Na otázku, zda máme uprchlíky přijímat, zní většinové ne!

 

Zatímco nás vláda a různé zainteresované nestátní organizace vtíravě a snad neustále přesvědčují, že máme migrantům otevřít svoji náruč a přivinout je k hrudi, že musíme být solidární a nikoliv rasističtí, se v dalekém Jemenu připravuje další emigrantská vlna. Do probíhající občanské války již dříve vstoupila Saudská Arábie, bombarduje rebely, ale boje pokračují i nadále.

 

Opět umírají lidé, vznikají ohromné materiální škody. K tomu všemu kdosi z jakýchsi nám neznámých důvodů vyhlásil blokádu na dovoz potravin. Důsledky všech uvedených faktorů jsou hrůzné. Na pokraji vyhladovění je podle dostupných informací 6 milionů Jemenců, dalších 7 milionů trpí nedostatkem základních životních potřeb.

 

Tato tragedie jakoby žádnou vládu v Evropě nezajímala, ani Evropská unie, která si hraje na imperiální mocnost, nejeví potřebné známky krajního rozhořčení. Nic nevíme o tom, že by naši a evropští rozumbradové, kteří nám svorně a nevybíravě vnucují uprchlíky, protestovali proti tomu, co se v Jordánsku děje. Ostatně mají jistě svých starostí dost, koaliční hrátky v Evropském či českém parlamentu stále probíhají se střídavým výsledkem.  A nadto nám musí prodat, jak se zřejmě mlčky dohodli, co nejvíce uprchlíků.

 

Že v Jemenu se může již v nepříliš dlouhém čase zformovat další uprchlické vlna, neberou snad ani v úvahu. Proč také? Věří si, že uprchlíky nám stejně vnutí. Jestli jich bude o nějakou tisícovku více, to pro ně není žádný problém. Alespoň tak se chovají. Odpovědní politici, na rozdíl od velké většiny těch evropských i našich, by měli vyvinout co nejrychleji silný tlak, aby blokáda na dovoz potravin byla zrušena a boje v Jemenu přestaly. To je to nejefektivnější řešení uprchlického problému, a to přímo na místě, kde mnohým lidem v současnosti, vzhledem k  situaci, hrozí  nejrůznější nebezpečenství včetně smrti. A právě proto v Jemenu, jakož i v jiných států s obdobnou situací, by politici a státníci měli hledat a nalézt mírové řešení tamních problémů, aby lidé nemuseli opouštět své domovy.

 

To je včasné a jedině správné řešení uprchlického problému, nikoliv čekat až dorazí do Evropy další statisíce lidí. Současně si však mezinárodní společenství musí položit otázku, kdo kde vytvořil konfliktní situaci, kdo nese odpovědnost za boje a války a proto i povinnost všemožně uprchlíkům pomáhat, a to až do jejich návratu do původních domovů.

 

Všichni již dnes dobře víme, že to byly především Spojené státy, někde s pomocí NATO či EU, které společně nesou odpovědnost za velké migrační vlny z Iráku, Libye, Sýrie, Afghánistánu i z dalších států. Je-li toto společenství skutečně odpovědné za vzniklou situaci po jejich zásahu, mělo by vzniklé finanční náklady spojené s přijímáním migrantů hradit, a to každý podle míry svého zavinění. Pokud tuto odpovědnost neprosadíme již dnes, můžou se podobné situace na jiných místech znovu a znovu opakovat. A  nám budou říkat politici, kteří se bojí ukázat prstem na skutečné viníky, buďte solidární a pomáhejte svým bližním. Tito politici jsou nejen bázlivci, ale také bez schopnosti si promítnout situaci, jaké dopady bude mít na život národního společenství.

 

Proč máme naše finanční prostředky investovat do migrantů, když mnozí naši lidé trpí  chudobou, někteří, a jsou jich deseti tisíce mají místo střechy  jen nebe nad hlavou.

 

Vážení čeští politici, buďte konečně solidární s vlastními lidmi! Přednostně řešte jejich problémy a teprve poté těžkosti migrantů. Jinak to nejde!

J. Skalský