Jean Ziegler o G7 - Žijeme pod světovou diktaturou oligarchií globalizovaného finančního kapitálu!

 

800 000 000 lidí na světě hladoví, může to setkání G7 změnit?

Každých 5 vteřin zemře hladem jedno dítě pod 10 let na světě, který je přeplněný bohatstvím. To je masakr hladem dnešního doby, je to absolutní skandál. Co může setkání G7 udělat? Právě že nic.

 

Tam nahoře v Ellmau jsou jen prodloužené ruce koncernů, které plní jejich zadání. Moc mají koncerny a nevolené vlády. Koncerny vládnou světu. Uvedu příklad Heilige Damm, poslední setkání v Německu před osmi lety. Téma hladu bylo jádrem jednání. Tam paní Merkelová řekla správně, že za to mohou burzovní spekulace s potravinami, to je ten každodenní masakr hadem. Burzovní spekulace, které vynášejí neuvěřitelné zisky a to úplně legálně.

 

Islámský svět je v kanystru a vybouchne. Rostou ceny potravin. Rýže, obilí, atd., nemohou si jich koupit dostatek. 1,1 miliardy lidí žije s velmi málo penězi. O miliony víc dětí umře. Během osmi let se nic nestalo.

 

Angela Merkelová je kancléřka 3. největšího hospodářství na světě, pravděpodobně nejživotaschopnější demokracie na světě, tedy Německa. Byla jak spoutaná odporem koncernů. Do dění na burze se vůbec nezasáhlo, to oni nechtějí.

 

A všechny vlády G7, které jsou demokraticky volené, si klekly na kolena před hedge fondy a velkými bankami a burzovní spekulace jdou dál a zítra to pokračuje.

 

Takže to znamená, že tohle setkání je zbytečné? Co byste od šéfů vlád čekal

 

Ne, když spolu lidé mluví je to vždycky dobré Merkelová, Hollande, Obama, je to výměna a to je dobré. Ale oni nemají moc, aby ty reformy, které jsou potřeba, provedli, aby se zastavil smrtící mechanismus, který ve světě hlad vytváří. Předlužení chudých zemí, zemědělská nařízení EU, burzovní spekulace s potravinovými komoditami, krádeže země skrze hedge fondy a koncerny ve třetím světě. Vůli k tomu možná mají, ale nemají moc.

 

Kdo tedy má moc, nebo jsme jen beznadějně vydáni napospas?

 

Žijeme ve světové diktatuře oligarchií, globalizovaného finančního kapitálu. Mám statistiku světové banky. Za poslední rok 500 nadnárodních soukromých koncernů na světě, pokud to vezmeme celkově, tak produkují přes 52% hrubého národního produktu na světě. To všechno během jednoho roku vyprodukují a kontrolují. Mají takovou moc, kterou neměl žádný král nebo císař nebo papež historii lidstva. Unikají jakékoliv sociální kontrole státu nebo odborů. Jsou mocnější než jakákoliv vláda na tomto světě, demokraticky zvolená. Vytvořili diktaturu, která se orientuje jen na maximalizaci zisku. Stalo se normální, že koncerny nestlé, unilever, a další tu jsou od toho, aby dělaly zisk a ne bojovaly s hladem.

 

Potencionálně má moc veřejné mínění, když přijde povstání, tak německá ústava, Německo má nejživotaschopnější demokracii na světě. To nám dává do rukou všechny zbraně, všechno možné, abychom tyto smrtící mechanismy zastavili a rozbili. Zítra ráno může přijít burzovní zákon, ústavní zákon, který zakáže burzovní spekulace, milion lidí se zachrání. Zítra ráno, pan Schäuble (německý ministr financí) nespadl z nebe a můžeme pana Schäubleho donutit ke světové měnové konferenci ve Washingtonu a nebude hlasovat pro věřitele ve franktfurské bance, ale pro hladovějící děti, což znamená, za totální oddlužení nejchudších zemí. Toho bychom mohli dosáhnout, kdyby přišlo povstání a uvědomění si těchto věcí

 

Takže, když účastníkům setkání tolik nevěříte, co byste řekl paní Merkelové, Obamovi a dalším účastníkům, kdybyste s nimi náhodou seděl za jedním stolem?

 

Sejděte z Alp dolů a naslouchejte těmto lidem, tady je budoucnost, tady je lidská důstojnost, tady je spravedlnost

 

Děkuji za rozhovor

 

Na otázky odpovídal bývalý švýcarský profesor sociologie, poslanec, a vyslanec OSN pro otázky nedostatku potravin Jean Ziegler.

 

Další info též zde: http://www.ac24.cz/…/5750-kritik-globalizace-jean-ziegler-k…