Obama prohlásil, že ostatní země musí hrát podle pravidel Ameriky

 

3. 5. 2016 zdroj a původní zdroj

Americký prezident Barack Obama ve svém článku v The Washington Post zdůraznil důležitost prosazení mezinárodních obchodních dohod, které zajišťují jeho zemi příznivá pravidla pro přístup amerického zboží na zahraniční trhy. Podle něj stavění zdi pro sebeizolaci od světové ekonomiky znamená izolovat USA od "neuvěřitelných příležitostí", které poskytuje. "Místo toho musí psát pravidla Amerika;. Amerika musí udávat tón. Ostatní země musí hrát podle pravidel, které stanovuje Amerika a naši partneři, ne naopak," řekl Obama.

 

Ve svém článku prezident obhajuje výhody, které USA poskytuje v současné době formované Trans-Pacific Partnership (TTP). Podle něj by bylo zvýšení objemu obchodu v asijsko-tichomořském regionu, který je na cestě k tomu, aby se stal nejlidnatějším a nejlukrativnějším trhem na světě, přínosem pro americké podnikatele a americké zaměstnance, a poskytlo by USA náskok vůči takové konkurenci, jakou představuje Čína.

 

Obama poukázal na to, že Čína vyvíjí svou politiku s cílem uzavřít v tomto regionu obchodní dohodu. Za tímto účelem se minulý týden zástupci čínského vedení a dalších 15 zemí setkali v Austrálii, aby o smlouvě diskutovali. Tato perspektiva podle prezidenta USA ohrožuje americká pracovní místa a možnost odbytu amerického zboží.

 

Podle Obamy Čínou prosazované Všestranné ekonomické regionální partnerství (angl. Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nebude bránit nekalé hospodářské soutěži, která by prospěla vládami dotovaným státním podnikům.

 

RCEP také nebude chránit svobodný a otevřený internet, nebude respektovat práva na duševní vlastnictví takovým způsobem, aby američtí tvůrci, umělci, filmaři a podnikatelé dostali to, co jim náleží, je přesvědčen šéf Bílého domu.

 

"Naštěstí má Amerika svůj vlastní plán, který zodpovídá za každý z těchto cílů," řekl Obama a měl na mysli TTP. Tato dohoda, konstatoval, upevňuje americkou ekonomiku, staví americké pracující na první místo, odstraňuje překážky prodeje v zahraničí zboží, vyrobeného v USA.

 

Tato dohoda umožní zvýšit vývoz a zajistit vysoké mzdy v USA zaměstnaných pracovníků, zdůraznil prezident. Dodal také, že to posílí národní bezpečnost Ameriky. V souvislosti s tím se Obama domnívá, že je důležité přesvědčit Kongres, aby neprodleně TTP podpořil.

 

Trans-Pacific Partnership dokazuje, že právě USA píší "pravidla silničního provozu" pro obchod v 21. století, upozornil Obama. "Svět se změnil. Pravidla se mění s ním. Spojené státy, ne takové země jako je Čína, je musí psát", prohlásil prezident.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová