Nejzákladnějším právem člověka je právo na život

 

Pokud mluvíme o lidských právech a současně o válce, nebo dokonce válku připravujeme, pak se dostaneme do neřešitelných základních rozporů. Válka znamená zmaření statisíců nebo dokonce milionů lidských životů.

 

Byli jsme svědky několika minulých válek, v Jugoslávii, Afghánistánu, v Iráku a Líbyi. Jejich důsledky jsou hrůzné.

Zmařily život možná až milionu lidí. Další miliony lidí v důsledku válečného šílenství opouštějí své domovy a hledají útočiště jinde.

 

Co s uprchlíky? Všichni jsme lidé. Měli bychom být solidární. Ovšem předem bychom si měli položit otázku, co je základní příčinou této emigrantské vlny? Války! Kdo je vedl? Američané, Angličané, Francouzi, i NATO za podpory EU. Proto tito také odpovídají za důsledky těchto válek, tedy i za masovou emigraci,  a měli by nést veškeré náklady, které jsou s ní spojeny.

 

Obyčejný selský rozum říká, že do silně poničených zemí by se měl vrátit mír a bezpečnost současně s rekonstrukcí  hospodářství a společenských vztahů. To vše na náklady válečnických států. Tyto by měly hradit i náklady spojené s navrácením emigrantů do jejich zemí a domovů.

 

Nyní se nacházíme opět ve velmi nebezpečné situaci. Zřejmě stojíme u další fáze války na jihovýchodě Ukrajiny. Údajně již dva miliony lidí opustily své domovy ve válečné zóně. Tisíce mrtvých, mnohem více zraněných, obrovské škody materiální.

 

Co dělat? Postavit se proti válce! Ještě je čas. Nezapomeňme, že tato válka by se mohla přeměnit v jadernou. Nebylo by vítězů, jen poražených. Tím nejhorším důsledkem by mohla být jaderná zima, která by zavládla na celé naší planetě.Zbytky lidstva by ji nemusely přežít. Mohl by být zničen veškerý život.

 

Paní Mgr. Helena Langšádlová, poslankyně za TOP 09 to však vidí zcela jinak. Pronesla historickou větu, že jaderná válka proti Rusku by byla naší povinností a bojem i za naši svobodu. Tak do toho!  Paní poslankyně velí do boje za  svobodu.  Je jí zřejmě srdečně jedno, kolik našich občanů po jaderné válce s Ruskem by se této svobody dočkalo. A to se ani neptáme, jak by v té svobodě po jaderné válce vůbec žili. Možná, že by zbylí živí záviděli mrtvým. Co ostatní politici této „mírové mluvě“ říkají? Zatím klid, jako kdyby se nic nestalo.

 

Nelze mluvit o lidských právech, o svobodě a  demokracii ... a připravovat válku. Ti, kdo štvou do války, jsou nepřátelé lidstva. Mrtví již žádná lidská práva nemohou mít.

 

Chceme mír, spravedlnost pro všechny a celkový společenský rozvoj, který by lidem umožnil prožít jejich život v lidsky důstojných podmínkách.

 

J. Skalský