Odporné divadlo kolem Klokánků

„Ministryně Marksová by měla jít z křesla - nejlépe k čertu. Ale asi by měla jít k čertu celá vláda.“

Jana Maříková

 

Vláda sehrála cynickou frašku se "snahou" pomoci Klokánkům. Fond ohrožených dětí (FOD) potřebuje 30 milionů nutných na oddlužení a další provoz Klokánků. Ten dluh vznikl hlavně tak, že MPSV - či spíše ministryně Marksová Tominová prostřednictvím podřízených úředníků a různých poradců - Klokánky likviduje.

 

Špinění paní Vodičkové ze zpronevěry – bez podání trestního oznámení – je kouřovou clonou, zakrývající asociálnost celého divadla. MPSV škrtá platby ze státního rozpočtu, převádí je na jiný účel (třeba na pěstounskou péči) a zadržuje peníze. Ministryně chce Klokánky zlikvidovat.

 

Z nějakých mně neznámých důvodů nenávidí dřívější předsedkyni FOD paní Vodičkovou. V rámci jednání o pomoci Klokánkům si vynutila odstoupení Marie Vodičkové z vedení FOD. Aby pak oproti slibům žádnou pomoc Klokánkům z rozpočtu MPSV nedala . A zablokovala ji i na vládě. Jde i o to, že Marksová zřejmě plní zadání svých dřívějších a možná i současných "pasáků". Ministryně dříve "pracovala" v neziskové organizaci Gender studies (GS), která na rozdíl od rovněž neziskového FOD neodvádí žádnou reálnou užitečnou práci, která by někoho zachraňovala před bídou, týráním nebo smrtí v otřesných podmínkách. Zato však GS čerpala štědré dotační podpory z Norských fondů. Norsko - to sice není jen Barnevernet, ale i třeba spisovatel Nesbo nebo elektrárenský gigant Norskhydro. Jenže Barnevernet tam má zatraceně "prolezlou" veřejnou správu. Asi jako u nás Hrdlička, Janoušek nebo PPF. Barnevernet dělá v Norsku rozsáhlé špinavé obchodování s dětmi ve velkém. Obrovský kšeft. A z části za státní peníze. Česká "dámička", která byla napojená na norský penězovod, když se stala ministryní, tak kupodivu prosazuje zavedení stejného systému obchodování s dětmi, jako dělá v Norsku Barnevernet. V tom jim FOD a Klokánky překáží ve kšeftu. Ministryně Marksová by měla jít z křesla - nejlépe k čertu. Ale asi by měla jít k čertu celá vláda.

 

Problém vůbec nemusela řešit vláda. To bylo jen odporné divadlo. Ministr financí Babiš - pokud by skutečně chtěl FOD pomoci - klidně mohl dát těch 20 milionů z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní zpráva (VPS). To je největší kapitola státního rozpočtu. Jde o více než 300 miliard. Je to větší rozpočtová kapitola než MPSV včetně důchodů. Podle rozpočtových pravidel ji spravuje ministr financí. Podle zákona o rozpočtových pravidlech ČR může ministr provádět rozhodnutí do výše 5% objemu rozpočtové kapitoly. To je mnohonásobě více než těch 20 milionů. Babiš jako ministr financí mohl sám dát příkaz zaplatit z VPS pomoc FOD. Jenže Babiš se rozhodl sehrát cynické politické divadlo, z něhož socani vyjdou jako odporné hyeny. Vláda rozhodla, že nedá ani 20 milionů na ohrožené děti, ale dá 140 milionů Chovancovi „na uprchlíky“. Těch 20 milionů na české ohrožené děti zablokovali socani svým hlasováním. Aby „podrželi“ svoji ministryni. Měli by za to jít k čertu i s Babišem.

 

Je to jako by lékaři nad krvácejícím pacientem místo obvázání rány uspořádali „odborný seminář“ o výhodách a nevýhodách jednotlivých druhů obvazů. Jenže lékaři by, na rozdíl od ministrů, v takovém případě byli stíháni za neposkytnutí první pomoci.

novarepublika.cz