Odškodnění tzv.  sudetských Němců nasazených v ČSR na nucené práce

 

„Na podzim roku 2000 založila Ackermann-Gemeinde pracovní skupinu pro plánování a realizaci této politiky v kanceláři Mnichově. Ta sestávala ze dvou zástupců tří společenských institucí sudetoněmecké etnické skupiny: sudetoněmecké sociální pracovníky, sociální pracovníky Ackermann-Gemeinde a sociální pracovníky Seliger-Gemeinde. Předsedou sedmičlenné pracovní skupiny byl nyní zesnulý bývalý státní tajemník D. Wolfgang Egerter. "Pracovní skupina si stanovila za cíl dosáhnout odškodnění pro sudetské Němce za nucené nasazení z Německo-českého fondu budoucnosti. "Projekt se nepodařil na podzim roku 2003 ze dvou stran: V České republiky pro bývalého prezidenta Václava Klause. Také to se nepodařilo na ministerstvu zahraničí. "Překážka nacionalistického Klause nepřekvapila. Nechutná však byla německá překážka. Antje Vollmerová, v té době členka Strany zelených, v radě Fondu budoucnosti projekt úspěšně torpédovala. 150.000-200.000 sudetských Němců bylo internováno před 70 lety.“

"Německá vláda tedy po 70 letech přiznává odškodnění poválečným německým nuceně nasazeným. To je jistě dobrá věc. Ale nebylo by mnohem důležitější, aby převzaly odpovědnost vlády zemí, které utrpení v minulosti způsobily? Odpověď na tuto otázku vládám v Praze, ve Varšavě, v Lublani, Záhřebu a jinde také přijde v budoucnu. Nicméně, dotyčné osoby se toho nedožijí!" (Z článku Německo-česká kultura vzpomínání, Sudetendeutsche Zeitung, 2.12.2016, str. 3, 5, bez autora a značky)

 

Peníze měli dostat  landsmani ve formě jednorázové finanční dávky z Česko-německého fondu budoucnosti. Jak sudeti byli pohoršeni, že nakonec nic nedostali. Viní z toho jak tehdejšího prezidenta V. Klause, tak Antje Vollmerovou. Hromy a blesky do nich jistě svolávali. Ale naprosto neprávem! Proč? Spojenci určili jednotlivé formy reparací. Jednou z nich byla i nucená práce německého obyvatelstva. Takže Němci nasazení na nucené práce nemají nárok na žádné odškodnění.

 

Vážení pánové sudetomani, jak můžete tvrdit, že vlády v Praze, Varšavě atd. utrpení nuceně nasazeným způsobily? Byli jste to přece vy, Němci, kteří jste začali druhou světovou válku, zničili jste tisíce měst a vesnic, pobili jste nebo v koncentračních táborech povraždili miliony lidí, prolili potoky krve dalších milionů. A nyní chcete po Praze, Varšavě, Lublani a jiných městech, aby zaplatily nuceně nasazeným Němcům nějaké odškodné, když jste dosud nezaplatili za škody, které jste okupovaným státům způsobili. ČR dostala od vás  na reparacích necelých půl procenta z 360 miliard předválečných korun, které jste povinni nám zaplatit.

 

Dáme si velký pozor, aby napříště Němci nemohli potají čerpat tzv. odškodnění z prostředků Česko-německého fondu budoucnosti (ČNFB). Vzhledem k tomu, že v nepříliš dávných měsících Sobotkova vláda napumpovala do ČNFB asi 270 milionů korun, je možné, je pravděpodobné, že sudeti opět budou šilhat po nějakém odškodnění. Je nutné již předem říci, že na odškodnění nemají nárok, a proto nic nedostanou. Současně bychom  měli připomenout  Německu, že je jeho povinností nám reparace zaplatit.

 

Pro některé sudetomany je „znamením suverenity otevřené společnosti se stabilní demokracií, že se věnuje temným stránkám své vlastní historie.“ Tož tedy, pánové, dokažte svými činy, že žijete ve společnosti se stabilní demokracii, a konečně se zabývejte i reparacemi, které dluhujete několika státům.  

J. Skalský