Ohlédnutí

 

Dnešní uprchlická situace není srovnatelná s odsunem sudetských Němců v letech 1945/46. Pro různá náboženství a jejich roztříštěnost, životní styl a mentalitu přílivu lidí do Evropy v posledních letech je pravděpodobné, že integrace nebude příznivá, i když ji náš stát v naší převážně křesťanské zemi podporuje štědrými dary. V projevu premiéra Horsta Seehofera o Letniční neděli roku 2016, u příležitosti 67. Sudetoněmeckého dne v Norimberku, vystoupil současný problém uprchlíků do popředí. Přišly názorové rozdíly mezi CSU a CDU při jednání o uzavření hranic a úsilí o zachování společné Evropy.

 

Oprávněné obavy našich lidí budete muset vzít na vědomí, zaznělo v jeho vystoupení a bylo odměněno velkým potleskem. Stejně jako ve všech předchozích letech, také samozřejmě zásluhy "čtvrtého kmene Bavorska", takže sudetští Němci byli vyzdviženi. Jen díky jim byla z velké části rekonstruována země po druhé světové válce, zejména Svobodný stát Bavorsko.

 

Bez imigrace sudetských Němců by Bavorsko nebylo tím, čím je dnes. V následujících řádcích bych chtěla, moji krajané, vrátit vaši mysl zpět do let 1945/46 a publikovat "pomlouvačnou modlitbu Švábsko 1946/47", jejíhož autora nelze identifikovat. Zní:

 

"Bože na nebi, podívej se na naši situaci, my zemědělci nemáme žádný tuk a žádný chleba. Uprchlíci tloustnou z našeho tuku a ukradnou nám naši poslední postel. Jsme hladoví a trpíme velkými bolestmi. Pane, pošli chátru domů. Pošli je zpátky do Československa, Pane, zbav nás chátry. Nemají žádnou víru a žádné jméno, trojnásobně prokletí na věčné časy, amen."

 

Co by se stalo v aktuální uprchlické krizi v souvislosti s takovým textem v oběhu? Byla by v takovém případě podána žaloba, a kým? S úžasem a s překvapením čtu na první stránce v Sudetenpost, ze dne 4. května 2016, následující větu: "Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) požádala německé vyhnance z vlasti a jejich potomky o podporu pro její uprchlickou politiku : ... "

 

Nechávám na krajanech, aby porovnali situaci v té době a dnes. Jaká vítací kultura byla poskytnuta nám? Přišli jsme z evropského kulturního okruhu. I když vezmeme v úvahu další okolnosti a podmínky, naše "integrace" probíhala z naší vlastní iniciativy. Nežádali jsme, ale pokorně přijímali námi nabízené.

 

Eleonora Bolter Schwella, D-Karlsruhe

Sudetenpost, 6.6. 2016, str. 16

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf