Odhalování mýtu o americké výlučnosti

           

Mýtu o americké výjimečnosti široce, ale možná neupřímně, věří většina amerických myšlenkových vůdců a politických a ekonomických elit. Lhostejno zda se jedná o členy/voliče radikální republikánské strany nebo umírněné "republikánské" křídlo Demokratické strany.

 

Členové demokratického křídla Demokratické strany a ti, kdo se hlásí k hodnotám Green Party (zelených - ať už jsou registrovanými členy nebo ne) jsou skeptičtí ke stálým „informováním“ hromadných sdělovacích prostředků o americké výlučnosti.

Amerika je jistě specifický národ, to je v pořádku, ale skutečnost je taková, že většina důkazů o výjimečnosti by měla být zdrojem smutku, hanby a rozpaků. Všichni američtí patrioti, včetně pseudo-vlastenců, kteří se hlásí ke klasickému fašistickému/nacionalistickému pojetí "Je to můj národ, ať dobrý nebo špatný", by měli činit pokání na kolenou za to, co Amerika udělala jménem tohoto příšerného přesvědčení, počínaje "vlasteneckými "genocidními masakry domorodých  Američanů, kvazi-genocidou afrických otroků v Americe, Monroovou doktrínou a Manifest Destiny.

 

Vezměte si, že Amerika vede na světě v procentech v celkovém počtu - jejích občanů, kteří jsou uvězněni (a to zahrnuje statistiky z dříve totalitních komunistických zemí (a nyní nově kapitalistických), jako SSSR, Rusko a Čína).

 

Amerika je trapně - výjimečná v jedné hlavní oblasti. Vede na světě ve vojenských výdajích, utratí přibližně stejné množství jako zbytek světa dohromady, a to navzdory skutečnosti, že neexistují žádné národy, které mají námořní, letecké nebo pozemní bojové schopnosti, které by mohly odrazit nebo vydržet i jeden den plnohodnotný útok americké armády (pro který pravděpodobně již má Pentagon pohotovostní plány). Každý americký voják speciální jednotky ví ve svém srdci, že ve srovnání s jeho vysoce smrtícími, vysoce vyškolenými vražednými jednotkami byli vojáci Wehrmachtu a letci Luftwaffe nacistického Německa koťata. Výjimečná Amerika, s 5% světové populace, utrácí více na zbrojení než zbytek světa dohromady

 

Politické elity Ameriky reprezentují pouze 5% světové populace, a přesto, kvůli mýtu o americké výjimečnosti, se chovají jako by si zasloužili vládnout světu. Má-li být řečena pravda, američtí politici jsou často terčem posměchu zbytku rozvinutého světa, pro jejich zjevnou historickou negramotnost a jejich morální slabomyslnost. Nevykazují žádnou pokoru ani sebepoznání, nejvíce klamou, šikanují politické protikandidáty (sledování jakékoliv volební debaty je důkazem). Stále věří, že kvůli americké vojenské a ekonomické moci jsou Američané nějak výjimeční. (Tito superprivilegovaní milionářští kandidáti, jak říká staré přísloví, "se narodili na třetím stupni, a myslí, že jsou trojnásobně výjimeční.")

 

Ale vždy, když má někdo odvahu (nebo drzost) říci nahlas, že "tito naši císaři nemají šaty", zřejmé každému dojde, že je do značné míry vydán na milost elitám a závisí na štědrosti libovolného počtu tajných, nevolených, korporací (chlebodárců) lobbistů a pak se bojí nebýt poslušný přání vysoce postavených, nevolených kruhů v Pentagonu, které mají roční příjmy na úrovni 100.000 $ a nechtějí přijít o koryta. ,

 

Jsou příspěvky kampaní korporací úplatky, nebo co?

Americký politický systém je ovládán kampaněmi, "příspěvky" od hlavních "dárců" (lépe charakterizovat je jako "investice" nebo "úplatky"), se slíbenou "návratnosti", které jsou vyvolány "obdarovanými" nebo "lobbisty". Výsledkem je, že našim voleným zákonodárcům (a našemu "současnému obyvateli" Oválné pracovny) se podaří utratit více dolarů daňových poplatníků v souladu s touhami svých chlebodárců a pomáhají to zakrýt vojenskou destabilizací zbytku využitelného světa (pod záminkou posílení míru ve světě tím, že zabijí údajné "padouchy se zbraněmi").

 

Názorným příkladem je všudypřítomná mnoho miliard dolarů stojící propagandistická kampaň, kterou spustil Pentagon s TV, rádiem a tiskovými médii v zhruba v uplynulém roce. Některé mazané subjekty se rozhodly vydělat miliardy vzácných dolarů tím, že se snaží oslavovat americké minulé války (dokonce i ty, nelegální a kriminální), takže dělají "výjimečné" hrdiny z každého čestného nebo i nepoctivého vojáka a veterána, dokonce i ze sadistů, kteří byli mučitelé a sexuální násilníci. Dokonce se snaží uctít a ospravedlnit krutost, produkovanou neslavnou vietnamskou válkou.

 

Pentagon je pravděpodobně úspěšný v zneškodňování důležité iniciativy Kongresu - snížit nadměrné, zbytečné výdaje na zbrojení, které tolik přispěly k našemu státnímu dluhu  17,000,000,000,000 $ a hrozícímu státnímu bankrotu. Jestliže je minulost prologem, iniciativa je odsouzena k nezdaru, musel by k tomu něco říci Pentagon a zbrojařské korporace.

 

Celková cena za "obranu" nás privilegovaných 5% před zahraničními nepřáteli je přibližně to, co zbytek světa (dohromady) utratí na své armády. Tato střízlivá realita zahrnuje také "obranné" výdaje Číny, Ruska, Íránu a Severní Koreje, našich údajně nejhorší potenciálních nepřátel, jejichž občané nechtějí válku o nic víc, než většina Američanů. Co by se mohlo pokazit, mimo těchto nekonečných výdajů?

 

Podívejte se na dva odstavce níže a přehodnotíte svůj dojem, že Amerika je výjimečná.

 

Americké vojenské výdaje versus výdaje na národní programy sociálního rozvoje

 

Několik statistik a trochu sebevzdělávání ukáže skutečnou podstatu „americké výjimečnosti“ Realita je jiná než to, čemu propagandisté chtějí, abychom věřili. Spojené státy jsou výjimečná jen takovým způsobem, který by měl uvést do rozpaků všechny Američanů.

Například, Amerika vede v rozvinutém světě

1) v počtu a podílu jejích dětí, které žijí v chudobě a mají špatný přístup ke zdravotní péči,

2) v počtu jejích občanů, kteří mají nadváhu, jsou obézní nebo morbidně obézní,

3) v počtu narkomanů a traumatizovaných vojenských veteránů, aktivních vojáků uvažujících o sebevraždě nebo dokonce těch, kdo spáchali sebevraždu,

4) v počtu psychiatricky vyšinutých bílých dospívajících chlapců, kteří jsou pachatelé epidemie jedinečně americké školní střelby,

5 )v počtu plně očkovaných dětí, které se stanou chronicky nemocnými s autoimunitními onemocněními (díky hliníku a pomocným látkám, které jsou v injekcích),

6) v počtu jejích občanů, kteří jsou beznadějně - a někdy i sebevražedně - zatíženi nesplatitelnými dluhy z kreditních karet,

7) v počtu vysokoškolských studentů, kteří jsou zatíženi nesplatitelnými studijními dluhy,

8) v počtu našich stále více nezdravých občanů, kteří jsou zatíženi nesplatitelnými náklady na zdravotní péči,

9) v počtu občanů, kteří jsou zatíženi nesplatitelným hypotečním zadlužením a potýkají se s bezdomovectvím,

10) v nejširší propasti (v historii světa) mezi bohatou ekonomickou elitou (horní 1%) a nižšími 99%, kterým klesá majetek, je získáván z jejich kapes mnoha způsoby, a

11) v počtu (s poškozeným intelektem a proto chudých), osob, které mají nárok na celkové a trvalé sociální zabezpečení při neschopnosti z důvodu předepsání psychiatrických léků pro jejich neurotoxicitu a závislostí na nich.

Qui Bono (v čí prospěch)? (Klíčová otázka forenzní pro zjištění, kdo má motiv pro trestný čin)

 

A kdo má prospěch z výše uvedených příkladů americké pseudo-výlučnosti?

Nevyžaduje to žádné velké kritické myšlení, abychom zjistili, že hlavní mecenáši šíření mýtu jsou bohaté elity v bankách, institucionální investoři na Wall Street (včetně lišek v kurníku Ministerstva financí USA) a korporátní draví věřitelé. Zisk z úroků z výše zmíněných jde na úkor 1) dlužníků z kreditních karet, 2) úvěrových dlužníků za studia, 3) hypotečních dlužníků. Tyto "investice" jsou důvodem, proč jsou psychopati na vrcholu pyramidy nerovnosti příjmů.

 

Elity, které dychtivě sbíraly dluhopisy Amerického ministerstva financí v průběhu mnoha desetiletí amerického "půjčování a utrácení" (ekonomické stimulace). Nahromadění amerických vojenských sil bylo beztrestně upsáno těmito elitami, včetně hrůzných destabilizujících válek v zámoří, které vytvořily mnoho ekonomických příležitostí. Tito váleční zbohatlíci se nyní bezpečně spikli za dveřmi zasedacích místností, počítají své peníze za uzavřenými zdmi komunit a pravděpodobně rádi zaplatí ozbrojeným bodyguardům za udržení rozzlobené "lůzy" venku.

 

Sbírají věčné úrokové splátky (více než  100 miliard $ ročně), díky půjčkám za války ve Vietnamu a dalších vojenským incidentům (zejména na masivní jaderný arzenál, nahromadění v roce 1980 za Ronalda Reagana, který vyústil v destabilizační a nedosažitelné  závody ve zbrojení se Sovětským svazem). Ti chlapi se smějí celou cestu do banky a díky pokračující propagandě (jimi koupených a zaplacených médií, poslušně chválících jejich amorální činnosti) zůstávají neexponovaní a nepotrestaní.

Ale to není celý příběh. Níže je další odstavec, který je třeba zveřejňovat, o problému, který vydá za tisíc slov.

 

Dvě podvyživené oběti americké výlučnosti

 

Dítě, které je dobře krmené, hrdé,  je americkým chlapcem, jehož rodiče (a kultura), si může myslet, že má Bohem dané právo na více jídla, než si zaslouží, nebo potřebuje, a které nemohlo nikdy vidět realitu, ani pochopit zdroje lidského utrpení a hladu. Tito jinak dobří lidé budou pravděpodobně lhostejní k utrpení milionů neamerických, nebílých, nekřesťanských, bezdomovců, hladových a válkou zpustošených uprchlíků, protože tyto příběhy nejsou nikdy zobrazeny na nočních zprávách. Jejich připojení by nebylo dobré pro mýtus.

 

Druhý tvrdý obraz jsou děti, které jsou předčasně odsouzené na smrt a trpí pro bludy amerického mýtu. Rodiče těchto dětí z obou stran trpí, nebo brzy budou, spolu se svými dětmi. Americké bohaté elity neprofitují tak nepřímo, jak byste si mohli myslet, z budoucího utrpení obou dětí - nemluvě o vysoce ziskových domácích a vojenských agendách, které jsou za oběma stranami tragédií.

 

Končím velmi krátkým seznamem některých  bojkotu-hodných korporací (které mají pravděpodobně velmi vydělávající akcionáře). Součástí seznamu jsou takoví firemní viníci, jako je Coca-Cola, PepsiCo, McDonalds, Burger King, Walmart, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Dow Chemical, Monsanto, Syngenta, Lockheed-Martin, Northrup-Grumman, Pfizer, Novartis, Merck, Lilly, Exxon-Mobil, Royal Dutch Shell, British Petroleum, Halliburton, Deepwater Horizons, Rio Tinto, Glencore a tisíce jiných nelidských a protilidských, agresivních a těžebních společností, jejich branže, z nichž všechny vědomě znečišťují planetu a hromadí zisky.

 

Tento vzorek korporací reprezentuje chlebodárce téměř každého známého multi-milionářského republikánského kandidáta na prezidenta (plus několik demokratických), o nichž vím. Není těžké si představit, že každý z těchto podniků horlivě podporuje politickou platformu profiremní, proti životnímu prostředí, proti pracujícím, pro rozbíjení odborů, pro znečištění, která udržuje mzdy a náklady nízké a zisky vysoké.

 

Přežití planety a naší demokracie vyžaduje, abychom se jejich programům  bránili.

Dr. Kohls je bývalý lékař, který praktikuje holistickou medicínu, bez léků, péči o duševní zdraví, v posledním desetiletí je  rodinným lékařem. V současnosti píše týdenní sloupec pro Reader Weekly, alternativní týdeník zveřejňovaný v Duluth, Minnesota, USA. Mnoho sloupečků Dr. Kohlse "je archivováno na http://duluthreader.com/articles/categories/200_Duty_to_Warn.

 

Copyright © Dr. Gary G. Kohls, Global Research, 2015

Dr. Gary G. Kohls, Global Research, 23.9.2015

http://www.globalresearch.ca/debunking-the-myth-of-american-exceptionalism/5477634

Volný překlad pro České národní listy: P. Rejf