zůstali věrni odkazu tradic Šrámkových! Znovu opakujeme, tak jako před třemi lety, KDU zneužívá doplňku - ČSL. Čím? Křesťanští demokrati nejsou totiž ani vlastenečtí, ani sociální. To zdatně předvádějí svou každodenní politikou, jak zmíněno, obelhávají především své členy!! Historie bývá vždy zdatnou učitelkou národů. Ne tak u činitelů KDU, kteří zapomínají na tradici, která byla vlastní Šrámkové ČSL v letech. 1918-1948, částečně 1968 - 1969, naposled v naději pro vzkříšení řádné demokracie 1989-1992; to bylo zakončeno luxovským převratem, k čemuž se hlásí i „mladé vedení“ KDU! Závažným problémem, který se očividně nabízí, je upevňující se přátelství vaší strany s revanšisty ze SL. Vrcholem politické drzosti je zdravice, kterou zaslal dr. Bělobrádek potomkům heinleinovců na sjezd v Bavorsku.

Vážené vedení KDU, jistě si alespoň ze studií pamatujete, že Mnichovská dohoda z podzimu 1938 byla určující pro likvidaci ČSR - státu Masaryka, Beneše, Šrámka a dalších. Ale právě SL se k této potupě našeho národa hlásí! Také se nabízí otázka, když KDU uvádí, že se zbavila veškerých dluhů, kde na to vzala? Nemravné přilepšení od přátel z Bavorska? Proto přece ty opětovné návštěvy na sekretariátě sudeťáků v Praze, čímž se netají ani generální sekretář KDU Hořava! Tím dává i příklad pokračování třeba pro poslance KDU z našeho Slovácka, jak je zdokumentováno: Benešík ze Strání, Hovorka ze Šumic, možná i jiní. A tady se tážeme, jestli ví tito „lidovečtí pokračovatelé,“ že za svobodu národa položili své životy v nacistických koncentrácích i stateční činitelé právě Slováckého kraje, bratři: František Stanislav, poslanec ČSL ze Strážnice, Ant. Hrubý, přední funkcionář křesťanských odborů z Uherského Brodu a další.

Výše zmínění to asi neví, neboť by jinak měli zájem podpořit akci SJS k 70. výročí národní svobody, která byla vybojována především zásluhou Rudé armády, Osvoboditelky většiny ČSR. Naše Sdružení si výročí připomnělo dle svých možností v sobotu 9. května t.r. v Uerském Brodě. O to trapněji se zachovala KDU na sjezdu ve Zlíně, když přijala rezoluci, prý proti agresi Ruské federace, ba přihlásila se i k polofašistickému režimu současné Ukrajiny. My, křesťanskosociální lidovci, organizovaní v řádně registrovaném SJŠ, máme za to, že i v řadách KDU je spousta slušných lidí a možná i funkcionářů, o čemž jsme se několikrát přesvědčili. Žádali jsme o účast na sjezdu ve Zlíně, abychom jako hosté a bez cenzury mohli říci delegátům své mínění o stavu křesťanské politiky v našem státě. Mamě. Kompetentní činitelé byli zcela hluší, nechápající. Místo starolidovců dostali přednost politici z vládní koalice, ale i z tzv. demokratické pravice.

Dáváme tímto na vědomí zajímající se a sympatizující veřejnosti také vzkaz: sociální a vlastenečtí křesťané Čech, Moravy a Slezska, probuďte se z letargie, odmítněte laciný antikomunismus KDU. O to více si raději připomeňme stále platné heslo otce národa Fr. Lad. Riegra „aby nás Pán Bůh při zdravém rozumu zachoval!“

Děkujeme za přečtení dopisu, odpověď od KDU nežádáme (asi bychom se zase načekali). Nelze mlčet! Vlasti zdar!!!

Za SJŠ:

předseda       Ing.   Josef  Kapsa v.r.

místopředseda .... Bernard Franta v.r.

Stanislav Lukáš,  tajemník

V Uherském Brodě dne 10. 6. 2015

Dáno na vědomí veřejnosti prostřednictvím: ČTK, Národního osvobození, Práva, Haló novin, Literárních novin, Křesťanského sociálu, Slováckého deníku, Dobrého dne s Kurýrem /také najdete na internetu!/.