Noční vlci a malá česká Karkulka

 

Už jedou ! Už jedou !  Noční vlci už jedou…. !! Ta zpráva o „krvelačné smečce“ Nočních vlků se rozšířila z médií, rychlostí blesku i do těch nejzapadlejších koutů našich vesniček. I má stařičká sousedka na berounské chalupě po těchto zprávách,  s hrůzou v očích utíkala pustit psa, zamknout  dveře od baráku i vrátka od kurníku. Vzpomněla si zcela jistě na tu pohádku o zlém vlkovi a nebohé Karkulce. Chudák celá strachy, zalezla nejspíš pod peřinu.

 

Tak jako loni, při 70. výročí konce války,  i letos mnohé naše politiky a média, doprovázel stejný strach při příjezdu Nočních vlků z Ruska. Příjezd Nočních vlků byl pro  media strašákem  dlouhodobým.   Samotné fotografování s nimi bylo  také nežádoucí. A účast na jejich akcích byla skoro velezradou a mávání ruskou vlajkou provokací. Však ten statečný jihomoravský hejtman Michal Hašek o tom může vyprávět…. . 

 

Je otázkou, co se tak strašného stalo? Co provedli ti Noční vlci, členové klubu motorkářů z Ruska? Přitom po našich dálnicích se pravidelně prohánějí pancéřoví američtí „Dragoni“, spěchajíce někam na vojenské cvičení, k ruským hranicím do Pobaltí. Zde ti naši horliví mávají, jak zběsilí, vojenské tažení na Východ je dokonce snad jejich snem.

 

Na rozdíl od nich ti Noční vlci jedou beze zbraní,  vyjeli z Moskvy do Berlína ve stopách svých dědů, otců, kteří před 71 lety vyháněli nacisty z Evropy. Jen v  Československu našlo svou smrt 140.000 sovětských vojáků. Další miliony hrobů  jsou roztroušeny na jejich bojové cestě od Moskvy, Stalingradu, Varšavy, Vídně,….. až do Německa. Byli to oni, co vyháněli nacisty a jejich přisluhovače ze své vlasti, ale i z dalších zemí Evropy. Rudá armáda donesla svůj vítězný prapor až do Berlína, vztyčila jej na budově Říšského kancléřství. Rozvrácená Evropa si před 71 lety oddychla. 

 

Dnes jejich vnukové, synové, jeli na motorkách z Moskvy, aby navštívili hroby svých hrdinných předků.  V minulém roce, při 70.výročí konce války, jim to naše vrchnost nedovolila…Přesto přijeli letos znovu a u pietních míst padlých hrdinů  nebyli sami. Byl s nimi i poslanec PČR Jaroslav Foldyna, či hejtman Michal Hašek a další.  A to je dobře…   

 

Tak to jsou babičko ti Noční vlci……

 

Přemysl Votava

(NS-LEV21)