Němečtí politici pocítili vítězství Trumpa jako politické zemětřesení

Natalija Meden

10. listopadu 2016

 

Němečtí politici jsou v tomto hodnocení jednomyslní. Merkelová Trumpa pozdravila s návrhem „těsné spolupráce“ založené na společných hodnotách. Učinila narážku na stoupající odpovědnost prezidenta USA. Zřejmě měla na mysli označení své politiky v předvolební kampani za „naprostou katastrofu“. Pozornost přitom vyvolává i druhá nuance blahopřání: „Ani s jednou zemí světa za hranicemi EU nemáme tak hluboké spojenectví jako s USA“. První kancléř Německé spolkové republiky Konrad Adenauer se musí obracet v hrobě, když jeho nynější dědička staví vztahy se zeměmi Evropy nad závislost Německa na USA.

 

Předsedové Evropské rady a Evropské komise ve své gratulaci pozvali Trumpa na nejbližší evropský summit. Ještě před tím uskuteční ministři zahraničí zemí EU speciální schůzku, kterou navrhlo Německo. O iniciativě informoval Frank-Walter Steinmeier, který se nikterak z vítězství Trumpa neraduje. V očekávání zvratů ve světové politice vyzývá připravit se na to, že zahraniční politika USA bude méně předvídatelná. Všechno bude podle něho složitější.

 

Ještě příkřejší byl Siegmar Gabriel, který Trumpa považuje za nového autoritativního a šovinistického internacionála. On dávno pomýšlí na kancléřskou funkci po Merkelové. Může mu takový postoj pomoci?

 

Výsledky amerických voleb jako první komentovala německá ministryně obrany Ursula von der Layden z CDU a hned za ní její stranický kolega Norbert Röttgen, předseda zahraničního výboru Bundestagu. Ještě před vyhlášením výsledků voleb řekl, že „bohužel“ o vítězství Trumpa nepochyboval, ale je pro něho neuvěřitelné „a dokonce nemyslitelné, že se většina Američanů mohla takto rozhodnout“. Předem předpovídal, že zvolení Trumpa zhorší transatlantické vztahy.

 

Ze všech politických stran promluvili jako první o „politickém zemětřesení“ Die Linken. Georg Gysi poukázal v radiu Deutschlandfunk na agresivitu mnohých předvolebních výroků Trumpa, především jeho příslib rozmetat dohodu s Íránem, kterou Gysi považuje za největší zahraničně politický úspěch Obamy. Zároveň vyjádřil naději, že nový americký prezident a ruský prezident se mohou „nějak domluvit“ ohledně Sýrie a Ukrajiny. Svůj rozhovor uzavřel sarkasticky: Nový ideální pár v politice.

 

Pro mnohé Němce je vítězství Trumpa symptomem pravého populismu na Západě na obou stranách Atlantiku. Rozkol ve společnosti, který Trumpovi umožnil zvítězit – to je „transatlantický západní fenomén“ – hodnotí situaci Röttgen. Vítězství objasňuje rozhodností, s jakou by Američané chtěli zbavit vlády současný establishment a vyměnit elity.

 

Svůj podíl k dramatizaci důsledků voleb přijali v Německu také nejvlivnější vědečtí ekonomové. Dennis Snower, prezident Institutu světové ekonomiky v Kielu, pochmurně prorokuje: „Nad Spojenými státy a ostatním světem se stahují temné mraky. Nad liberálním světovým řádem visí otazník“.

 

Převzato z Fondsk.ru