Nepředvídatelné rakety proti EuroPRO

Rusko přezbrojuje ve zrychleném režimu

 

Rusko v reakci na modernizaci systémů protiraketové obrany Spojených států odpovídá ve zrychleném tempu nejnovějšími mezikontinentálními raketami s "obtížné sledovatelnou dráhou letu."

Rusko má v úmyslu do roku 2022 vybavit na 100% strategické raketové síly nejnovějšími technologiemi, řekl velitel strategických raketových vojsk, Sergej Karakajev. Podle velitele je kampaň vybavení vojska moderními mezikontinentálními raketovými systémy "JARS"  odpovědí na činnost USA v oblasti modernizace systému protiraketové obrany v Evropě.

"V současné době pokračují práce na zlepšení schopnosti proniknout našimi raketami přes libovolná protiraketový štít. Je to  způsobeno tím, že USA ani nadále modernizují svůj protiraketový systém, včetně rozmístění jeho prvků v Evropě. Z tohoto důvodu je zvláštní pozornost věnována vývoji nových raketových systémů na pro překonání protiraketové obrany "- uvedl v tiskové zprávě, zaslané Gazeta.Ru Karakajev. Podle velitele jsou nové raketové systémy vytvářeny pro překonávání stávajících i výhledových systémů protiraketové obrany. Zejména tím, že nové ruské rakety mají obtížné předpověditelnou dráhu letu a nové způsoby překonávání protiraketové obrany.

Podle plánů se výměna vojenských obranných systémů předchozích generací na "JARS" uskuteční v příštích šesti letech. "Úspěšná realizace opatření poskytne opětovné zvýšení podílu moderních raketových systémů v seskupení strategických raketových vojsk z 56% v tomto roce, na 70% od 1. ledna 2018 a v roce 2022 - až do výše 100%", - řekl Karakajev.

Jak uvádí náměstek ministra obrany Jurij Borisov, podle výsledků za rok 2015, strategické raketové síly obdržely 21 strategických balistických střel.

 

Nástroj „zavedení a zmatení“

 

"JARS" byl vyvinut Moskevským institutem tepelné techniky pod vedením akademika Jurije Solomonova na základě stávajícího hlavního ruského raketového komplexu "Topol-M".  Třístupňová raketa komplexu je 43 metrů dlouhá a má dolet 11 tis. Km, což je asi tolik jako "Topol-M", a o tisíc kilometrů dál než jeho předchůdce, "Topol". Podle náměstka ministra obrany Ruska Jurije Borisova má "JARS", který nahrazuje "Topol", unikátními vlastnosti. "Dosahuje mnohem lepší přesnosti, je schopen překonat všechny stávající i budoucí systémy protiraketové obrany. Vyžaduje velmi malý palebný post. Jako tzv. užitečnou zátěž nese zařízení pro překonání protiraketové obrany, které umožňuje klamat nepřítele" - řekl Borisov v roce 2015, po premiéře nového "JARSU" při přehlídce vítězství. Hlavní rozdíl mezi komplexy "JARS" a "Topol" je v tom, že nová raketa je vybavena vícenásobnou hlavicí, se třemi nebo čtyřmi jadernými samostatně naváděnými hlavicemi.

"JARS" má nahradit komplexy RT-2PM "Topol" , které jsou v bojové pohotovosti po dobu 30 let - od července 1985. Předpokládá se, že budou vyřazeny z provozu do roku 2021, kdy budou komplexy "JARS" tvořit polovinu bojové síly strategických raketových vojsk. V letošním roce budou "JARSy" přezbrojeny divize v Irkutsku, Joškar-Ole, Novosibirsku, Kozelsku a v Nižnim Tagilu. Kromě toho by "JARS" měly nahradit komplexy RS-18 "Stiletto" V letech 2017-2018 by měly být zařazovány do výzbroje komplexy "SARMAT", které mají do roku 2020 nahradit P-36M ( "Vojevoda" nebo "Satan" (v klasifikaci NATO)).

Vojenští odborníci objasňují, že proces přezbrojování je omezen smluvními závazky ke snížení strategických útočných zbraní. V rámci smlouvy START podepsané v roce 2010 (start-III), jsou USA a Rusko  povinni omezit jaderné zbraně; v souladu s regulačními pravidelnými vzájemnými inspekcemi. Za těchto okolností, jak uvedl Sergej Karakajev, musí být, při objektivně sníženém počtu komplexů, zároveň zachována schopnost strategických sil plnit své úkoly."

Ruská armáda již zahájila další krok ve vývoji mezikontinentálních raket: za "JARS" budou následovat RS-26 "JARS-M" ( "Ruběž", "Avantgard"). Jak řekl listu "Gazeta.ru" poradce velitele strategických raketových vojsk Viktor Jesin, velitel Strategických raketových sil generálního štábu v letech 1994-1996, že "JARS-M" nemá žádné přímé západní analogy. "Podobné systémy vyvíjí Čína, ale mají nižší technologickou úroveň, mohou být srovnávány pouze s naším starým systémem". Podle Jesina, hlavní změna u "JARS-M" je snížená hmotnost odpalovacího zařízení, což činí tento systém mobilnější než předchozí verze.

Proti Rusku byla celá řada pokusů obvinění z toho, že "Ruběž" není mezikontinentální střela, ale středního dosahu a porušuje „Smlouvu o raketách středního dosahu“.

 

Většina charakteristik RS-26 je utajovaná, ale velitel strategických raketových vojsk uvedl, že raketa na pevná paliva může být přijata do výzbroje roce 2016. Podle nejnovějších údajů , mobilní modernizace "JARS" bude být provedena v roce 2017. Podle Viktora Jesina, nasazena může být do konce roku 2017. Média v roce 2015  předpokládala, že celá řada typů raketových systémů, kterými se nyní Rusko vyzbrojuje, vede k celkově dražšímu arzenálu, na rozdíl od Spojených států, které pouze modifikují systém Minuteman.

Poradce velitele strategických raketových vojsk Viktor Jesin řekl pro "Gazeta.ru", že ke zdražení skutečně dojde. Ale toto přezbrojení umožní efektivněji zvýšit obranyschopnost naší země. Američané mají čistě šachtový systém, nevhodný pro odvetu, a přitom mobilní systémy mají mnohem větší šance na přežití. Oni to kompenzují tím, že se zaměřují na mořské složky svých útočných sil, a my - na pozemní. V tomto ohledu potřebujeme širší sadu prostředků“, řekl Jesin.

 

 

Naučit se rakety ovládat

 

Mezitím ruští vojáci oslavují výročí polygonu "Kapustin Jar" v Astrachaňské oblasti, postaveném, jak je uvádí ministerstvo obrany, aby se obsluha "naučila rakety ovládat". Ve svých raných létech byl polygon jedinou platformou pro testování sovětských raket. Strategické raketové síly zdůrazňují, že na "Kapustin Jaru" získali první zkušenosti důstojníci, kteří se stali páteří Bajkonuru, založeného v roce 1955.

Systém "Topol" RT-2PM je v bojové službě už 30 let - od července 1985. Raketový systém "Topol" je základem výzbroje strategických raketových vojsk. Je charakterizován vysokou schopnost přežití, manévrovatelností a technologií stealth (skrytosti),  vyžaduje poměrně málo času na přípravu pro spuštění. Dosah má 10,5 tisíce km. Maximální počet raket "Topol", kterými byly vyzbrojeny strategické síly je 369 jednotek. V současné době dostávají strategické raketové síly modernější verzí tohoto raketového systému - "Topol-M", uvedenou do provozu ve šachtové verzi v roce 2000 a v mobilní verzi v roce 2007. Dosah nové úpravy se zvýšil na 11 tisíc km. "Topol" bude do roku 2021 vyřazen z provozu a bude nahrazen systémy "JARS" a "JARS-M."

"Za 70 let historie bylo vytvořeno přes dvacet raketových systémů pro Strategická raketová vojska, od prvních sovětských balistických raket R-1 po R-5M rakety vybavené jadernou hlavicí, od raket středního dosahu R-12, R-14 a první raket na tuhá paliva RT-1 po mobilní pozemní raketové komplexy "Topol", "Topol-M" a "JARS", které nyní tvoří základ mobilních skupin strategických raketových sil, "- řekl Sergej Karakajev. Každý rok se na polygonu provádí zkoušky nejen strategických raket síly, ale i výzbroje dalších druhů vojsk - pozemní, námořnictva a VKS (leteckých kosmických sil). V průměru se na "Kapustin Jaru" provádí 300 startů za rok. V roce 2015 přesáhl jejich počet 500. Z nich čtyřikrát nebo pětkrát do roka jsou testovány mezikontinentální balistické střely.

Přitom odborníci uznávají, že "Kapustin Jar" v řadě parametrů ustupuje polygonu protiraketové obrany Sary Šagan, který se nachází v Kazachstánu. Podle slov Karakajeva, Sary-Šagan je jediné místo, kde je možné "hodnotit práci komplexní podpory průniku a prvky bojové techniky" v reálu. Ruská armáda zdůrazňuje, že na něm pracuje bez problémů, i když je polygon umístěn vně Ruska. "Jedná se o unikátní polygon. Je výhodnější jej pronajmout, než postavit někde svůj"- zdůrazňuje generálplukovník Viktor Jesin. Armáda uvedla, že v dohledné budoucnosti, nejméně do poloviny dvacátých let dvacátého století nemá Rusko žádné plány na vybudování podobného místa. Karakajev rovněž zdůrazňuje, že nový velký polygon se v krátkodobém horizontu neplánuje, ale existuje možnost vytvoření softwarových systémů testování vzhledem k rychlému rozvoji digitálního informačních technologií, měřicí a testovací zařízení.

 

Svjatoslav Ivanov , Jekatěrina Zgirovskaja , 05.10.2016

 

http://www.gazeta.ru/army/2016/05/10/8223851.shtml#

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf