Opět skandálně dvojí metr

 

Je to pouze několik dní, kdy na Sinaji explodovalo ruské letadlo s turisty, kteří se vraceli z dovolené v egyptských letoviscích. Nikdo, kdo byl na palubě letadla, se nezachránil. Zemřelo 230 osob. Dnes již s velkou pravděpodobností víme, že to byli teroristé z IS, kteří dali bombu do letadla.

 

Čekal jsem alespoň na opožděné, ale přesto lidsky důstojné vzpomínaní na mrtvé z ruského letadla. Nedočkal jsem se dodnes. Zato nyní, kdy v Paříži se počítají mrtví a ranění po sobotním útoku teroristů, jako kdyby se Evropa pohnula. Skutečný soucit s mrtvými a současné odhodlání bojovat s teroristy  bylo všeobecné a hluboké. Ano, to jsou přirozené lidské reakce.

 

Proč tedy  náležitě  nebyli uctěni Rusové, kteří zahynuli též rukou teroristů?  Nadutý Bělobrádek, který  kladl květiny, tentokrát však nikoliv v Mnichově, kde uctil oběti „sudetoněmeckých“ vyhnaných, ale v Praze, zřejmě u francouzské ambasády. Opět mluvil o evropských hodnotách.

 

Na rozdíl  od něj  jsem přesvědčen, že lidé se rodí rovní a rovná práva si zachovávají po celý život. Není vyvolených nebo panských národů, ani těch otrockých. Život Rusa  má stejnou hodnotu jako život Pařížana či jiného občana Evropy, či světa. Podle tohoto bychom se měli všichni chovat, i sdělovací prostředky, i rusofobové. Ale podívejte se na ty  vyznavače  „hodnot“, jak rozdělují svými skutky lidi i v jejich smrti. A to je opovrženíhodné jednání, jež s křesťanstvím ani s lidstvím nemá nic společného. Člověk by až brečel nad úrovní politiků vůbec a těch tak zvaně křesťanských zvlášť. Jejich slova a skutky nejdou dohromady. Mezi nimi je obrovský příkop. A tak lidé, kteří by měli svým jednáním dávat příklad ostatním, je vedou po špatné cestě. Zavádějí je.  

 

A nyní ještě k těm Rusům. Jejich předkové osvobodili velkou část Československa. Všichni však nedošli do konce války. Na našem území jich leží 144 tisíc. Jsou to Slované jako my. V současnosti se angažují v bojích v Sýrii, kterou pomáhají syrské armádě osvobozovat od tlup islámského státu. To je jedna z cest, která může již v dohledné době vést ke snížení exodu z tohoto státu. Migrační vlna se může tak  rozplynout v čase. Mnozí Syřané se budou moci vrátit do svých domovů.

 

Obyčejným lidem  tato ruská mise, která je plně v souladu s mezinárodním právem, je vítaná. Ale naši politici a samozřejmě především ti „evropští“ jako by tuto realitu neviděli. Do Turecka má z EU dojit nějaká miliarda euro, aby Turci pomáhali regulovat migraci obyvatelstva. Tito vašnostové opět dělají, že nic neví o tom, že Turecko tvoří pro islamisty potřebné zázemí a zásobuje je mnohým potřebným pro boj s legální syrskou armádou. Proč alespoň tuto skutečnost nechtějí vzít na vědomí? Teta Merkelová dokonce v Turecku osobně jedná. Proč alespoň neprotestují proti tomu, že Turci bombardují Kurdy, kteří jsou osvědčenou a nezanedbatelnou silou v boji proti IS? A tak se dostáváme k problémům, které skutečný boj proti IS znevěrohodňují a narušují. Je v zájmu nás všech Rusům v jejich osvobozovacím zápase v Sýrii pomáhat. Přiznají to konečně i naši „politici“ a vezmou na vědomí, že všichni lidé jsou si rovni, zvláště pak ve své smrti, smrti mučednické?

 

Vzpomeňme s hlubokou úctou na všechny lidi, kteří zemřeli rukou islamistů, ať již to byli Rusové  nebo Francouzi či kdokoliv další. Politujme ty, kteří takovéto lítosti nejsou schopní. Sami sebe poškozují! Při této příležitosti vzpomeňme, že to byly války vedené USA, NATO a EU v Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii, které migrační vlny vyvolali a dále podporují. K míru vede jen jedna cesta, přes porážku IS. K dosažení tohoto cíle je nutné vytvořit co možná nejširší koalici. Západní politici už konečně si budou muset přestat hrát na vybíjenou Asada, syrského prezidenta. Nemají k tomu žádné právo. Nejsou nijak oprávněni zasahovat do vnitřních věcí Sýrie. V nových demokratických volbách, případně i pod mezinárodním dohledem, syrský lid svobodně zvolí nového prezidenta, může jím být kdokoliv z kandidátů, tedy i Asad, pokud se rozhodne znovu kandidovat. Američané potom budou mít opět takové právo měnit volební výsledky, jako Syřané se přímo angažovat v USA za odstoupení B. Obamy z funkce prezidenta USA.  

Dr. O. Tuleškov