Německé členy to kvůli změně stanov táhne do Rakouska

 

Studijní text

 

Za předsednictví Dr. Helge Schwab se konalo dne 9. dubna ve Vídni letošní spolkové shromáždění takzvaného sudetoněmeckého landsmanšaftu Rakouska (SLÖ) - "Budova vlasti (Haus der Heimat)". Předseda Hubert Rogelböck byl zaneprázdněn. Program byl uskutečněn ve velké harmonii. Ve zprávě o činnosti  bylo informováno, většinou podle písemných podkladů, o širokém spektru činností různých národních asociací a federálních orgánů.

Spolkový předseda Gerhard Zeihsel usiloval u úřadujícího předsednictva o časovou výhodu na základě spolkového zastupování. Referoval o jednom pořadu Rakouské televize (ORF) s názvem "příchod", pro který jsou vyhledáváni svědci. O návrhu vedení vídeňského obvodu Floridsdorfu, že pojmenuje jisté prostranství jako "Jihomoravské náměstí". Bylo to posuzováno negativně 8 zastupiteli, což vyvolalo protesty z naší strany.

Povzbuzením byla zpráva federální pokladní Gertrudy Sassmann o tom, že jí a Spolkové radě bylo auditorem - diplomovaným obchodníkem (Dkfm.)  Richardem Cujanem přiznáno absolutorium. Michael Maringer, náměstek spolkového předsedy, ohlásil druhé úspěšné symposium s třiceti účastníky. Na druhé straně litoval, že málokterý z nich se připojil aktivně.

Dkfm. Erich Chládek informoval o budoucnosti pracovní skupiny pod jeho vedením, která by měla v prvé řadě vést ke zvýšení našeho významu u veřejnosti.

Docela zajímavé bylo prohlášení Gerharda Zeihsela, že se k němu obrátili členové SL z Německa, zda by se mohli stát členy SLÖ, pokud by  změna stanov nabyla účinnosti. Vyvstávající otázka staví před spolkovou radu v Rakousku obtížné rozhodnutí.

Činnost profesora Leopolda Finka v online encyklopedie Wikipedia musí, jak Mag. Wolf Kowalski zdůraznil, pokud to bude nutné, pokračovat a také bude financována SLÖ. Gerhard Zeihsel poděkoval Prof. Finkovi za jeho dlouholetou práci ve spolkovém předsednictvu a předal mu čestný dar.

Hornorakouskému zemskému předsedovi Ing. Peteru Ludwigovi se podařilo v srpnu 2015, na setkání ministrů zahraničních věcí Rakouska a České republiky s provinčními představiteli Horního Rakouska, Dolního Rakouska a sousedních Českých regionů obrátit zájem politiků a přítomných novinářů na řešení sudetoněmecké otázky a otázky odškodnění. Přímý zásah!

Jednomyslně byly přijaty dva následovné návrhy: Příští spolkové shromáždění se bude konat dne 1. dubna 2017, a SLÖ vystoupí z Evropské unie uprchlíků a vyhnanců (EUFV), a to především z důvodu nečinnosti této organizace.

Předseda poděkoval delegátům za disciplínu, přiměřený průběh schůze a znovu Gerhardu Zeihselovi, za neutuchající aktivitu pro sudetoněmeckou věc. 

 

(DHS) , Sudetenpost, 4.5. 2016, str. 4

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf