Nezdá se vám, že topovce z dřívější vlády v současnosti nahradili kádeuáci?

 

Výrok pana Bělobrádka, že je sudetský Čech a že Brno a Šumava patří politicky do Sudet, je originální, zvláště v té druhé části.  Nic takového dříve, pokud si pamatuji, neřekl ani K. Henlein a dokonce ani Hitler. Pan Bělobrádek by nejen proto měl odejít z vlády.

 

Výrok pana ministra Hermana, že bychom, čistě teoreticky, se mohli stát spolkovou zemí Německa, originální není. Již dříve se v tomto smysli vyjádřil dr. V. Špidla. Zato  výkřiky pana kulturministra, že si nenechá   zakazovat pekingským diktátem setkání s dalajlamou,je originální. Bohužel nešlo primárně vůbec o to, s kým se má pan ministr stýkat,´a s kým nikoliv, ale především o to, že jeho ministerskou povinností bylo ctít uzavřenou smlouvu. Smlouvy musí být plněny, a to i ty uzavřené s Čínskou republikou. A pan ministr své ministerské povinnosti však nesplnil.

Může ve svých hrdinských postojích dále setrvat, ale nikoliv jako ministr vlády ČR. Čím dříve pan ministr z vlády odejde, tím lépe pro vládu. A samozřejmě i pro nás, obyčejné Čechy.

 

Pan Jurečka se kasal, jak to Číňanům při své návštěvě ukáže. Zatím Číňané ukázali ministru Jurečkovi, jak se věci mají. Do Číny pan ministr nemohl odcestovat. Pokud je však dále nažhaven to Číňanům dát, může si zajít při polední pauze na čínské velvyslanectví a všechno, co ho tíží,  sdělit tamnímu vrátnému, pokud ovšem ten bude ochotný panu Jurečkovi naslouchat. Pravděpodobněji ho budeme občas vídat na nějaké demonstraci, kde Číňanům jistě dá co proto.

 

To nejlepší, co by pan ministr Jurečka mohl udělat pro vládu, by  bylo, kdyby ji bez potíží sám opustil. Myslíme si, že pan Jurečka by měl dostat šanci, aby někde v ústraní mohl ještě poklidně dozrávat.

 

Bylo hrubou chybou Sobotky, že vzal kádeuáky do své vlády., Nyní má problémy i Sobotka. Preference ČSSD jsou již menší než komunistů. Tento výsledek svědčí o tom, že Sobotkova vláda v očích veřejnosti již prošustrovala svůj kredit. Valnou měrou se o tento výsledek zasloužili i ministerští kádeuáci. Sobotka jim může poděkovat.

 

My bychom byli zase rádi, kdyby se tito pánové poděkovali sami a z vlády co nejrychleji odešli. Jejich další přítomnost ve vládě je velkým rizikem.

J. Skalský