Nechceme žádné migranty!

KSČM ostře protestuje proti tomu, že vláda hodlá přijmout osmdesát migrantů z táborů v Turecku. Hádky o jejich přijetí však zmítají i vládou.

 

Stínový ministr vnitra KSČM Zdeněk Maršíček odmítá, aby Česká republika jakékoli migranty přijímala, byť se k tomu zavázala v rámci tzv. kvót. »Přijetí jakýchkoli migrantů považuji v tuto chvíli za bezpečnostní riziko. Vidíme ve Francii i Německu, že útočí jednotlivci, často zradikalizovaní velmi rychle,« varoval Maršíček.

 

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve středu ujišťoval, že v táborech v Turecku probíhá ze strany českých tajných služeb »velmi hluboký bezpečnostní sken«. Maršíček si však o schopnostech a možnostech českých rozvědčíků myslí svoje. »Nevěřím, že tajná služba dokáže takové lidi za krátkou dobu prověřit a odhadnout míru jejich nebezpečnosti,« řekl Haló novinám.

 

Chovanec se pokoušel zklidnit situaci prohlášením, že proces bezpečnostní prověrky »nebude dokončen dříve než na konci roku«. Dříve prý žádní migranti do ČR jistě nedorazí. To však neuklidnilo třeba poslankyni KSČM Miloslavu Vostrou. Podle ní je šokující, že v těchto dnech, kdy islámští teroristé den co den útočí na Evropany, pozváni některými západními politiky, vláda vůbec o přijetí nějakých arabských uprchlíků uvažuje. »Uprchlíci ze zemí zmítaných válkami pomoc potřebují, jenže v zemích svého původu. Český parlament se postavil proti kvótám v rámci utečenců. O to více je překvapující chování vlády v čele s premiérem Sobotkou. Přijmutí osmdesáti uprchlíků je rozhodnutí, jež pohrdá názorem občanů i poslanců, kteří mají zcela jiný postoj k tomuto dění než vládnoucí takzvaná ‚elita‘,« uvedla ve středu Vostrá.

 

Za přijetí uprchlíků bojují dvě vládní strany – ČSSD a KDU-ČSL. Třetí vládní strana, hnutí ANO Andreje Babiše je však rovněž proti. »Když dnes vidíte, že vyspělejší země, s odlišnou tradicí přijímání migrantů, nejsou schopné integrovat přistěhovalce ze zemí Blízkého východu a Afriky, tak se nemůžete divit, že s přijímáním jakýchkoliv uprchlíků nesouhlasím. Nevěřím tomu, že se dokážou integrovat do naší společnosti. Je to obrovské riziko. Podívejte se, co dělají za zvěrstva někteří lidé, kteří nedostali azyl v Německu,« uvedl emotivně Babiš. Podle něj je jediná možnost: v této situaci nepřijímat žádné uprchlíky.

 

• Vojtěch Filip: Ministr financí si nejspíš dělá legraci z lidí, ale nevím, jestli také i sám ze sebe. Je chvályhodné, že se ostře ohradil proti plánu vlády přijmout do ČR 80 syrských uprchlíků z tureckého tábora. Cožpak ale pan ministr není členem vlády, a to dokonce vicepremiérem a předsedou jedné z koaličních stran? Proč tedy nekonal a „prostě“ se nesnažil rozhodnutí vlády zvrátit? Nebo snad pan ministr společně se svými stranickými kolegy jednání o uprchlících zaspal? Navíc je tu zvlášť smutný fakt, že se vláda svým rozhodnutím postavila proti rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která řekla své jasné „ne“ kvótám v rámci přerozdělování utečenců. A jsme pořád v parlamentní demokracii, kde je vláda parlamentu odpovědná! Žel, každý den jsme svědky krvavých útoků napříč Evropou. Přesto se vláda nepoučí a dělá ty stejné chyby jako sousedé, kteří teď litují, že utečence vůbec „pozvali“ a přijali mezi sebe. I naše vláda udělá stejnou chybu? Jen doufám, že na ni nedoplatíme stejně jako v Německu či Francii a náš prezident nebude muset rušit své návštěvy. Říkal jste, pane ministře, že bude líp, teď máte heslo, že Chceme lepší Česko. Ano, chceme, ale ne podle řečí, ale podle činů! Proto musíme požadovat, aby politici jen nekritizovali, nedělali prohlášení pro tisk, ale stáli svými kroky za svým slovem.

 

Podle informací kabinetu nebude mít Česká republika možnost při výběru migrantů v uprchlických táborech zohlednit jejich náboženství ani kvalifikaci. Uprchlíci prý projdou rychlým kurzem českých reálií, a poté jim stát sežene ubytování, zaměstnání a zdarma je bude učit jazyk. Celkem by měla Česká republika v rámci kvót nadiktovaných západními zeměmi přijmout 1591 migrantů.

(ste)

http://www.halonoviny.cz/articles/view/43901070