Na ty „zlaté“ imperiální časy se v EU už zapomíná

 

„Britské impérium - nad kterým slunce nezapadá “. Známý výrok, který symbolizoval tehdejší rozpínavost a bohatství britského impéria. Výrok, který také připomíná ekonomické drancování těchto kolonií, jako byla Indie, Cejlon, či státy černé Afriky. Británie v tom užívání blahobytu na cizí úkor nebyla sama. Obdobně imperiálně vládly nad „svými“ poddanými v koloniích tehdejší mocnosti, jako Francie, Belgie, Itálie, Holandsko, Německo, Španělsko…..   Na tyto zlaté imperiální časy, se dnes rádo v EU zapomíná.

 

Připomínám tu dobu, tyto vyvolené mocnosti si dělily svět a jeho bohatství.  Vedle surovin to byly také miliony skutečných otroků, kteří  putovali přes oceán do Ameriky a do jiných koutů světa. Statisíce otroků cestou zahynulo….. obchod s otroky byl velice výnosný.

 

Je nutné těmto (koloniálním) mocnostem také připomenout jejich nadvládu nad rozvojovým světem, tedy přesněji, drancování tohoto světa. Kolonie si nezávislost musely vybojovat.  I na to se zapomíná.  Proto ty dnešní  nářky EU nad uprchlíky jsou nemístné.

 

Současná ilegální migrace je pokračováním migrace poválečné. Byla to poválečná Francie, ale i Británie, Holandsko, Německo, či Belgie, které přímo otvíraly své dveře pro nekvalifikované pracovníky do nově budovaných továren, pro pomocné práce při čištění a úklid měst, či do stavebnictví. Postupně přicházely, ale i rodiny těchto pracovníků, následně pak i jejich příbuzní…. kolotoč migrace se rozběhl. Proto je dnes v Německu několik milionů Turků, ve Francii, či v Británii  miliony přistěhovalců z bývalých kolonií. I v této poválečné době, však tyto státy bohatly na laciné práci migrantů z černé Afriky, z Turecka, Indie, či z Pákistánu.

 

Při vyhrůžkách z Bruselu, Paříže či z Německa připomínáme, že Československo, ale ani český národ, v minulosti nikoho nekolonizoval, neokupoval. Nežili jsme nikdy v blahobytu, nežili jsme ani z práce druhých. Naopak, často jsme byli okupováni, porobeni, umírali jsme za císaře i za říši.  Přesto jsme byli solidární s třetím světem.  Poskytovali jsme rozvojovou a vojenskou pomoc  mnoha státům světa, na našich školách, učilištích studovaly tisíce studentů z Afriky, z arabského světa,  …. Na československou pomoc stále s vděkem, vzpomíná,  jak Izrael, tak i Čína, Vietnam,  Sýrie, či Kuba.

 

Proto ve věci povinných kvót EU vzkazujeme, Česká republika nikomu nic nedluží. 

 

Současné problémy s ilegální migrací musí řešit zejména ty státy, které stojí historicky za dnešními problémy. Tedy Británie, Francie, Holandsko, Německo, Belgie… Ty jsou povinny splatit svůj morální, ale i ekonomický dluh národům těchto bývalých kolonií.

 

Po letech koloniálního drancování,  musí přijít účtování a  pomoc, ……

 

Přemysl Votava, NS-LEV21