Neexistuje nic falešnějšího, než je boj EU proti terorismu

 

Reakce italské veřejnosti na teroristické útoky v Bruselu

23. 3. 2016     zdroj   (kráceno)

 

"Nyní přišlo 11. září i do Bruselu", "Na Evropu znovu zaútočili", "Brusel v plamenech", to jsou některé z titulků italských novin v úterý 22. března. Corriere della Sera: "Hypotéza o tom, že útok v Bruselu byl možná odpovědí na zatčení Salaha Abdeslama, svědčí o konkrétní hrozbě dalších teroristických akcí.

 

V souvislosti s tím bylo bez meškání rozšířeno oznámení na všechny policejní okrsky a prefektury za účelem ochrany zranitelných objektů a zpracování dodatečných opatření na ochranu všech míst, která jsou považována za zvláště ohrožená, zejména ve světle velikonoční svátků".

 

Matteo Salvini, předseda strany "Liga Severu", byl na bruselském letišti a měl odletět do Itálie, jako jeden z prvních napsal v sociálních sítích o tom, že Evropa je sama na vině za vzniklou situaci: "Včera jsem byl blízko arabské čtvrti Molenbek. To není Belgie ani Evropa. Odevzdali jsme celé kusy měst jiným, těm, kteří pěstují svou nenávist kvůli naší hlouposti. To mě nutí se zlobit, protože jsme jim dovolili sem přijít. Na několik kroků od kancelářských budov EU. Do centra Evropy".

 

Jeden z nejostřejších článků zveřejnil list Sole 24 Ore, který podrobil tvrdé kritice celý evropský systém bezpečnosti.

 

"Roj" teroristických činů v Bruselu je demonstrací fiaska nejenom belgické rozvědky, ale i evropské, které byla zasazena rána do samého srdce, města, které je sídlem EU a NATO. Bylo docela předvídatelné, že evropští džihádisté se mohou pokusit oplatit porážku, a že další teroristické buňky byly připraveny k novým teroristickým činům. Po tolika setkáních na nejvyšší úrovni, kde byly projednávány otázky spolupráce mezi evropskými službami rozvědky, tragická skutečnost ukazuje, že dokonce ani Belgie a Francie nemohou spolupracovat. Svědčí o tom případ s nepolapitelným teroristou Salahem Abdeslamem, který byl zatčen několik kroků od cesty, kde již před několika měsíci byla provedena zatýkání a prohlídky: vždy se vracel do své čtvrti Molenbeek, která jej vždy chránila jako neprůchodná pevnost".

 

"Zde, v Evropě, je válka proti DAEŠ vedena živelně, pouze aby se oznámilo, že bezpilotním dronem nebo při leteckém náletu byl zabit vůdce teroristů v Sýrii nebo Libyi, aby vznikl dojem, že západní technologie jakoby disponují "nemilosrdnou" přesností. Neexistuje nic falešnějšího. To, co se ve skutečnosti pohybuje mezi Rakkou a Mosulem, uvnitř Blízkého východu a do Evropy, je stále obestřeno tajemstvím a bezpečnostní aparát Evropy je zastižen nepřipravený.

 

Nyní se začne říkat, že Evropa je ve válce. Ale evropské mocnosti jsou ve válce již mnoho let, stačí připomenout Afghánistán, Irák, Libyi: nyní je potřebná seriozní analýza těchto konfliktů, je třeba si položit otázku, zda se v důsledku proslulé "války s terorismem", zahájené Američany po útocích Al-Káidy 11. září 2001, cítíme bezpečněji nebo méně bezpečně. Odpověď na tuto otázku je zjevně záporná. Ale boj s terorismem, jako nás to učili v Itálii, začíná před tragickým koncem, před odpálením sebevražedných teroristů, začíná prevencí, obezřetným, ale přesným vyšetřováním, trvalou pozorností a znalostí míst soustředění, s řádnými informátory. Bylo všechno toto provedeno? Zdá se, že ne".

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová