Nový průzkum ukazuje, že Merkelová se poprvé propadla až za sociální demokraty

 

Vytvořeno 9. 2. 2017 12:12

 

Průzkum provedený poté, co bývalý předseda Europarlamentu Martin Schulz převzal vedení německých Sociálních demokratů (SPD), vypadá, že tato strana se teď dostala před Křesťanské demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkel.

 

Průzkum vedený za německý magazín Bild agenturou INSA ukazuje SPD s 31 procenty voličů a CDU se 30 procenty. Průzkum znamená, že poprvé od srpna 2010 si SPD vede v průzkumu lépe než konzervativní CDU, hlásí Die Welt.

 

Proti migrační Alternativě pro Německo (AfD) se povedlo podržet si svou pozici strany s třetí nejvyšší podporou v zemi s 12 procenty hlasů. Za nimi se drží krajně levicová Die Linke, strana Zelených a k libertarianismu tíhnoucí Svobodná demokratická strana, co má v průzkumu 6 procent, tedy těsně nad pětiprocentní hranicí, aby si vydobyla křesla v parlamentu.

 

Šéf INSA Hermann Binkert řekl, že v těchto výsledcích se odráží dopad převzetí vedení strany bývalým předsedou Europarlamentu Martinech Schulzem po Sigmaru Gabrielovi. „Volby do Bundestagu jsou teď naprosto otevřenou záležitostí,“ řekl.

 

Mluvčí za vnitřní kruhy SPD známý pod přezdívkou Seeheimer Kreis, Johannes Kahrs, se tímto průzkumem osmělil a německým médiím řekl: „Merkelová je jako Kohl v roce 1998. Lidé chtějí novou tvář.“ Helmut Kohl byl německým kancléřem od roku 1982 do roku 1988 a býval vůdcem CDU.

 

Vzhledem k výsledkům tohoto průzkum by se zase mohla zformovat koalice těchto dvou hlavních stran, ač by tu mohla být i možnost, že by se SPD spojila se Zelenými a krajně levicovou Die Linke, jako to nedávno udělali v Berlíně, pokud by tyto strany nasbíraly o pár procentních bodů více. Ta červeno-rudo-zelená koalice v německém hlavním městě se už postavila na odpor spolkové vládě ve věci deportací.

 

Martin Schulz už v září předestřel plán, jak ve volbách porazit Angelu Merkelovou, když říkal, že když tolik s Merkelovou spolupracoval, tak se s ní dobře seznámil, a ví jak ji porazit.

 

Pokud se koncem letošního roku stane pan Schulz německým kancléřem, tak by se vzhledem minulým komentářům amerického prezidenta mohla rétorika zaměřená proti Trumpově administrativě ještě vystupňovat. Minulý týden nazval Schulz poslední politiku prezidenta Donalda Trumpa „unAmerikan“ a řekl: „Když teď Trump proti té soustavě našich hodnot vrhá bourací kouli, tak mu jako kancléř řeknu: tohle není politika Německa a Evropy.“

 

Zdroj: breitbart.com

AC24.cz