Otevřený dopis ministru M. Chládkovi


Vážený pan


Marcel Chládek

ministr školství

Karmelitská  7

118 12 Praha 1

V Praze dne 16.4.2014

Vážený pane ministře,


v nedávných dnech se nám dostal do rukou článek „První rozhovory s pamětníky v základní škole v Přimdě“, jenž byl publikován v Sudetendeutsche Zeitung, tiskovém orgánu sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL), dne 28.2.2014 na straně 20, který volně a zkráceně přeložil Ing. Jaroslav Liška. Vzhledem k obsahu textu uvádíme jeho nám doručený překlad:

První rozhovory s pamětníky v základní škole v Přimdě

V říjnu 2013 se obrátila učitelka Jana Anděla Valečková ze základní školy v Přimdě na vlastenecké muzeum ve Waidenu (Horní Falc) s prosbou o zaslání vlastivědných knih. Poslali jsme jí knihy „Vlastivědy“, „Zmizelé obce“, „Vyhánění a útěk z okresu Tachov, svazek II. Češi zjistili, že bez dějin vyhánění 1945/46 nemohou žít. Zříceniny hradu, stará fara, hřbitov s německými jmény padlých v první světové válce, nová radnice, připomínají, že zde žili Bémové mluvící německy. Nyní si pohovořili čeští žáci s pamětníky německé minulosti. Mezi žáky byli dva němečtí klučinové, jejichž otec se oženil s Češkou. Jejich rodina nyní žije v Přimdě. Vzpomínalo se také na bombardování a požáry. Školy v Přimdě byly od listopadu 1944 zavřené. Byli do nich nastěhováni utečenci ze Slezska a vybombardovaní z Berlína. Starosta řekl, že obdobné rozhovory by se měly vést i s dospělými z Přimdy. Bylo to poprvé, že děti byly pozvány k takovýmto rozhovorům. SZ, 28.2.2014, str. 20.“


S uvedeným se nám vnucuje otázka, zda je na českých školách obvyklé, že o odsunu Němců mluví s žáky „pamětníci německé minulosti?“ Jde zřejmě o členy SL nebo o osoby s ním sympatizujícími.

Ptáme se též, zda na českých školách je obvyklé, že čeští učitelé si nechávají od SL nebo jeho institucí zasílat publikace o tzv. vyhnání Němců? Paní učitelka Jana Anděla Valečková ze základní školy v Přimdě tak podle SZ údajně učinila.


Pokud se tak skutečně děje, pak SL z  takových a podobných skutků může i vyvozovat, že „Češi zjistili, že bez dějin vyhánění 1945/46 nemohou žít.“ O některých dalších údajích, které se netýkají přímo Vašeho rezortu, se raději ani nezmiňujeme, abychom Vás dále nezatěžovali.


Vážený pane ministře,

velmi uvítáme, když uvedenou záležitost prošetříte a nám osvětlíte. Jsme přesvědčeni, že na školy diskutovat se žáky o protinacistickém odboji a odsunu Němců by měli chodit především členové Českého svazu bojovníků za svobodu, nikoliv tedy členové landsmanšaftu či jeho stoupenci. Rádi bychom si s Vámi o uvedeném osobně promluvili a dohodli se na oboustranně užitečné spolupráci.


Děkujeme Vám za vše, co v předmětné záležitosti učiníte.


S úctou

Ing. Jaroslav Vodička,

předseda Českého svazu bojovníků za svobodu a Vlasteneckého fóra