Němci „potrestají“ Merkelovou za přezírání Německa

Independent

© AFP 2016/ Odd Andersen

 

Reakce voličů v zemi Porýní-Falc, kde se konalo setkání Angely Merkelové s voliči, ukázala: čím jsou blíže parlamentní volby v Německu, tím méně příznivců má Křesťansko-demokratická unie a kancléřka osobně, píše The Independent.

 

Atmosféra na předvolebním setkání KDU v Bad-Kreunachu začala houstnout, jakmile Merkelová začala mluvit o migrační krizi: „Chtěli bychom načně snížit počet uprchlíků, přijíždějících do země. Otázkou je, jak dokážeme upevnit tuto politiku. Kancléřka navrhla východisko — k tomu je nejdříve odstranit hlavní příčinu masového útěku obyvatelstva ze Sýrie, ale nadšení posluchačů její řeč nevyvolala, píše se v článku.

 

„Nehledě na úctu, kterou Merkelové projevují jako „světovému vůdci", a nehledě na její tvrzení o tom, že Německo dokáže zvládnout migrační krizi, voliči, včetně členů její strany, jsou připraveni potrestat kancléřku za to, že příliš mnoho přemýšlí o všem na světě, a příliš málo o Německu", zdůrazňují noviny.

 

Horst Seehofer

© AFP 2016/ Thomas Kienzle

Seehofer varoval stranu Merkelové před “odtržením od reality”

Podle nedávných sociologických průzkumů se více než 80 % Němců domnívá, že vláda Merkelové "ztratila kontrolu" nad krizí, dodává The Independent. Konzervativci by chtěli, aby kancléřka následovala příklad vlády Rakouska a zemí Balkánského poloostrova a uzavřela hranice pro uprchlíky, ale Merkelová dala najevo, že ustupovat z vytyčené cesty nehodlá.

 

Z politcké situace, vzniklé uvnitř země, mohou největší výhodu získat euroskeptici z Alternativy pro Německo, usuzují noviny. Například ne tak dávno navrhovali odstřelovat nelegální migranty, přibližující se k hranicím země. Ve Východním Německu tato strana může počítat s 20 % hlasů.

 

„Merkelová zašla příliš daleko v otázce s uprchlíky, tento oříšek je pro nás tvrdý. Skutečně se bojím o budoucnost Německa. <…> Já pro ni (Merkelovou — pozn. red.) už hlasovat nebudu. Mohu hlasovat dokonce pro Alternativu pro Německo — oni alespoň jasně chápou problém s uprchlíky", uvádějí noviny slova jednoho z voličů.

 

Angela Merkelová

© AFP 2016/ Odd Andersen

Merkelová slíbila, že Německu zajistí větší vliv ve světě

Podle různých hodnocení KDU může ztratit více než tři tisíce členů kvůli nespokojenosti s politikou strany v migrační krizi, píše vydání. Desítky úředníků místní úrovně, kteří měli co dělat s velkým přívalem migrantů ve svých městech, zasypávají Merkelovou rozzlobenými dopisy. Před návštěvou Merkelové v Porýní-Falc se místní pobočky strany obávaly, že příjezd kancléřky může odradit voliče. Na východě Německa, kde jsou silné pozice euroskeptiků, se Merkelová objeví pouze jednou.

 

Jako klíčovou osobu pro politickou budoucnost Merkelové vydání uvádí premiéra Bavorska a předsedu Křesťansko-demokratické unie Horsta Seehofera. Jestliže se Merkelové nepodaří uzavřít smlouvu s Tureckem a zastavit proud migrantů, Seehofer může přejít od hrozeb k činům a podat na vládu žalobu k Ústavnímu soudu.

 

„Následkem takového průběhu může vládní koalice včetně Merkelové jít ke dnu", uzavírají britské noviny.

 

Více: http://cz.sputniknews.com/nazory/20160306/2518503/nemecko-merkelova-trest.html#ixzz4278RYczJ