Nové islámské centrum v Brně - vosí hnízdo občanské iredenty

 

Tak to tu máme opět.  V naší jihomoravské metropoli  je známé úsloví, že když se něco nezdaří, "je to průšvih jako Brno". Instalace šiitského kulturního centra v soukromém domě v Králově Poli, po mešitě v Brně,  takový olbřímí průšvih dozajista je.

 

Hned na počátku této stati uveďme, že otázka vůbec nestojí a nepadá se vznikem jakéhosi kulturního centra. Otázka stojí a padá se vznikem centra věnujícího se ideologii islámu. Kterýžto islám řada pavědců, politruků, politologů a náboženských myslitelů neoprávněně pokládá jen a jen za náboženství a nikoli současně za ideologii! U nás je neblahým příkladem takového zcestného chápání otázky pan kněz Halík, nositel Templetonovy ceny.

 

Tuto otázku navíc je třeba upřesnit v tom smyslu, že  je zcela lhostejný etnický  či rasový aspekt problému. Je zcela putna, zdali by to bylo centrum arabské, turecké, kurdské,iránské, mašukulumbské, nebo kmene Hopi, či Samojedů, což by v naší ústavou dané sekulární společnosti nikterak nevadilo.

Co tedy vadí, a co je pravým nebezpečím, doslova společenskou hrozbou??

 

Je to hlásání tzv. islámského práva šaría.

Jak známo, naše ústava obsahuje články 2 a 6 týkající se ideologie,vyznání a náboženství.

Co praví článek 2, hlavy první obecných ustanovení naší Ústavy??

"Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání".

 

A co hlásá šaria?? Hlásá pravý opak Ústavy ČR! Šaría se váže výlučně a jedině na náboženské učení, nadřazuje toto učení všem ostatním principům jinověrců a státních uspořádání, tedy i uspořádání demokratickému! Šaría je výlučně teokratická doktrína, neslučitelná s demokratickým právním řádem státu Česká republika.

 

Co hlásá článek 6, hlavy druhé,oddílu prvního Listiny práv a svobod, nedílné součásti Ústavy ČR?? "Každý má právo na život. Lidský život je hoden ochrany již před narozením. Nikdo nesmí být zbaven života. Trest smrti se nepřipouští".

A co hlásá šaría?? Hlásá pravý opak. Umožňuje trestat smrtí vybrané osoby s neodvolatelným výsledkem.

 

A já se nyní ptám. Zaručí muslimové v novém islámském centru v Brně ,že budou dodržovat Ústavu ČR??? Zaručí se,že nebudou ani hlásat, ani šířit islámské právo šaría a nebudou podporovat její šiřitele a hlasatele v Brně, na Moravě a v celé republice??

 

A nechci slyšet žádné profesní bláboly v tomto směru o tom, že "šaria taková není, a že bude omezena jen na výkon soukromého náboženství, že v žádném případě neohrozí jinověrce a atheisty" atd. Takových blábolů jsme se naposlouchali  z úst různých sluníčkářů, havlistů, schwarzenbergistů, topistů, od madam ombudsmanové, od pana lidoprávního ministra atd. atd. do nekonečna.

 

Tady je ten zakopaný pes ohrožení našich občanů nejen Brna, nejen Moravy,ale i celé republiky. Dokud náš parlament neodhlasuje zákaz šaríi, jak je tomu například v Japonsku, nebude a nemůže tento stát být bezpečný. Alespoň pro nás, obyčejné starousedlé občany Česka, kteří tu bytují již po staletí.  A abychom přidali něco evropsky multikulturního - "A basta", jak například říkají Italové.

 

Dr. Jiří Jaroš Nickelli,

předseda OV ČSBS Boskovice

autor je etnograf a muzeolog