Nezdar pro odpůrce

 

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) v Lucemburku zneplatnil, od roku 2010 do roku 2014 účinné, rozhodnutí Evropské komise (EK) "Barroso II", o odmítnutí "ochranného balíčku práv pro menšiny“ prosazovaného „Občanskou iniciativou Minority Safepack – milion podpisů za rozmanitost v Evropě“.

Žaloba byla podána iniciátory této občanské iniciativy. Na výročním kongresu Spolkového svazu evropských národností (FUEV, anglicky FUEN) v roce 2013 se rozhodlo o založení iniciativy a začala barevnou akcí na náměstí katedrály v Brixenu. Na iniciativě se podílí Demokratická aliance Maďarů v Rumunsku, Jihotyrolská lidová strana a Mládež evropských národností. FUEV je nezávislou zastřešující organizací 90 sdružení autochtonních (místně původních) národnostních menšin z 33 evropských zemí, které vedou kampaně za práva téměř 60 milionů lidí.

Iniciativy evropských občanů musí být přijaty EK a potřebují pak pro schválení jeden milion podpisů. Rozhodnutím ze dne 13. září 2013 EK zamítla registraci tohoto návrhu z důvodu, „že ležel zjevně mimo rámec, ve kterém mohl být podán návrh na přijetí právního opatření EU, za účelem realizace smluv Unie“. Proto nebyl sběr podpisů proveden.

Soud prvního stupně v Lucemburku nyní rozhodl o zamítnutí nedostatečně odůvodněného rozhodnutí Komise, a proto není platné. Komise ani neupřesnila, které předpisy spadají mimo rámec její pravomoci, ani důvody, na nichž se tento závěr zakládá. Právníkům občanské iniciativy Minority Safepack, tím bylo zabráněno, aby ověřili správnost tohoto posouzení. Tedy podání námitek proti rozhodnutí EK se stalo téměř nemožné. Komise musí uhradit Iniciativě náklady řízení.

Iniciativou "Minority Safepack" by měla být EU vyzvána k podpoře zlepšení ochrany příslušníků národnostních a jazykových menšin, jakož i posílení kulturní a jazykové rozmanitosti v Evropské unii. V příloze k návrhu je uvedeno jedenáct oblastí, v nichž by instituce EU měly vypracovat legislativní návrhy pro tento účel, a jejichž obsah a právní základ by měl být přijat ve Smlouvě o fungování Evropské unie. Navrhuje se, mimo jiné, aby se přizpůsobila společná pravidla EU pro regionální podporu v tom smyslu, že ochrana menšin a podpora kulturní a jazykové rozmanitosti bude mít za cíl posílení postavení příslušníků národnostních menšin, s jejich oprávněnými požadavky při volbách poslanců Evropského parlamentu.

Předseda FUEV Lorant Vincze vysvětluje: "Je to „Den vítězství“ pro autochtonní národnostní menšiny v Evropě. Ještě nejsme na konci naší cesty, ale byl učiněn důležitý krok. Rozhodnutí soudu požaduje, aby Evropská komise vzala iniciativu evropských menšin vážně. Solidarita menšin a dobrá příprava se ukázaly jako účinné. Partnerství, která vznikla pod záštitou FUEV vedla k tomuto úspěchu. Díky všem příznivcům! Naše práce zítra pokračuje. "

Dokonce i spolkový vládní zmocněnec pro záležitosti související s navrátilci a národnostními menšinami, Hartmut Koschyk, přivítal verdikt. Radí Evropské komisi, aby "v právním procesu nepoužívala falešnou argumentaci" své předchůdkyně a volá po „nyní přímé diskusi s iniciátory občanské iniciativy, pro nalezení zlepšení ochrany menšin v Evropské unii". Cílem zůstává její ukotvení v komunitárním právu EU.

V roce 2008 založilo FUEV, ve spolupráci s Evropským parlamentem, Forum pro evropský dialog (Europäische Dialogforum) pro posílení politického vlivu menšin. Přední osobností v tomto orgánu byl Bernd Posselt, dlouholetý poslanec CSU a současný mluvčí sudetoněmecké etnické skupiny.

 

hf, Sudetendeutsche Zeitung, 10.2. 2017, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf