Několikero zastavení s Otou Novotným aneb Kdy skončí ČSSD?

Publikováno 8.1.2016       

 

Když mnohaletý člen ČSSD, poslanec i senátor za tuto stranu, a vlastně i (a to má význam k projednávanému témat)po pět let ne zcela bezvýznamný politický poradce tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka,se staví kriticky ke straně, kterou po tuším 22 letech opustil, může to jistě budit dojem zhrzenosti, bolestínství. Nicméně zpravidla jde o zásadní věci.

 

V jistém smyslu jsem tedy byl po těch pět tím, čím je dnes Ota Novotný a minimálně určitou dobu jsme se setkávali často…

 

jiří vyvadil

 

Ota Novotný jistě není nejviditelnější postavou ČSSD, ale je nejdéle fungující postavou v ČSSD, která, tak či onak, patřila k poradnímu okruhu všech jejích předsedů od Miloše Zemana, přes Vladimíra Špidlu, Stanislava Grosse, Jiřího Paroubka a dnes Bohuslava Sobotky…

 

Celým svým založením byl Ota Novotný fanatický havlistický klon se zvláštním zaměřením na rusofobii vždy a za jakýchkoliv podmínek, což je jedna verze. A nebo racionálně jednající placený agent CIA, což je verze číslo dvě.

 

Osobně se přikláním k názoru, že byl a je obojím.

 

Kdykoliv se nějaký předseda vzepřel jeho názorům, docházelo k roztržce, po které se Ota, pravda jen dočasně, stahoval do jistého ústraní či byl vypuzen.

 

Vždy dočasně.

 

V jistém smyslu a – to je příznačné – bude jednou možné celé budování ČSSD po roce 1989 spojovat s tímto zdánlivě nevýznamným člověkem… Znovu se teď zamýšlím. Lepšího člověka by CIA v ČSSD nemohla mít…

 

Faktem ovšem je, že velice často se absolutně mýlil.

 

Nemohu si odpustit osobní vzpomínku na krajské volby v roce 2008. Ano ty, které ČSSD naprosto triumfálně vyhrála, což pro tento minipříběh je významné.

 

Ale ten poslední týden před volbami to mediálně i fakticky vypadalo pro ČSSD naprosto katastrofálně. Nejdříve na oslavě narozenin Ďurička zastřelil Kočku mladšího, což byla bomba, kterou si užívali všichni pravicoví novináři – od všech tzv. soukromých deníků po veřejnoprávní prostředky – a tetelili se radostí, že to ČSSD s těmi jejími zdravotnickými poplatky nevyjde. A na závěr týdne těsně před volbami vyhořela část Veletržního paláce. Spojení Paroubek-Kočka… doslova sálalo ze všech sdělení.

 

To bylo na špagát.

 

Jiří Paroubek byl někdy můj kamarád, někdy můj šéf a někdy člověk, který si zasloužil pomoc…

 

Někdy v té době jsem jej navštívil: tichý člověk, na kterého se útočí ze všech stran, kolaps na obzoru. Tehdy mi ukázal SMS od Oty, který jej vyzýval k okamžité rezignaci, protože to bude totální prohra, za kterou on jako předseda nese plnou odpovědnost. V podstatě bezvýznamný vedoucí analytického oddělení, ovšem napojený na potencionální nástupce, vyzývá předsedu strany k odstoupení, a to v tak složité situaci. I já jsem se někdy jindy s Jiřím střetl (ale to by sem nepatřilo), ale tehdy jsem Jiřího ubezpečil s plným přesvědčením, že ta všeobecná kanonáda povede k totálnímu vítězství v krajských volbách.

 

A bylo to: tzv. oranžová tsunami. Všechny kraje přešly do správy ČSSD.

 

Že se následně napětí mezi ním a Novotným dalo krájet, je pochopitelné. Přesto byl Paroubek frajer a demokrat. Na porady chodit nesměl, ale vyražen nebyl…

 

Takže shrnuto, předvídavost neměl Ota Novotný žádnou, morální vlastnosti také ne, ale zůstal…

 

Načnu z jiného soudku, který ukazuje až tupou havlistickou orientaci, která… jak čas ukazuje, se vždy následně pro zájmy tohoto státu ukázala chybnou…

 

Gruzínská válka. Blázen Saakashvilli v první den Olympiády v Pekingu na radu svého ještě bláznivějšího přítele z USA Mc Caina, který jej mimochodem navrhoval na Nobelovu cenu míru, zahajuje válku proti Rusku. Dopadlo to samozřejmě, jak to dopadnout muselo. Saakašvilli byl poražen, Gruzie ztratila část svého území…

 

Tehdy v předpokoji předsedy ČSSD se komíhaly mátožné postavy havlistů s lesknoucíma očima, požadující jasné a ostré protiruské prohlášení ČSSD. Paroubek zaujal naprosto vyvážené stanovisko a k žádným výkřikům se nenechal vyprovokovat. Mimochodem podobně jako Sarközy, který tehdy předsedal EU. No dnes, kdy Saakašvilli byl trestně stíhán v Gruzii, a ta mu odebrala občanství, a vedle v Ukrajině střídavě obviňuje  z korupce předsedu vlády a střídavě na něho před kamerami řve – v tomto smyslu zřejmě oprávněně – ministr vnitra Avakov, aby táhl z Ukrajiny ven, protože jednu zemi již zničil je jasné, jakou kvalitu myšlení Novotný má.

 

Fanatická schwarzenbergovsko – havlistická nenávist k Rusku je možná esencí jeho pojetí zahraniční politiky, té politiky, ke které dokopal Sobotku a která mne vedla k rozchodu s touto stranou. Navíc politiky, která nemá budoucnost, protože Rusko je silnější, než kdy jindy.

 

Jiný příklad havlistického zfanatizovaného příklonu byla Lisabonská smlouva. Jak tito havlističtí šílenci povykovali v předsálí kanceláře předsedy Paroubka, že se musí ostře proti Klausovi vystoupit, když ji podepsat nechce, a že není možné připustit výjimky, jak Klaus chtěl prosadit ohledně Dekretů prezidenta Beneše.

 

Rozhodně jsem podporoval myšlenku podpořit Klause a Jiří Paroubek tak učinil.

 

Ale byla to následně tato Sobotkova vláda, která následně, jistě díky Novotným a spol., od ní upustila. A když najednou Maďaři, svazy vyhnanců v Německu a Rakousku, přicházejí s požadavkem na revize dekretů prezidenta Beneše, sociální demokraté se jakoby diví.

 

Politika, kterou nyní z hlediska zahraničí uskutečňuje Sobotkova vláda, je sebevražedná.

 

Politika předklonu před USA a Německem je nedůstojná, ale hlavně nepředvídavá.

 

Věci jsou v pohybu, Merkelová objektivně bude muset padnout, ne asi zítra, ale dost možná už ani nepůjde do příštích voleb, protože ji Němci začnou fakticky nenávidět. Také by někdo měl Sobotkovi říci – nevylučuji, že mu to jeho poradci zatajují – , že trvale nejúspěšnějším kandidátem na amerického prezidenta je jakýsi Trump, který má prořízlou hubu, ale většinu zahraničně-politických akcí vidí podobně či dokonce stejně jako naše hnutí Přátelé Ruska v ČR.

 

Mimochodem držíme tomuto borci hlasy oproti krvavé, tzv. levicové Clintonové.

 

Až Trump pojede do Moskvy, to najednou tato vláda zase udělá veletoč? Zase najednou Sobotka začne hovořit o tom, jak je vlastně Rusko dobré? Odpudivé..

 

Politika je manipulace a jsem zcela na rovinu ochoten Novotnému přiznat, že v jednom se mu daří.

 

Parta kolem Novotného ví, že zde existuje sice volebně nevýznamná, ale mediálně, ekonomicky a vlivově  silná skupina havlistických umělců, novinářů, politologů, komentátorů, vědců atd. Mají kdykoliv přístup do médií a také jsou tam zváni. Jejich svět, ze kterého žijí a který se zrodil v roce 1989, postupně odchází a odejde. Oni ví, že jejich dny se odpočítávají.

 

Tyto skupiny dělí svou přízeň ze 2/3 pro ČSSD a z 1/3 pro TOP 09 a ODS.

 

ČSSD je jejich posledním záchranným balíčkem, že přežijí na svých postech, že budou dál mít své filmy, inscenace, publicistické pořady.

 

Budou jistě nyní mobilizovat pro záchranu ČSSD a Bohuslava Sobotky.

 

Podstatné je, zda převáží normální rozum u nás občanů.

 

Politické strany nemají jiný význam, než hájit zájmy občanů. Pokud to neumí, mizí z politické scény.

 

Celá Evropa zažívá a bude zažívat odchod stávajících sociálně demokratických a lidoveckých stran. Národní či naopak radikálně levicové proudy je budou postupně  nahrazovat.

 

Mainstream se stane okrajem a extremismus se stane hlavním proudem.

 

Je dobré, že odešly na okraj politické scény ODS a TOP 09. Pravda, cukají s sebou, ale nic nosného pro zemi jako celek nepřináší. Jejich minulost a destruktivní přítomnost jim prostě šance nedávají.

 

Jako jediný nevábný produkt celého čtvrtstoletí existujícího nešťastného budování kapitalismu a lživého liberalismu se všemi neduhy, vší korupcí, svým prospěchářstvím, zde zůstala ČSSD.

 

Mimo jiné díky právě onomu Novotnému není ČSSD o nic lepší a o nic horší, než ty staré a zatuchlé tzv. pravicové strany. Nemylme se, i ona vyznává stejnou filozofii a stejně chrání tento ekonomický systém, který vede k tomu, že jsme po čtvrt století na ¼ životní úrovně Západu, a stejně amorálně podporuje válečné výboje a miliónové vraždy Západu a dokonce by chtěla podporovat příliv miliónů migrantů.

 

Tak jako nevěřícně zíráme, že se Němci neumí zbavit své kancléřky, která je nesporně ve všech otázkách zhoubou Evropy, i my zde udržujeme stranu, která by už dávno z vlády měla vypadnout.

 

Jsme jiní a lepší?

 

A nebo se nám Novotný a spol. bude dál vysmívat jako nacionalistické lůze?

 

 JUDr. Jiří Vyvadil