Na tyto olympijské hry určitě nezapomeneme!

 

Těch našich úspěchů na olympiádě i přes velkou snahu českých sportovců, bylo poskrovnu. Výsledek je i věrným obrazem postavení českého sportu ve společnosti. Velká slova či mediální akce českému sportu příliš nepomohou. Děti a mládež mají ke sportu stále velmi daleko. I přes tyto naše skromné sportovní výsledky, na olympijské hry v Brazílii, jen tak nezapomeneme. Zapíší se negativně do dějin,  nejen sportu.

 

Olympijské hry byly totiž zneužity k cílené protiruské konfrontační kampani, samotní sportovci stáli jen v koutě.  Letní olympijské hry se staly místem nenávisti, místem konfrontace. Novodobí  soudci, vynášeli svá nepodložená obvinění i rozsudky a  přitom zapomínali na samotnou podstatu olympijské myšlenky. Těm dnešním mravokárcům proto připomínám, že současné tažení proti sportovcům Ruské federace (RF), bylo a je  ryze účelové, je součástí široké politiky ekonomických sankcí, které mají jediný cíl, pokořit, potrestat Ruskou federaci.  Cílem bylo zabránit účasti sportovců Ruska na olympijských hrách, sehrát trapné divadlo pro světovou veřejnost, tedy nejen pro tu sportovní. Dostat tak Rusko a jeho sportovce na ten pověstný pranýř.

 

Nejsme naivní, ani nezavíráme oči, před falešnou hrou za očistu sportu. Víme přece všichni, že sport již dávno není tak čistý, jako byl v dobách Emila Zátopka, Evy Bosákové, či finského atletického hrdiny Paavo Nurmiho, ty doby jsou dávno pryč. Dnes se kolem sportovců točí obrovské finanční částky. Za profesionálními sportovci stojí celé týmy trenérů, odborníků, sponzorů, ale i vědců, lékařů. Mnozí úspěšní sportovci z rozvojových zemí, jsou účelově přesídlováni, tedy lanařeni, do teamů nových vlastí. Každá takto získaná medaile, je ale jen účelovým falešným pozlátkem.   

 

Věřím, že i přes tyto mediální a politické snahy o vytváření obrazu nového nepřítele,   protiruské tažení nakonec skončí neslavně, tak jako skončila v nedávné historii jiná protiruská tažení. Olympijské myšlenky mají národy spojovat, ne rozdělovat. Ruští sportovci to v Riu nevzdali, nemají to ani v povaze. I přes zjevnou diskriminaci získali 56 medailí,  z toho 19 zlatých medailí, tito sportovci získali i sympatie veřejnosti. A to je daleko více, než ty mnohé zlaté medaile.

 

Přemysl Votava

Národní socialisté – LEV21