Nebuďme lhostejní!

 

Naši předkové bojovali, položili své životy za naši zem, za naši vlast a to v bezpočtu bitev a válek! Bojovali a nasazovali své životy pro své syny, dcery, své rodiny. Ale bojovali i za naši svobodu, za naši budoucnost. Tak jak my, i oni doufali, že další války nebudou, že budoucnost bude bez všech hrůz, jichž jsme v Evropě i ve světě svědky, že bude mír!

 

V současnosti čelíme situaci, která nemá v naší novodobé historii obdoby, a která v nás budí obavy z toho, co bude dál! Situaci, která má podle nás potenciál horší, než všechny předchozí války! Ať se nám to líbí či nikoliv, jsme součástí obrovského problému, zvaného imigrační krize. Lidé se pomalu probouzejí a začínají se sami sebe ptát! Co se děje? Kdo za tím vším stojí? Kdo z této krize profituje? Kdo ji rozpoutal a proč? Kdy skončí? Na tyto otázky již bylo vysloveno mnoho nic neřešících odpovědí. Pokoušíme se tomu jako řadoví občané porozumět a orientovat se! Zatím marně. Bohužel, ani naši politici nám neposkytují uspokojivé odpovědi. Domníváme se, že se problém nesnaží řešit konstruktivně. Vyřešit jej nemohou! Nenabízejí totiž žádné rozumné východisko! Vše jen zlehčují a zahlcují nás projevy plnými lží a polopravd!

 

Jak problémům, které Evropou i světem zmítají, čelit? Bránit se imigrační vlně. Pomáhat běžencům utíkajícím před válkou především na jejich území nebo v nejbližší jim možné zemi, kde se nebojuje. Pomáhat chránit hranice schengenského prostoru, aby do něj nikdo nemohl nezákonně vniknout. Je třeba i v tomto směru dodržovat platné zákony, zabránit násilí, jehož jsme svědky nejen v německých městech, a ještě lépe mu předcházet.

 

S přibývajícím množstvím imigrantů se rovněž stupňují ekonomické problémy. Současně se logicky budou zvyšovat finanční a tudíž existenční potíže našich seniorů, nezaměstnaných a sociálně vyloučených či zdravotně postižených. Co tedy musíme udělat? Především podpořit prezidenta České republiky Miloše Zemana v jeho postojích na řešení krize, způsobené tzv. arabským jarem. Dále je nezbytné probouzet národní hrdost a uvědomělost! Musíme se zasazovat o zachování národní paměti i odkazu našich předků, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu. Dokažme jim, že nebojovali zbytečně a že i my, současníci, naši vlast dokážeme potomkům předat svobodnou, demokratickou a prosperující!

Nebojme se být vlastenci! Nebojme se vyjádřit svůj názor kdekoliv a kdykoliv, ať je jakýkoliv! Nebuďme lhostejní, protože lhostejnost je to nejhorší, co můžete udělat.

                                                      

 Radek Vereš a Jiří Černohorský

                                    (Facebook, skupina – ČEST, SVOBODA, RESPEKT)