Odbojáři Boskovic - Odmítáme sudety v Brně!

 

Odbojáři okresu Boskovice (i potomního okresu Blansko) zásadně odmítají vjezd zástupců zahraničního landsmannschaftu do jihomoravské metropole. Záměr oznámil brněnský magistrát a plánuje tuto akci v rámci tzv. "pochodu smrti z Pohořelic do Brna"a to na den 28.května 2016. Tento den je všem vlastencům republiky posvátný výročím narozeni presidenta Budovatele dr.Edvarda Beneše. Pochodu a uvítání v Brně pod patronátem primátora Vokřála se mají účastnit známý štváč proti dr. Benešovi, činovník landsmannschaftu pan Posselt a údajně i zástupce habsburské dynastie. Pan Posselt je proslulý benešobijce a dekretobijce, proti dekretům ČSR brojí celá léta, a činil tak zejména jako europoslanec v Evropském parlamentu.

 

Jménem odbojářů Boskovic odsuzujeme takovou akci, která protiřečí nejen odkazu presidenta Beneše, ale i pravdivé historii poválečného odsunu sudetských a brněnských Němců. Máme za to, že dosavadní akce "smíření se sudeťáky" je založena na nepravdách a dokonce i doslovných lžích o odsunu brněnských Němců. 

Dosavadní mýty o krvavém odsunu, masovém vraždění a zakopávání Němců během pochodu odmítáme jako hanebné účelové lži,záměrně šířené k ostouzení českého národa.

 

Skutečnosti odsunu podrobili analýze významní vědci, jako například universitní profesor PhDr. Vojtěch Žampach, CSc. z Masarykovy univerzity, který o tom vydal fundovanou knihu, nebo renomovaný archivář PhDr. Emil Kordiovský. Vraždění Němců během pochodu se nekonalo, což potvrzují i žijící přímí pamětníci pochodu, jako například paní Eva Langerová, zakládající členka Společnosti E.Beneše z Brna-Líšně. Podle pamětnice se dokonce řada prověřených Němců vrátila svobodně do Brna bez jakékoli újmy.

 

Co se týče ztrát na životech, nebyly během pochodu,ale při ubytování v uprchlickém táboře v Pohořelicicích, kde vypukla tyfová epidemie. Tyto ztráty byly stejné jako v jiném uprchlickém táboře (obojí zřídili sami Němci ještě před frontou pro německé uprchlíky z východu) v Rájci-Jestřebí, kde rovněž vypukla tyfová epidemie, která postihla celý Rájec a zemřeli na ni nejen Němci, ale i mnoho českých rodin. Toto bylo přímým následkem válečného stavu a proběhlé fronty. Je stále zamlčovanou skutečností, že prvotní důvod odsunu brněnských Němců do Rakouska byl stav hladu v městě Brně, katastrofální nedostatek potravin, který tehdy nemohl řešit ani lístkový systém ani nedostatečná pomoc organizace UNRRA! Ostatně my starší pamětnici si lístkový systém a konzervy UNRRA dobře pamatujeme. Fungoval až do roku 1954...

 

Jako odbojáři Boskovic poukazujeme na zradu brněnských Němců proti republice, kdy jich rovných čtyřicet dva tisíce zvolilo henleinovskou partaj a následně každý třetí Němec u nás obdržel od Hitlera sudetskou záslužnou medaili za odtržení československého pohraničí. 

 

Sudetskou medaili od Hitlera podle jeho výnosu z 18.října 1938 a z 1. května 1939 dostal u nás rovný jeden milion stošedesátdva tisíce šest set sedmnáct „sudetských“ Němců!

 

Dále připomínáme zločiny tzv. sudetský Němců i z našeho kraje. Jeden z nejhorších z nich spáchal „sudetský“ rodák od Krnova Herbert Kuka, velitel sonderkomanda proti partyzánům v Letovicích. Kuka osobně rozhodoval o zatýkání, mučení a vraždění nevinných českých lidí, včetně žen a dětí. Letovický masakr v dubnu 1945, kdy bylo ranou do týla odpraveno 19 nevinných českých vlastenců a následně po útěku esesáků Kukova komanda byl naloží zavražděn i číšník hotelu Lamplota, u kterého se tyto hrůzy děly na místním koupališti. Hroby byly objeveny kolem 16. května 1945. Náš ČSBS může ukázat fotografie zavražděných včetně žen a dívek. 

 

Z brněnských reálií pak připomínáme vraždění Čechů v Kounicových kolejích, v koncentráku Pod Kaštany a jinde.

Na týrání Čechů na právnické fakultě v Brně, v Sušilových kolejích, na Špilberku,v ženské věznici na Cejlu atd., se podíleli i brněnští příslušníci gestapa. Ještě poslední den osvobození Brna byl proveden masakr 14 Čechů v Medlánkách.

 

Německé ženy v Brně chodily za tři říšské marky na vstupenky magistrátu jako na divadlo na popravy v Kounicových kolejích a nespokojeně volaly ke svým dětem, které se rovněž účastnily poprav "Nur drei, nur fünf!" ( "Jen tři, jen pět!") Nezdál se jim dostatečný počet popravených. Někteří z českých občanů bydlících u Kounicových kolejí z opakovaných výstřelů poprav zešíleli. To se stalo například tetě RNDr. Josefa Skalníka, čestného předsedy Národně socialistické strany v Brně. Ta jako šílená z poprav nakonec porodila i poškozené dítě...

 

Německé ženy Brna ještě na prahu osvobození volaly: Vrátíme se a českými lebkami vydláždíme náměstí".

 

Již z těchto historických důvodů jsme zásadně proti smiřovačkám brněnského magistrátu s landsmannschaftem a zvaní jeho představitelů do Brna. Považujeme to za hrubou urážku všech českých obětí nacismu. Připomínáme našim odpůrcům - nacisté nebyli národnostně nehmotné osoby. Byli to nejen říšští Němci, ale i „sudetští“ a karpatští Němci, jako byl například rájecký Němec Tugemann, vysoký úředník knížecího panství, který byl blockleiterem a udavačem Čechů. K zločincům proti ČSR patřili též mnozí brněnští Němci, to se těmito akcemi znevažuje a zamlčuje.My boskovičtí odbojáři jsme pro ocenění čestných Němců, jako byli například příslušníci republikánské obrany z Mikulova (Republikanische Wehr),kterých bylo devět set. Ale pro smiřování s nacisty, kolaboranty a zrádci ČSR z řad „sudetských“ Němců nikdy nebudeme. Připomínáme, že presidentské dekrety umožňovaly řadě slušných Němců antifašistů zůstat v ČSR. Prověřování Němců prováděly státem pověřené komise národních výborů a závodních rad. Byly to orgány určené státem a jejich úloha se nesmí snižovat a znevažovat, jak to dnes činí nevzdělaní jedinci a neinformovaná média.

 

Jednání brněnského magistrátu v této věci pokládáme za mimořádně urážlivé pro oběti nacismu, za zásadně  morálně nevhodné, a z hlediska ústavního pořádku za antidekretální. Podporujeme a jsme v jedné řadě se stanoviskem Městského výboru ČSBS Brna k těmto neuváženým a  de facto dehonestačním akcím českého národa. V jakýchkoli příštích volbách nepodpoříme politické strany, z jejichž řad pocházejí politici jako pan Vokřál a ostatní brněnští vítači landsmannschaftu.

 

Za OV ČSBS Boskovice

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV