Orbán - Nemusíme napodobovat všechno to, co dělají Němci!

 

 

Němci jsou hrubí a agresivní, řekl maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý webový portál Bild. Maďarský premiér chce uspořádat v Maďarsku referendum o rozdělení uprchlíků v EU.

 

"Chci toto referendum s cílem zabránit povinným evropským kvótám, protože EU tím porušuje evropské právo. Nemůžeme rozhodovat bez  lidí, kterým tím výrazně můžeme změnit jejich i budoucím generacím životy. Kvóty by změnily profil Maďarska i Evropy: etnicky, kulturně i nábožensky. Mé rozhodnutí o referendu není namířeno proti Evropě. Jedná se o rozhodnutí k ochraně evropské demokracie, to co je základním principem demokracie, nakonec je to i loajalita k národu. My Středoevropané máme své historické  zkušeností, že dříve nebo později můžeme ztratit svou svobodu, pokud nebudeme zastupovat zájmy našich občanů. Nechceme rozdělit Evropu, nýbrž chránit naše občany. To znamená, že nechceme migranty co k nám přijdou.  Proč bychom chtěli dovážet problémy západních států?" ptá se Orbán.

 

Kromě jiného maďarský premiér v rozhovoru řekl, že národy střední Evropy sdílejí společný osud života a smrti. Maďarský premiér opět kritizoval plány Bruselu v otázce povinných kvót pro přijímání imigrantů.

 

"Proč bychom měli k nám dovážet problémy, kterým čelí západní země?  Mrzí mě, že Brusel podporuje porušování smluv jako jsou Maastrichtská smlouva, Dublinská úmluva, Schengenská smlouva. Na ničem nezáleží. Pokud nebudeme dodržovat smlouvy, Evropa se rozpadne," uvedl v rozhovoru Viktor Orbán.

 

"Někdo bere na sebe problém neregistrovaných migrantů ze Středního východu a s nimi i terorismus, antisemitismus a homofobii. Maďarsko je naopak kultury tavící tyglík. Synagoga stojí vedle kostelů. Neexistují žádná ghetta nebo zóny nezákonnosti, nejsou tady žádné podobné scény jako na Silvestra v Kolíně nad Rýnem. Mám čtyři dcery.a nechci aby vyrůstaly ve světě, kde se takové věci dějí," řekl Orban

 

"Přitom hlas z Německa je drsný, hrubý, agresivní. To je problematické v současné situaci. Měli bychom být jednotní, spíše než bojovat mezi sebou. Tím více, že signály přicházející z Bruselu jsou: chaotické, zkrachoval multikulturalismus a nedodržují se smlouvy. Nepotřebujeme, abychom napodobovali všechno to, co dělají Němci. Existuje alternativa k migrační politice Berlína. Nevidím ale alternativu k Merkelové," pokračoval Orbán.

 

"Myslím, že běh dějin nebude záviset na panu Junckerovi ... Podívejme se ale, co historie bude muset říci o paní Merkelové," připomněl Orbán.

 

"Kancléř Kohl mi kdysi dal tuto radu: Bez ohledu na to, co lidé říkají, pokud se někdo k vám chová v soukromí špatně,  nebude váš vztah fungovat ani v politice! To znamená, že žádný politik by neměl činit rozhodnutí v rozporu se svým svědomím. Nepochybuji o tom, že paní Merkelová konala dle svého svědomí v uprchlické otázce. Udělal jsem totéž se svým svědomím, ale s odlišnými výsledky," zhodnotil rady německého kancléře Helmuta Kohla maďarský premiér.

 

(rp,prvnizpravy.cz,bild,kresy