Netradiční pieta  odbojářů u Minervy Boskovice

 

Okresní výbor odbojářů Boskovicka a Blanenska každoročně pořádá pietní akt u pomníků popravených a umučených odbojářů  světoznámého závodu Minerva. Byli to členové odbojové skupiny Za svobodu, kteří položili životy v boji proti nacistům. Pozůstalá po jednom z nich Aloisi Kubínovi, Boženka Kavanová, každoročně přináší květy k pomníku. Pomník vzorně opravila a důstojně umístila za součinnosti ČSBS Boskovice  firma Minerva,které náleží trvalý vděk odbojářů i občanů města.

 

Letos měla pieta boskovických odbojářů Českého svazu bojovníků za svobodu netradiční průběh. Jak uvedl předseda zdejší ČSBS dr. Jiří Jaroš Nickelli, odbojáři nejsou jen pietní a pohřební spolek. Jejich svaz pečuje o paměť národa a rovněž brání odkaz presidenta Budovatele dr. Beneše a dekrety republiky, které odsunuly Němce jako zrádce a škůdce I.ČSR, nikoli jen jako německy hovořící občany,jak se to dnes nepravdivě vkládá. Proto odbojáři Boskovic protestují proti vystoupení ministra kultury Mgr.Hermana na sjezdu sudeťáků a požaduji jeho demisi.

 

"Pan ministr si neuvědomuje všecko zlo napáchané drtivou většinou sudeťáků, kteří dostali za své zločiny proti ČSR vyznamenání přímo od Hitlera. Rovných jeden milion stodvaašedesát tisíc šestset sedmnáct sudeťáků dostalo od führera zvláštní medaili za odtržení českého pohraničí!" zdůrazňuje předseda boskovického ČSBS. Boskovičtí odbojáři odsuzují omluvy a zvaní sudeťáků do Česka,zvláště pak do Brna. "Jen v Brně samotném hlasovalo pro henleinovce dvaačtyřicet tisíc brněnských Němců" opět uvádí předseda ČSBS Boskovice. "Požadujeme vyhoštění sudetského emisara pana Posselta z republiky a nikoli jeho vítání v Brně k ostudě a hanbě celého státu." Na vládě pak požadují boskovičtí odbojáři přehodnocení jejího dosavadního postoje k landsmannschaftům a zákaz sudeťáckých organizací v republice v rámci dodržování dekretálního práva státu.

 

OV ČSBS Boskovice

 

        Foto M.Pečinka