Nepotřebujeme presidenty typu pánů Horáčků, Halíků, Pithardtů

 

K napsání této úvahy mne inspiroval projev pana Horáčka, presidentského kandidáta, v MF Dnes (28.12.016). Po jeho přečtení jsem dospěl k názoru, že tento pán je pro nás pozůstalé po obětech nacismu,a pro potomky legionářů a odbojářů, prostě nevolitelný. A stejné je to podle mne i s pány, jako je pan Halík nebo pan Pithart a další ze stejného genetického vejce.

 

Proč tomu tak je a proč to tak vidím? Pan Horáček nás neustále utvrzuje v mytologickém přesvědčení, že se jako stát po zrušení či omezení "montoven Evropy" opět dostaneme z "chudinské periferie EU směrem k její plně respektované a prosperující součásti". Již jen na tento výrok by ministr Hacker ze seriálu "Ano,pane ministře", odpověděl slovy "Moc pěkný blábol". A otázal by se pana Horáčka slovy "Proč blábolíte?" A snad by mu pan Horáček odpověděl slovy Hackerova tajemníka "Je to má práce, pane ministře"...Konec humoru. 

 

Pan Horáček nás přesvědčuje nejen o této mytické cestě země k úspěchu. Pan Horáček nás přesvědčuje i vizemi příštího vývoje v tom,že prý se ani v tomto roce "neunikneme volebnímu nacionalismu a populismu" to jest prý snahy zneužívat nás voličů, našich obav a vytřískat z nich politický kapitál. Nyní obraťme tento přístup a podívejme se na ledví pana Horáčka z opačného úhlu pohledu. Není právě on ten populista (nacionalista ani omylem!), kdož chce vytloukat volební kapitál strašením občana z hrůzných populistů na opačné straně politické barikády? Není právě on propagátorem oné jediné pravověrné mantry, že blahoslavená Unie (a spolek NATO) je jedinou alternativou našeho šťastného bytí?? 

 

To už nám tady přece jednou vyprávěli lidé jako pan Pithardt, před ním pan president Havel - který se navíc choval jako politický schizofrenik, když napřed vehementně odmítl vstup do NATO,a poté po politickém kartáči zahraničí obrátil, a začal NATO velebiti. K čemuž bylo nutno sepsouti právě ony zlořečené nacionalisty - stejně jako dnes xenofoby. Jenže Češi jsou hrozně kacířský národ odjakživa -a právě toto kacířství je uchránilo osudu jiných, například Polabských Slovanů.

 

Než zpět k panu Horáčkovi. Takového presidenta, jako je pan Horáček, který nám jinde vyprávěl, že migranti jsou jako déšť, s nímž přece nelze bojovat!, nebo že populismus a nacionalismus jsou největší škodnou zemského míru, a že stačí zvolit usmiřovatele obyvatel a nad Českem se rozklene ráj prosperity a mírového soužití s islámskými bombometčíky, tak takového presidenta tato země nepotřebuje. Stejně jako nepotřebuje hlasatele jiných cest k Bohu, jako je pan Halík, nebo pan osvoboditel "kubánských zatčených" a projektant česko-slovenských dvojdomků,o kterých věděl, že se nepostaví, pan Pithardt. Takoví pánové jsou pro nás prostě a jednoduše nevolitelní kandidáti. Každý kandidát,který nám bude oktrojovat, co máme považovat za štěstí země a naopak, co máme považovat za neštěstí - zkrátka a dobře, když bude tvrdit, že štěstí je NATO a EU a neštěstí Rusko a Slované, že sudeti jsou spojenci, a migranti nejsou zkáza a okupace nýbrž "obohacení", tak ten to u nás řečených prohraje hned napoprvé. Jsme toho mínění, že takový president by byl stejnou katastrofou republiky, jako by byl katastrofou poražený občan kníže v první přímé volbě presidenta.

 

Nepotřebujeme presidenta, který nám bude stavět vzdušné zámky, když se topíme v hospodářské a společenské žumpě. Potřebuje presidenta minimálně realistu, který nám jako Churchil bude slibovat krev, slzy a pot. A nejvíce potřebujeme presidenta,který jako Churchill,se postaví jakékoli okupaci země a bude s pomocí složek státu této okupaci bránit - ne ji podporovat podle jakýchsi rozkazu Bruselu a Berlína. (Nebo je to obráceně??) 

A když se do mne pustí kritik a řekne -  Tak jakého presidenta,si to vlastně, vážený, představujete? Odpovím takto.

 

A) Potřebujeme presidenta,který potvrdí jen takovou vládu, která nebude provozoval žádný rektoalpinismus cizím mocnostem ani vrchnosti Bruselu. 

 

B) Potřebujeme presidenta, který jako škodnou státu odsoudí nespanilé jízdy ministrů k landsmanům a iniciuje jejich odstranění z vlády a z politiky. 

 

C) Potřebujeme presidenta, který schválí jen vyrovnaný rozpočet státu a odsoudí utrácení a vyvážení zisků do nám nepříznivého zahraničí. Který podpoří likvidaci daňových rájů.

 

D) Potřebujeme prezidenta, který odsoudí vměšování zahraničních kompradorů cizího kapitálu před domácím průmyslem.  Presidenta, který nám posvětí nově získané trhy na všech světových stranách bez ohledu na politické tanečky a mantry ideologických guru. "Dalajlama sem a tam, to se na to podívám."

 

E) Potřebujeme presidenta, který odsoudí unášení českých dětí do zahraničí, vynasnaží se o sociální konsens, když ne rovnou smír, mezi odbory a podnikateli, který vyznamená zasloužilé rolníky, lékaře, hasiče, policisty,  železničáře, horníky, a který lupiče všech typů odsoudí, tak jak to udělal dosavadní president Zeman

 

F) Potřebujeme presidenta, který tak jako president Zeman, vyhodnotí obranu státu a nebezpečí tam, kde skutečně jsou, a ne kým jsou vymýšleny - tj. nikoli mytologickou "ruskou hrozbu", nýbrž islámskou okupaci.

 

A komu se naznačené třídění nelíbí, může je například označit čísly. Třeba i arabskými.

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I