Od Gunduly Bohuslavovi (Sobotkovi)

 

Vážení čtenáři Witikobriefu (internetový čtvrtletník Witikobundu), vedle novely přinesly poslední týdny ještě něco dalšího, o čem bychom rádi informovali.

 

Gundulou míní Witikobrief samozřejmě Dr. Gundulu Bavendamm, novou prezidentku „Nadace útěku, vyhnání, smíření“ (SFVV – „Stiftung Flucht, Vertreibung, Versöhnung“). Dr. Bavendamm má prominentního otce, žurnalistu a spisovatele Dirka Bavendamma. Je nejznámější pro své dvě knihy o Rooseveltovi, jehož politiku dělá Bavendamm zodpovědnou za vypuknutí druhé světové války. Proti obvinění z revizionismu ale otec Bavendamm vášnivě bojuje.

 

U jeho dcery můžeme předpokládat, že zná naše soudobé dějiny pojednávané v knihách jejího otce. O tom, zda se to může odrážet v její práci jako prezidentky nadace, musí člověk pochybovat, neboť účelem nadace je ukazovat Němcům vyhnání jako z větší části vzniklé vlastním zaviněním. Podobné jako od Sybily byly odpovědi Gunduly v rozhovoru pro Preußischen Allgemeinen Zeitung (01/04/2016).

 

Kdo práci paní Bavendamm pozorně sleduje ví, že vyrazila v březnu do Mnichova  na objímací zájezd. V současné době zastává Úřad předsedy vlády České republiky Bohuslav Sobotka. V bavorském parlamentu ocenil paní Olgu Sippl, 95-letou sudetoněmeckou sociální demokratku, za příkladnou práci přes hranice. Otázku, zda medaile Karla Kramáře byla tou nejlepší volbou můžeme ještě nechat otevřenou, protože panu Kramářovi je také přičítán výrok: „S rebely vyjednávat nebudeme“. Právě takovou skrytou narážku, pocházející z české strany. V neposlední řadě bědoval Sobotka nad vyhoštěním loajálních sociálních demokratů jako paní Sippl,  ale žalostný byl také osud všech ostatních sudetských Němců, které však nezmínil. Ale možná, že Karel Kramář byl nicméně ta správná volba, protože měl říci: „Nám Čechům chybí gentlemanství, které rozpoznává v ostatních lidech to pozitivní“.

 

Při státní návštěvě byli také přítomni někteří sudetoněmečtí gentlemani. Čeští pozorovatelé cítili, že před ně byli bavorským státním kancléřstvím postaveni, čeští hosté museli o ně doslova klopýtat. U pana Sobotky je nepravděpodobné, že by dokazoval své gentlemanství, ale nebylo moudré vypadat před svými strategickými partnery špatně. Proto se asi usadil při některých rozhovorech s nimi, pro široké, expanzivní změny stanov v cílové rovince. Pak bude splněno to, nač ČR již 70 let čeká (a také Berlín!): sudety budou ze světa, aniž by to Prahu něco stálo. 

 

(F.V.), Witikobrief, květen 2016, str. 4

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf