Osm miliardářů je podle analýzy stejně bohatých jako polovina lidstva

red  19. ledna 2017  

 

Nejbohatší lidé planety platí nižší daně než jejich uklízečky

 

Rozdíl mezi chudými a bohatými je zřejmě větší, než si svět myslel. Nezisková organizace Oxfam zveřejnila novou zprávu, podle které pouhých osm mužů na Zemi vlastní stejný majetek jako chudší polovina světové populace. Analýzu Oxfam zveřejnil před zahájením Světového ekonomického fóra v Davosu.

 

Nejbohatším člověkem na světě zůstává podle Oxfamu zakladatel Microsoftu, Američan Bill Gates. Jeho majetek je odhadován na 75 miliard dolarů (1,9 bilionu korun). Dalšími z osmi nejbohatších jsou Amancio Ortega, zakladatel módního řetězce Inditex, finančník Warren Buffett, mexický investor Carlos Slim Helú, zakladatel Amazonu Jeff Bezos, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, podnikatel Larry Ellison a mediální magnát Michael Bloomberg.

 

Majetková nerovnost se podle Oxfamu zvětšuje. Ještě loni si polovinu lidstva mohlo koupit 62 nejbohatších, avšak nyní podle nové metodiky a s novými údaji z Číny a Indie se ukazuje, že je nepoměr výraznější. „Je nestoudné, že tolik bohatství je v rukou několika jedinců, když každý desátý člověk na světě musí přežít se dvěma dolary na den,“ uvedla Winnie Byanyimová z Oxfamu. „Nerovnost žene do chudoby stovky milionů lidí, rozděluje společnost a podkopává demokracii,“ podotýká Byanyimová, která se zúčastní zasedání v Davosu.

Organizace Oxfam vyzvala světové lídry, aby o problému přestali jen mluvit a začali jednat. Kromě kumulace bohatství v rukou několika málo jedinců je hlavním morálním problémem fakt, že bohatí se vyhýbají placení daní, jak ukázala mimo jiné kauza Panamské dokumenty, uvádí Oxfam.

Jen 15 % lidí věří stávajícímu systému

 

„Jsme v situaci, kdy miliardáři často platí nižší daně než jejich uklízečka nebo sekretářka. To je šílené,“ řekl agentuře AP poradce společnosti Oxfam Max Lawson. Lidé podle něj ztrácejí důvěru ve stávající systém, kterému hrozí, že se rozpadne. Prvními signály byly podle Oxfamu referendum, v němž Britové loni rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, a zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Podle doporučení Oxfamu mohou být lékem vyšší daně pro bohaté a vyšší daně z příjmu, důstojné mzdy a investice do veřejných služeb.

 

Před nerovností a jejími dopady varuje například i papež a Mezinárodní měnový fond (MMF). Podle jedné z největších marketingových společností Edelman se důvěra lidí v systém prudce snížila po světové hospodářské krizi z roku 2008. Podle průzkumu společnosti věří jen 15 procent lidí, že systém funguje.

Rostoucí nedůvěra lidí v tradiční média

 

Tento postoj má řadu příčin, jednou z nich je i rostoucí nedůvěra v tradiční média, na která lidé nahlížejí jako na součást establishmentu. Dávají přednost alternativním zdrojům informací, které často nepřipouštějí protinázory, a roztáčejí tak spirálu nedůvěry. Mezi hlavní témata diskusí výročního zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarském Davosu přitom má patřit nástup Donalda Trumpa do čela Spojených států i rostoucí nespokojenost veřejnosti s elitami a s výsledky globalizace, která Trumpa do prezidentské funkce vynesla. Oficiálním tématem letošního 47. ročníku je „vnímavé a zodpovědné vůdcovství“; to podle zakladatele a předsedy WEF Klause Schwaba znamená, že lídři mají být „zodpovědným způsobem“ vnímaví k problémům lidí, kterým globalizovaný trh neprospěl, a nabízet řešení, která budou fungovat, budou spravedlivá a udržitelná. Podle něj je zapotřebí „dlouhodobého, na činy orientovaného myšlení a solidarity na národní i globální úrovni“.

 

Zdroj: Esondy