Na Ukrajině našli svého Putina

Je to důležité zvonění pro juntu

Ljubov Ljulko

31. 3. 2016        zdroj

 

Soud uznal vítězství Jurije Vilkula ve volbách primátora Krivovo Roga legitimním. Je to víc než vítězství opozice v jednom ukrajinském městě. Je to reálný odraz nálad lidí na Ukrajině. Ukázalo se, že veškerou nynější kyjevskou moc lze nahradit legitimní cestou, je jen třeba se domluvit s Washingtonem.

Krivoj Rog v Dněpropetrovské oblasti je jedním z největších a průmyslově vyspělých měst na Ukrajině s milionem obyvatel. Je to centrum hutních a strojírenských podniků, nalezišť železné rudy. A dědic historického vítězství Doněcko-Krivorožské republiky.

 

Samostatný kandidát Jurij Vilkul (v Dněpropetrovsku kandidoval za Opoziční blok), 66 let, v regionu je považován za "člověka Achmetova", bývalý člen "Strany regionů", bývalý předseda Dněpropetrovské oblastní rady. Při listopadových volbách v minulém roce v prvním kole vedl, ve druhém zvítězil, ale s malým předstihem. Vilkul získal 89 tisíc hlasů, kandidát za "Svépomoc" Jurij Miloboga 88 tisíc.

 

"Svépomoc“, která byla tehdy ve vládnoucím bloku, obvinila Vilkulu z falzifikace a dosáhla silovými způsoby nových voleb.

 

Rozhodnutí Rady nazvali nacionalisté vítězstvím spravedlnosti a vítězstvím občanské společnosti. Ve skutečnosti však bylo voluntaristické a protizákonné. V podstatě byl vytvořen nebezpečný precedens: nyní pokaždé, když voliči odhlasují jinak, než jak je to výhodné pro vládu, mohou její zástupci přimět parlament k vyhlášení nových voleb.

 

Avšak ti lidé, co dříve seděli v zajetí lhostejnosti, šli k březnovým volbám a hlasovali. Tentokrát pro Vilkulu hlasovalo 210 tisíc osob, to je 74 procent hlasů voličů. Semjon Semenčenko, kandidát za stranu "Svépomoc", "hrdina ATO", obsadil druhé místo a získal 11 procent hlasů. Účast ve volbách byla 56 procent. Poznamenejme, že na volby bylo vynaloženo 5,7 miliónu hřiven, které bylo možno vydat na důchody, mzdy, sociální pomoc.

 

Odsud pramení závěr: Nejvyšší rada je zbabělý, korupční stroj, který plodí avantýru za avantýrou, komplikuje systémovou krizi na Ukrajině, mrhá prostředky daňových poplatníků.

 

Zde jsou názory některých adekvátních poslanců. "Je mi hanba za "Svépomoc".

 

Je možné si až tak nevážit města, že za kandidáta je navržen podvodník, člověk bez životopisu, bez zkušeností, bez vzdělání, bez profese, lžidůstojník a podvodník, který oklamal ústřední volební komisi při předkládání dokumentů, napsala ve FB lidová poslankyně za blok Petra Porošenka Irina Geraščenko. Je pravda, že ani ve Vilkulovi nevidí nic dobrého pro obyvatelstvo. Nu což, možná to tak je, ale ze dvou zel volí to menší.

 

"Patriotické hysterie končí, lidé začínají přemýšlet. Přemýšlet hlavou. Přemýšlet o svém reálném životě. O tom, čím zítra nakrmit děti, ne o mýtech, napsal ve FB lidový poslanec za Opoziční blok Jevgenij Murajev. Takže zrušit výsledky voleb výhružným pokřikem z Kyjeva nebo výsadky nepříčetných poslanců se nyní nepodaří.

 

Takový pokus bude znamenat místní válku s druhým co do velikosti městem Dněpropetrovské oblasti, kde se vždy uměli prát a dělali to s chutí. A, jako skoro při všech volbách v naší zemi, když tam lidé hlasovali "pro", hlasovali spíše "proti". Proti ukřičeným nacionalistům, drzým politikům hlavního města, proti "brigádám", které silou určují, pro koho hlasovat a pro koho ne".

 

Jevgenij Murajev předpokládá, že "ostré protestní nálady v Krivom Rogu jsou vidět proto, že tam proběhly volby. V desítkách jiných měst jsou protesty "na určitou dobu přidušeny, ale neustále rostou úměrně katastrofě, do níž majdanovská moc zemi dovlékla".

"Jsem přesvědčen, píše Jevgenij Murajev, že brzy tento protest exploduje a že bude převedena energie nespokojenosti na vytvoření normální budoucnosti. Tito lidé vejdou do historie, ale nikoliv ti, kteří psali barvou na stěnu krivorožského městského úřadu svá příjmení a jinou havěť".

 

Dodejme, že výsledky voleb v Krivom Rogu jsou vážným zvoněním pro kyjevskou moc (z hlediska budoucích parlamentních a prezidentských voleb). Je možné, že lidé neprohlédli, ale pouze ukázali reálný vztah k nelegitimní moci. Proto to je víc než vítězství opozice v jednom městě. Je to reálné zobrazení nálad, přinejmenším na východě Ukrajiny.

 

Je vidět, že je možné nahradit veškerou nynější kyjevskou moc legitimně, pokud ji však Američané přestanou podporovat. Nu a to je věc dohod mezi Ruskem a USA, které chtějí navrátit Ukrajinu do právního rámce. Ne náhodou přijel Kerry do Moskvy s velkým kufříkem pro smlouvání. Putin jen tak nikdy nežertuje.

 

Dnes na Radu nikdo neútočí a neblokuje tribunu na protest proti třetímu vítězství Vilkula, jak o tomto snili ti idioti, když zastrašovali odvetou "starého systému". Tito strašáci přestali působit, za prvé proto, že za dřívějších vůdců se žilo lépe a klidněji, a za druhé, "zítřejší" čestní budovatelé a jednotitelé nejsou mezi protiruskými politiky (kdyby byli, dávno by se projevili), ale Murajev, myslím, by se mohl stát ukrajinským Putinem.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová