Naše země není na prodej! Nejste vítaní!

Obyvatelé Lužice se snaží odradit energetickou firmu EPH a finanční skupinu PPF od koupě lužických dolů a elektráren.

 

Otevřeným dopisem se předseda politického uskupení Lužická aliance Hanzo Wylem-Kell obrací na majitele firmy EPH pana Daniela Křetínského a majitele finanční skupiny PPF Petra Kellnera. Podle zpráv, které doposud byly zveřejněny, společný podnik zmíněných dvou firem má převzít těžbu hnědého uhlí a navazující výrobu elektrické energie v Lužici.

 

Popisem i obrázky přibližuje Hanzo Wylem-Kell škody, které povrchová těžba hnědého uhlí doposud v Lužici napáchala. Dva obrázky například zachycují lužickosrbskou vesnici Rogow, jejíž dějiny trvající asi 650 let byly přetrženy vysídlením a zbouráním. Jiné obrázky zachycují znečištěnou řeku Sprévu, škodlivými sloučeninami dohněda zbarvený proud vody, který do Sprévy přitéká z oblasti někdejších povrchových dolů. V ohrožení se proto ocitla i dolnolužická Blata, jedinečná přírodní a kulturní oblast vyhledávaná turisty. Dopis také upozorňuje na to, že mnohé z turistických projektů chystaných v oblasti bývalých povrchových dolů, jsou předem odsouzeny k nezdaru. Voda v jezerech, která vznikají napuštěním jam, je příliš kyselá a svahy hrozí sesunutím.

 

Další obrázky ukazují bohatou lidovou lužickosrbskou kulturu: zapustové průvody, velikonoční jízdy a stavění máje. Více než 100 let trvající těžbu hnědého uhlí v Lužici dopis označuje za „století krvácejích ran lužickosrbského národa“. Škody způsobené Lužickým Srbům dobýváním uhlí jsou vskutku obrovské. Zbouráno bylo zcela nebo částečně 136 sídel, přes 25 000 obyvatel, převážně Lužických Srbů, ztratilo své domovy.

 

„Chceme Vás důrazně odradit od vašeho rozhodnutí“ píše Hanzo Wylem-Kell a dodává: „neumíme si představit, že byste na účet Vaší firmy připsali i obrovské ekologické škody, které těžbou uhlí nastávají“. Dopis je zakončen provoláním v dolní i horní lužické srbštině a němčině: „Naše země je nám svatá!“

 

Politické uskupení Lužická aliance zaštiťuje řadu především místních spolků, které mají tisíce členů a podporovatelů, tzn. lužickosrbských i německých obyvatel Lužice, mezi nimi i komunální politiky. Tyto spolky vystupují proti další těžbě hnědého uhlí v Lužici a prosazují program obnovy Lužice, zodpovědný vůči lidem, krajině i přírodě. Lužická aliance je členem evropské strany European Free Alliance (EFA) a má podporu evropské frakce EFA/ Zelení.

 

Miloš Malec