Nepříjemné zjištění

 

   Dlouhá série teroristických útoků zejména v posledních letech silně znepokojuje veřejnost. Někteří mají tendenci přičítat jejich zvýšenou intenzitu masové vlně migrace, jež se střídavou intenzitou zaplavuje Evropu již od léta 2014.

   Pokud by měli bezezbytku pravdu ti, kdo spojují nástup terorismu především s neobvykle vysokou migrační vlnou, dávalo by to snad i určité důvody k optimismu. Jestliže teror přichází s nově příchozími,  pak situaci lze zlepšit tím, že vrhneme o to větší prostředky na jejich systematickou a důkladnou integraci do společnosti.

   Problém je v tom, že velkou část krvavých masakrů páchají mladí lidé, kteří se v Evropě již narodili. Zhruba v posledních patnácti až dvaceti letech dochází k radikalizaci určité části mladé populace, která je v Evropě doma.

   Potvrzuje to nejnovější průzkum francouzských sociologů pod vedením Oliviera Galanda, který během posledního půl roku zkoumal příčiny radikalizace části středoškolské mládeže, mezi jinými právě potomků imigrantů.

   Na poměrně početném vzorku sedmi tisíc studentů středních škol z řady francouzských měst badatelé zjistili, že odmítání platných norem a ospravedlňování použití násilí není projevem špatné sociální situace či neúspěšné integrace.

   Hlavními faktory radikalizace určité části mládeže je netolerantní vyzvedávání jediného pravého náboženství a doktrinářská náboženská výchova v rodinách některých muslimů.

   Ti mladí, kteří zaujímají ostře radikální postoje, přitom většinou nepatří mezi chudé a bezperspektivní, nemají problémy se studiem a nedomnívají se, že je čeká horší a hůře odměňovaná práce než jejich spolužáky. Necítí se ani levicoví, ani pravicoví, o politiku se nijak zvlášť nezajímají.

   Tato zjištění jsou velice nepříjemná. Naznačují, že úsilí o zlepšení integrace migrantů a jejich potomků, je sice vysoce ušlechtilé, se snížením bezpečnostních rizik toho však nemá příliš společného.

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem