Odborníci řekli, kam se poděly neúspěšné Tomahawky

 

Moskva, 17.4.2017 , Vojenští experti uvedli důvody, proč jen polovina střel USA doletěla do cíle.

 

Rusko uzavře nebe nad Sýrií pro americké rakety 

 

Jak sděluje FAN , celkem 59 řízených střel bylo odpáleno na syrskou základnu. 36 „Tomahawků“ nedosáhlo cíle. Kromě toho, minimální škody na syrském území, byly opraveny. Ztráty představovaly méně než deset vojáků. S těmito informacemi se podělil vojenský expert fondu „Lidová diplomacie“ a expertního klubu  „Budoucnost dnes (Будущее сегодня)“ Andrej Rjazancev

Podle Rjazanceva může nepřiměřenost útoku a rozsah jeho mediální odezvy zaznamenat dokonce i nezkušený pozorovatel. Mohlo to být způsobeno tím, řekl expert,  že americká vojenská mašinérie je zastaralá a neefektivní. Není schopna řešit naléhavé vojenské úkoly.

Kromě toho, uvedl Rjazancev, syrská protivzdušná obrana byla kdysi vybavena jen ruským obranným systémem S-300, aby mohla účinně čelit útoku.

Každá z výše uvedených verzí se může ukázat spolehlivá. Znalec nevyloučil, že došlo ke kombinaci obojího. V každém případě se jedná o mínus pro Spojené státy, které i nadále ztrácejí půdu pod nohama v syrském konfliktu.

Rjazancev je přesvědčen, že v blízké budoucnosti syrská vzdušná obrana, a to díky pomoci z Ruska, dále posílí. A pak se při agresivních akcích vedení USA jasněji ukáže jejich slabost a nedostatečnost.

Experti říkají, že mají potvrzené informace od ruských úřadů, že Sýrie bude vybavena dalším obranným systémem.

Syrskou arabskou armádou (SAA) v současné době používaný systém S-300 stěží identifikuje střely letící v extrémně malých výškách. Potřebují cíle ve výškách nad 50 metrů. Kromě toho bylo pro syrskou protivzdušnou obranu obtížné, vypořádat se se salvou 60 raket. Toho je schopna pouze do hloubky rozvinutá obrana z většího počtu systémů PVO. To je podle odborníků důvod, proč Američané k útoku na leteckou základnu dali přednost „Tomahawkům“ před letadly.

Podle politologa Igora Rjabova, odstoupení Ruska od memoranda o společné kontrole vzdušného prostoru v Sýrii, ve skutečnosti uzavírá oblohu pro americké rakety a letectvo Spojených států.

Rjabov poznamenat, že  agrese USA jsou charakterizovány použitím leteckých a raketových úderů. Do kontaktního boje Američané nechtějí vstoupit. Proto po odstranění výhody Spojených států ve vzduchu, bude koalice, která chce svrhnout Asada, jen hysterická.

Politolog se domnívá, že Trump, podlehl emocím, učinil rozhodnutí, které zahnalo situaci do slepé uličky. Rada bezpečnosti OSN kvůli tomu, podle Rjabova, kritizovala Američany poprvé za mnoho let. To může využít vnitřní opozice ve Spojených státech.

Znalec uvedl, že zahájením útoku v době návštěvy Si Tin-pchinga ve Washingtonu, se k němu  Trump  zachoval hrubě. Není pravděpodobné, že na to Čína zapomene. Proto nemůže Bílý dům s podporou Pekingu počítat, řekl Rjabov.

Rjabov je přesvědčen, že výrazné posílení systému protivzdušné obrany Sýrie učiní touhu Washingtonu škodit Sýrii těžko splnitelnou. Přitom by agresivní akce přinášely USA další a další ztráty. V tom spočívá, podle názoru politologa, střízlivý výpočet Moskvy.

Denis Davydov

https://rueconomics.ru/239173-eksperty-rasskazali-kuda-delis-propavshie-tomagavki?utm_source=24smi.info&utm_medium=referral&utm_campaign=2604&utm_content=1156274&utm_term=2337

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf