Několik vět k vysídlení německého obyvatelstva z Brna

 

K vysídlení Němců z Brna došlo v důsledku celé řady příčin, zejména zrádcovství značné jejich části, jeho podílu na krvavých represích vůči našemu lidu, trvajících do posledních hodin války a dokonce někde i poté.

 

Pochod smrti brněnských Němců koncem května 1945 se nekonal, žádný princip kolektivní viny nebyl uplatněn, během vysídlení nedošlo ke střílení Němců ani k jejich ubíjení.

 

Brněnští Němci byli z města vysídleni, nikoliv však zdaleka všichni, Němečtí antifašisté prověření příslušnou komisí, tvořenou známými brněnskými německými odpůrci nacistů, směli zůstat.

 

Byl prověřován i zdravotní stav části německého obyvatelstva, které mělo být vysídleno. Např. těhotné ženy, vážně nemocní nepodléhali vysídlení. Ještě v průběhu vysídlení část německého obyvatelstva byla do Brna vrácena.

 

Konkrétních důvodů pro vysídlení byla celá řada. Jeden z nich vyl velmi vážný.

"Akce Čechů proti Němcům a kolaborantům Informace o situaci v Brně v květnu 1945 . 23. května 1945 informoval ministr Stránský vládu o návštěvě delegace národního výboru Brna. Sdělila mu, "že tam mají ve vězení asi I 600 zajištěných osob, z nichž asi 1 500 jsou Němci a zbytek Češi. Obyvatelstvo Brna se srocuje před vězením a žádá okamžité souzení a potrestání těchto osob. Národní výbor musel před vězením umístit kulomety. Situace je povážlivá, neboť hrozí nebezpečí, že zajištěné osoby budou buď lynčovány, nebo že národní výbor k jejich záchraně bude muset střílet do českého lidu..."

Archiv Úřadu předsednictva vlády, vláda 23. května 1945 *

 

Snad bychom měli ještě říci, že všechny politické strany v ČSR s odsunem německého obyvatelstva souhlasily. Stejné to bylo i v Brně. Tzv. divoké odsuny byly důsledkem německého teroru, který trval šest let. Spojenci tyto spontánní odsuny v Postupimi vzali na vědomí a tím je legalizovali.

 

Přesídlení německého obyvatelstva z Československa, stejně tak jako z Polska a Maďarska je nezvratitelné, definitivní. O tom jednoznačně rozhodli Spojenci již v Postupimi. Přesídlenci mají svoji vlast a domov v Německu či Rakousku. Nic jim nedluhujeme, zatímco Německo nám dosud nezaplatilo reparace ve výši cca 360 miliard předválečných korun. A právě o reparacích s Německem bychom měli jednat co nejdříve.

J. Skalský