Odliv peněz do zahraničí byl loni rekordní

Red.  

 

Podle analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ) a Eurostatu je odliv peněz z ČR jeden z nejsilnějších v EU. Konkrétně jde o období od ledna do září 2015, kdy hrubý domácní produkt (HDP), bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy, se navýšil v reálném vyjádření o 4,3 % meziročně. Zprávu přinesl server Finexpert.cz

 

HDP narostl nejrychleji za posledních osm let. V EU českou ekonomiku z hlediska dynamiky hrubého domácího produktu předčily pouze tři země. Byla to Malta (+5,5 %), Lucembursko (+5,8 %) a Irsko (+7,0 %). Jenže není všechno zlato, co se třpytí. Problémem je rozdíl mezi HDP a hrubým disponibilním důchodem (celkové množství peněz na spotřebu a investice). Zatímco HDP v běžných cenách dosáhl 3,30 bilionu Kč, hrubý disponibilní důchod činil 3,02 bil. Kč. Tím, čím se liší od HDP, jsou transakce se zahraničím. Dochází k nim ve dvou směrech.

 

V jednom ekonomika finanční prostředky ztrácí, to znamená, že peníze z ní odplouvají do zahraničí. Ve druhém je naopak získává. V úhrnu ČR na přerozdělení tratí a více prostředků z ní odtéká, než přitéká. V průběhu prvních třech čtvrtletí 2015 z ČR odešlo 449 mld. Kč. Opačným směrem zamířilo 164 mld. Kč. Kvůli přerozdělení se zahraničím přišla česká ekonomika v lednu až září loňského roku o 285 mld. Kč, tj. o 8,6 % HDP.

 

Německá kvalita za české ceny

Během prvních třech čtvrtletí 2015 si přímí zahraniční investoři přišli v Česku na 319 mld. Kč. Domácím investorům přinesly jejich zahraniční investice pouze 29 mld. Kč. Důvod je prostý, investice rezidentů v cizině jsou mnohem nižší, než cizinců v ČR. Podle údajů ČNB z konce roku 2014 činil objem kapitálu zahraničních investorů v české ekonomice 3,26 bil. Kč. Investice tuzemských společností v cizině byly nižší – necelý bilion (917 mld. Kč). Čistá pozice se tak rovnala –2,34 bil. Kč.

 

Nerovnováha české ekonomiky v přímých zahraničních investicích byla jedna z nejvýraznějších ze zemí Evropské unie. Větší rozdíl ve stavech, vyjádřeno relativně k HDP, měly na konci roku 2014 pouze tři země: Estonsko, Bulharsko a Malta.

 

Je nesporné, že ČR je pro zahraniční investory atraktivní, ale dnešní svět se mění rychle. Stejně tak je zřejmé, že zahraniční investice mají svá pozitiva i negativa. Například modernizaci průmyslu, zvýšení exportu, nové technologie a know-how. Na druhou stranu je zde neblahý efekt, který lze zúžit na slovo montovna. Montovna výrobků (subdodávek) německé kvality za české ceny.

 

Zdroj: Sondy

Outsidermedia.cz