Německý spolkový sněm poskytuje symbolické odškodnění pro Němce nasazené na nucené práce

Studijní text

 

Poznámka redakce

Němci již vyplatili svým občanům odškodné za všechny možné myslitelné újmy. Pokud by Německo, jako nástupnický stát hitlerovské třetí říše, stejně tak splatilo své reparační povinnosti vůči státům, které se  druhé světové válce, se vším svým obyvatelstvem,  staly oběťmi nacistického Německa, mohli bychom toto německé nasazení jen kvitovat, možná i s uznáním. Reparace však Německo daleko nesplatilo. Tak porušuje jeden ze základních principů mezinárodního práva, že agresor má povinnost nahradit škody, které svou agresí způsobil svým obětem.

Neměli bychom v těchto souvislostech zapomínat ani na to, že čelní představitelé SRN nám již od 70. let minulého století tvrdili, že reparace nám zaplatí, jakmile Německo bude sjednocené. V tomto smyslu se ještě vyjadřoval dokonce i H.-D. Genscher. Poté již Němci na reparace neslyšeli.

 

50 milionů euro

 

S chválou a uznáním pro berlínské vedení Svazu vyhnanců (BdV) a pro rozpočtový výbor německého Spolkového sněmu, reagoval mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny, Bernd Posselt, na rozhodnutí, které schválilo odškodnění nuceně nasazených z řad vyhnanců. Léta naléhání BdV, SL a dalších landsmanšaftů nakonec vedla k rozhodnutí, že těm, na které se vztahuje, musí být ještě vyplaceno. Sudetoněmecké spolkové shromáždění opakovaně, naposledy dne 30. března 2014, uložilo ve svém usnesení upozornit na tuto problematiku.

 

Co se stalo? Na svém zasedání k projednání spolkového rozpočtu v roce 2016, dne 12. listopadu, německý Bundestag vyčlenil pro léta 2016-2018  celkem 50 milionů eur k dispozici na odškodnění pro Němce nasazené na nucené práce.

 

"Tímto rozhodnutím, kterým rozpočtový výbor vyhověl iniciativě, jež je hlavním zájmem Unie německých vyhnanců," byli potěšeni předseda skupiny vyhnaných osob, emigrantů a německých menšin z parlamentní skupiny CDU/CSU v německém Bundestagu, Klaus Brähmig, a první místopředseda skupiny, předseda BdV Bernd Fabritius. Dlouhotrvající úsilí skupiny vyhnanců bylo vzato na vědomí. Federální rozpočet na rok 2016 má být přijat Spolkovým sněmem dne 27. listopadu.

 

Pro civilisty, kteří byli na základě jejich německé státní příslušnosti, nebo etnické příslušnosti, ze strany cizí státní moci během druhé světové války nasazeni na nucené práce, je to tedy, bez uznávání jakéhokoliv právního závazku nebo právních jednání, symbolické humanitární gesto. Výše finančního ohodnocení bude přijata. Podrobnosti bude řešit spolkové ministerstvo vnitra podle směrnice, která vyžaduje souhlas rozpočtového výboru Spolkového sněmu.

 

Brähmig a Fabritius: "Poté, co se v posledních letech dostalo odškodnění mnoha skupinám obětí dvou německých diktatur, odstraňuje rozhodnutí rozpočtového výboru vážnou nespravedlnost. Velké utrpení, které muselo mnoho německých civilistů snášet bez zavinění na konci druhé světové války, je tímto způsobem symbolicky připomenuto a je významným gestem uznání pro tyto velké skupiny obětí.

 

Fabritius dodává: "Svaz vyhnanců se bude snažit zajistit, aby s prováděním tohoto rozhodnutí nebyly spojeny žádné formální nesplnitelné podmínky. Aby, pro pokročilý věk postižených a jejich příbuzných, nebránily spravedlnosti,."

 

Sudetendeutsche Zeitung, 20.11.2015, str. 1

Volný překlad pro České národní listy:  P. Rejf